miercuri

27 martie, 2024

6 octombrie, 2015

securitate cibernetica

UPDATE: Vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans a declarat marți, imediat după decizia istorică a CJUE, că aceasta confirmă preocupările CE, care negociază cu SUA noi reguli pentru transferul de date.

El a confirmat că transferul peste ocean va continua: „Între timp, însă, transferurile de date între companii pot continua pe baza altor mecanisme pentru transferurile internaționale de date personale, disponibile în legislația europeană privind protecția datelor”, a explicat vicepreședintele Comisiei.


Până la reformularea noii variante a Safe Harbour, CE va ține legătura cu autoritățile naționale reponsabile cu protecția datelor, pentru împiedica apariția unui “mozaic” de decizii.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a declarat drept nevalid cadrul juridic ce acoperă transferul de date personale din UE către SUA, așa numitul Acord Safe Harbour, într-un caz deschis de un utilizator austriac al Facebook.

În urma acestei decizii, autoritatea irlandeză și orice altă autoritate națională de supraveghere sunt obligate să examineze cererile venite din partea cetățenilor din UE și să decidă, la finalizarea investigației, dacă, în temeiul directivei, trebuie să suspende transferul datelor utilizatorilor europeni ai Facebook (sau oricărei alte companii) către Statele Unite pentru motivul că această țară nu oferă un nivel adecvat de protecție a datelor personale.

Hotărârea de marți a CJUE se referă la Decizia Comisiei Europene din 26 iulie 2000 privind caracterul adecvat al protecției oferite de principiile „sferei de siguranță” privind protecția vieții private și întrebările de bază aferente, publicate de Departamentul Comerțului al SUA, decizie cunoscută drept Acordul Safe Harbour.


CJUE a confirmat, astfel, poziția avocatului general al Curții, Yves Bot, care estima că un stat membru al Uniunii Europene poate suspenda transferul de date ale utilizatorilor de Facebook către servere din Statele Unite, apreciind că supravegherea exercitată de serviciile de informații de peste Atlantic este ”masivă și nețintită”.

În concluziile publicate pe 23 septembrie, avocatul general al CEJ a susținut că, deși o țară terță dispune de un nivel de protecție a datelor personale “adecvat”, autoritățile naționale de control “pot interveni și suspenda transferul de date, dacă ele consideră necesar acest lucru”.

Efecte

“Din acest moment vor trebui verificate mult mai atent garanțiile pe care SUA le acordă cetățenilor europeni în ceea ce privește siguranța datelor personale transferate”, nu se suspendă transferurile, a explicat pentru cursdeguvernare.ro avocata Mihaela Ionaș.

Absolut toate companiile care  au sediul în SUA și folosesc date ale clienților din Uniunea Europeană, oferă servicii online, sunt afectate de decizia de azi a CJUE.

Este o decizie foarte așteptată de cetățenii europeni, care sunt îngrijorați de ceea ce se poate întâmpla cu datele lor personale din moment ce ajung pe serverele acestor companii americane”, a mai spus Mihaela Ionaș.

Ținta a fost stoparea transferului de date de către Facebook și alte companii de acest gen înspre SUA, dar, în momentul de față există oricum și alte posibilități de stocare a datelor personale, așa cum este cloudul, și nu este chiar așa ușor”, a mai explicat Mihaela Ionaș.

Europarlamentarii au cerut în 2014 suspendarea Acordului, dar Comisia a acceptat doar revizuirea lui, proces care se desfășoară acum și care va fi influențat de decizia de marți a CJUE.

Cazul pe care s-a pronunțat Curtea

Maximillian Schrems, cetățean austriac utilizator din 2008 a rețelei Facebook, a dat în judecată filiala irlandeză a companiei Facebook, cea care transferă datele pe serverele din SUA, în baza Acordului “Safe Harbour”, care permite companiilor americane transferarea peste ocean a datelor personale ale cetăţenilor europeni.

Austriacul acuza că dreptul și practicile din Statele Unite de a-și spiona cetățenii sunt o dovadă a faptului că americanii nu asigură o protecție suficientă a datelor transferate fără nicio interferență către această țară.

Ca argument, el a folosit dezvăluirile făcute în 2013 de Edward Snowden cu privire la activitățile serviciilor de informații ale Statelor Unite (în special National Security Agency sau „NSA”).

În Europa sunt înregistrate aproximativ 900 de milioane de conturi Facebook, potrivit Silicon Republic.

Constatările CJUE:

  • existența unei decizii a Comisiei prin care se constată că o țară terță asigură un nivel adecvat de protecție a datelor cu caracter personal transferate nu poate anula și nici măcar reduce competențele de care dispun autoritățile naționale de supraveghere
  • o reglementare care le permite autorităților publice accesul în mod generalizat la conținutul comunicărilor electronice aduce atingere substanței dreptului fundamental la respectarea vieții private
  • Comisia Europeană nu avea competența de a restrânge competențele autorităților naționale de supraveghere

 (DESCĂRCAȚI AICI DECIZIA CJUE)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: