sâmbătă

25 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 septembrie, 2019

Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei pentru cultură, arte şi miloace de informare în masă din Camera Deputaţilor, a prezentat miercuri rezultatele auditului financiar la Societatea Română de Televiziune efectuat de Curtea de Conturi, în baza cărora a cerut demisia Doinei Gradea.

Verificările au vizat asupra contului anual de execuţie a bugetului de stat pe anul 2018, fiind consemnate abateri privind contracte de drepturi de autor pentru artişti, modificarea sursei de finanţare pentru Cerbul de Aur şi respectarea organigramei instituției.

Potrivit legislației în vigoare, conducerea TVR este demisă de Parlament în situația respingerii Raportului anual de activitate


La finalul lunii februarie, Gigel Ştirbu a solicitat Curţii de Conturi a României un audit public extern pe 2018 la Societatea Română de Televiziune pornind de la cheltuielile pentru festivalul Cerbul de Aur de anul trecut şi remunerarea unora dintre colaboratori şi invitaţii permanenţi ai televiziunii publice.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

„Curtea de Conturi a descoperit mai multe abateri deosebit de grave pe care le-a săvârşit conducerea SRTv, în speţă Doina Gradea, preşedinte-director general. Astfel, Doina Gradea a încălcat legile statului, regulamentul de organizare şi funcţionare al Consiliului de Administraţie (CA) al SRTv, regulamentul de organizare şi funcţionare al Comitetului director (CD) al SRTv, hotărârile Consiliului de Administraţie al SRTv”, a transmis deputatul PNL într-un comunicat.

El a exemplificat încălcările la Legea contabilităţii şi cea privind finanţele publice sesizate de Curtea de Conturi.

  • Cheltuielile aferente festivalului Cerbul de Aur  au fost realizate din surse proprii, apoi TVR a solicitat recuperarea sumelor de la bugetul statului- schimbarea surse de finanţare nu este posibilă fără aprobările CA şi CD.
  • Au fost încheiate contracte de drepturi de autor, respectiv de drepturi conexe, ulterior perioadei în care trebuia efectuată prestaţia care reprezenta obiectul acestora, cu întârzieri ajungând până la 70 de zile în cazul celor de autor, respectiv 89 de zile în cazul celor conexe.
  • Au fost încheiate contracte de cesiune de drepturi de autor/ drepturi de proprietate intelectuală pentru artiştii reprezentaţi de agenţia Global Records SRL pentru recitalurile de la Cerbul de Aur 2018, care includ costuri ce reprezintă transport, cazare şi mese, al căror cuantum nu a fost aprobat prin hotărârile Comitetului Director.
  • În anul 2018, SRTv nu a executat bugetul de venituri şi cheltuieli al festivalului Cerbul de aur potrivit surselor de finanţare aprobate prin Hotărârea Comitetului Director nr. 530/25.05.2018 şi Hotărârea Consiliului de Administraţie nr. 66/30.05.2018.
  • În cazul a două contracte, unul încheiat de SRTv cu SC Studio Video Art SRL pentru „achiziţia de servicii de închiriere transfocatoare, deservite de personal specializat, pentru filmările necesare producţiei Festivalului Cerbul de Aur 2018”, şi altul încheiat cu SC Bivolul Advertising SRL pentru „achiziţia de servicii de închiriere macara cu braţ telescopic, deservită de personal specializat, pentru filmările necesare producţiei Festivalului Cerbul de Aur 2018”, conducerea SRTv a solicitat deschiderea de credite bugetare pentru suma totală de 132.274,97 de lei, în condiţiile în care la data cererii nu mai existau obligaţii de plată către cei doi prestatori şi, mai mult, stingerea acestora se realizase conform condiţiilor legale aprobate.
  • Situaţia este similară şi în cazul contractelor încheiate anul trecut cu SC Artmania Events SRL pentru servicii artistice.
  • În 2018 au fost încheiate contracte de cesiune a drepturilor de autor pentru traducerea unor programe (filme, documentare etc) ce urmau a fi difuzate pe canalele SRTv deşi, conform organigramei şi statului de funcţii, valabile în exerciţiul bugetar auditat, în cadrul Serviciul Selecţie Film erau prevăzute 14 posturi de traducător (dintre care 13 posturi figurau ca fiind ocupate şi unul era vacant).


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: