sâmbătă

23 martie, 2024

23 noiembrie, 2015

apeCurtea de Conturi a descoperit prejudicii în valoare de zeci de milioane de lei create de managementul defectuos al Administrației Naționale ”Apele Române” (ANAR). Printre abateri se numără acordarea unor drepturi salariale necuvenite, achiziții supradimensionate, investiții în imobile ce au stat nefolosite sau prelungirea ilegală a unor contracte. O parte dintre nereguli au fost semnalate organelor penale.

”Considerăm că abaterile constatate au ca principală cauză exercitarea unui management defectuos, favorizat de existența unui mediu de control parțial conform, care atestă un nivel de încredere scăzut”, se arată în raportul Curții de Conturi.

Cele mai importante nereguli constatate de inspectorii Curții de Conturi:

  • Neaplicarea conform normelor legale a contractelor de tip abonament pentru utilizarea/exploatarea resurselor de apă a determinat neîncasarea unor venituri în sumă de 95,7 milioane de lei, din care 78,3 milioane sunt venituri pentru care ANAR nu s-a înscris la masa credală a debitoarei SC Hidroelectrica SA.
  • Efectuarea unor cheltuieli suplimentare în sumă de 8,4 milioane de lei, reprezentând comisioane bancare și dobânzi plătite pentru nerambursarea la scadență, generate de prelungirea unui contract de credit pe trei ani și încheierea ulterioară a unui contract de factoring. Prelungirea nejustificată a liniei de credit a fost făcută fără aprobarea Consiliului de Conducere sau pe baza unor documente semnate de persoane care nu aveau competența necesară. ANAR a făcut o plângere penală în acest sens, împotriva unui director din cadrul departamentului economico-financiar.
  • Efectuarea de plăți în sumă de 5,2 milioane de lei, reprezentând contravaloarea materialelor pentru prevenirea și combaterea inundațiilor și înghețurilor, fără existența unui angajament legal cu furnizorul.

Produsele distribuite fiecărei administraţii bazinale în parte, în cantităţile înscrise în procesele verbale de predare – primire anexate facturilor, nu corespund cu necesarul comunicat anterior de aceştia. Spre exemplu, ABA Argeş Vedea a recepţionat cantităţi de materiale de 5-6 ori mai mari decât necesarul solicitat.

Preţurile la care au fost achiziţionate produsele au fost semnificativ mai mari decât cele estimate la momentul iniţierii procedurii de achiziţie, astfel că valoarea achiziţiei a depăşit valoarea estimată iniţial. Diferenţa între valoarea produselor achiziţionate şi valoarea de piaţă a acestora (la momentul efectuării estimării valorii achiziţiei publice) este de 1,9 milioane de lei.

De asemenea, Curtea de Conturi a constatat că au fost efectuate plăţi în sumă de 688.381 de lei înainte de a fi recepţionate produsele şi anterior emiterii facturilor de către furnizori.

  • Efectuarea unor cheltuieli de personal neprevăzute de legislația în vigoare, în sumă de 176,1 milioane de lei.

Curtea de Conturi a stabilit că aceste drepturi salariale, acordate în perioada 2012-2014, au fost necuvenite. Ele s-au acordat în baza prevederilor Contractului colectiv de muncă, document ce cuprinde clauze ilegale.


Astfel, compania a acordat sporuri necuvenite de fidelitate în valoare de 62,8 milioane de lei, sporuri de 10% salariaților din cadrul inspecției apelor (357.190 de lei), prime de vancață, al 13-lea salariu și tichete de masă în valoare de 96,1 milioane de lei, prime de 8 martie și Ziua mondială a apei de 3,9 milioane de lei, indemnizații de pensionare de 3,9 milioane de lei, ajutoare de boală, deces, premii acordate cu ocazia nașterii copilului de 1,3 milioane de lei, indemnizații de ședință pentru membrii comitetului de direcție de 3,4 milioane de lei și vechime în muncă calculată prin aplicarea unor procente mai mari decât cele prevăzute de legislația națională – 4,1 milioane de lei.

  • Cheltuieli de 1,2 milioane de lei pentru lucrări de amenajare, fără obținerea autorizațiilor, la imobilul din strada Ion Brezoianu și pentru plata chiriei acestui spațiu nefolosit.

Spațiul cu o suprafață de 829 de metri pătrați urma să fie transformat în sediu central, însă investiția nu a fost recepționată. ANAR a plătit peste 577.000 pentru lucrări de finisare, 70.000 de lei pentru proiectare, 14.880 de lei pentru supravegherea tehnică a lucrărilor, 60.000 pentru autorizații, certificate și avize și 564.000 – chirie. În urma verificărilor Curții de Conturi, Inspectoratul de Stat în Construcții a sesizat organele de urmărire penală.

De asemenea, ANAR ar fi efectuat cheltuieli în valoare de 66.981 de lei pentru închirierea unui spațiu ce nu a fost utilizat și de 227.910 lei pentru întreținerea unui imobil din strada Edgar Quinet într-o perioadă în care acesta nu a fost folosit.

  • Efectuarea de plăți în sumă de 1,4 milioane de lei reprezentând taxa de servicii aferentă contractului de închiriere sediu în strada Ion Câmpineanu fără existența documentelor justificative care să ateste prestarea serviciilor.
  • Angajarea unor cheltuieli din fonduri publice fără a exista prevederi bugetare în acest sens și plata sumei de 81.115 lei, fără a dispune de documente justificative care să ateste exactitatea și realitatea sumelor datorate.
  • Efectuarea unor plăţi în sumă de 49.711 lei, reprezentând contravaloare servicii de întreţinere şi servicii furnizate de SC ENEL Energie Muntenia SA, UPC România, RCS&RDS, pentru trei apartamente puse la dispoziţia unor salariaţi proprii.
  • Prejudicierea bugetului ANAR ca urmare a stabilirii în listele de investiţii aprobate pentru administraţiile bazinale de apă a unor obiective de achiziţii supradimensionate, astfel: cu 1.681.522 lei din achiziţia de către ABA Mureş a 12 autoturisme Hyundai Santa Fe şi 46 autobasculante; cu 2.332.315 lei din achiziţia de către ABA Olt a 14 buldozere şi 14 buldoexcavatoare.
  • Efectuarea unor plăţi în sumă de 7.047.426 lei reprezentând accesorii plătite pentru neachitarea în termen a obligaţiilor datorate bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat.
  • Nevirarea la bugetul statului a veniturilor în sumă de 262.175 lei, obţinute din închirierea de bunuri proprietate publică a statului.
  • Din verificarea modului în care au fost derulate activităţile de inventariere a patrimoniului ANAR s-a constatat nerespectarea în totalitate a prevederilor legale privind efectuarea inventarierii anuale a patrimoniului.
  • Camerele de conturi judeţene au efectuat acţiuni de control financiar la nouă administraţii bazinale de apă.

În rapoartele de control încheiate au fost consemnate cazuri de nerespectare a reglementărilor legale, constatându-se o serie de abateri şi nereguli care au generat prejudicii în sumă totală de 16,7 milioane de lei lei. Totodată au fost reţinute abateri de la legalitate şi regularitate cu impact asupra realităţii şi acurateţei situaţiilor financiare şi care au fost estimate la o valoare totală de 1,6 miliarde de lei lei, precum şi asupra nerealizării veniturilor suplimentare bugetului de stat în sumă de 415.258 de lei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: