joi

16 mai, 2024

8 ianuarie, 2016

cismigiuStructurile de specialitate din administrația locală a Capitalei au cheltuit în perioada 2007 – 2014 aproape 3 miliarde de lei pentru peisagistica și întreținerea spațiilor verzi din București (parcuri, scuaruri etc.), din care 14,861 de milioane sunt prejudiciu, iar o altă mare parte a fost folosită cu o „vădită lipsă de responsabilitate” față de banul public, potrivit unui raport al Curții de Conturi.

Din acești bani cheltuiți de ADP-urile de sector, Administrația Locală pentru Lacuri și Parcuri (ALPAB) și structurile de specialitate din primării,  14, 861 milioane de lei sunt prejudicii, în următoarea structură:

prejudicii

Întreținerea spațiilor verzi a împovărat bugetele ADP-urilor

  • Banii s-au dat prin ADP-uri și structurile de specialitate, fără nicio analiză și niciun studiu privind costul și efectul.
  • Campioana procentului acordat acestor cheltuieli este ADP Sectorul 6, iar media se situează în jurul a 40%.
  • În privința Primăriei Sectorului 5, menționează raportul Curții de conturi, care analizează perioada 2011 – 2014, ADP a alocat fondurile cele mai puține pentru lucrările aferente spațiilor verzi, acestea variind între 7%-25%, restul fondurilor fiind utilizate în principal pentru plata lucrărilor de asfaltare drumuri.

pondere cheltuieli spatii verzi in buget primarii

  • Un caz particular, mai spune raportul, este cel al ALPAB, unde în 2011 s-a constatat depășirea prevederilor bugetare, fapt ce a afectat toate exercițiile bugetare ulterioare,împovărate de plata datoriilor.
  • Niciunul dintre bugetele pentru spații verzi nu a fost elaborat pe bază de proiecte și programe concrete.
  • Nu s-a făcut niciodată vreo analiză privind costurile și efectele sociale și de mediu, nu au existat niciodată documentații de specialitate în domeniul amenajării peisagistice.

Adaosurile practicate de furnizor, la plante, variază între 418 % în cazul trandafirilor (achiziționați cu 5,5 lei bucata și revânduți cu 28,5 lei / bucata) până la 2.483% în cazul crizantemei(achiziționată cu 12 lei bucata și revândută cu 310 lei / bucata), a mai constatat Curtea de Conturi.

Copaci în valoare de 7 milioane de lei care s-au uscat la puțin timp după plantare

  • Curtea de Conturi a contabilizat risipirea a peste 7 milioane de lei reprezentând copaci care s-au uscat la puțin timp după plantare, din cauza neîntreținerii corespunzătoare sau a condițiilor din timpul iernii (condiții climatice deosebite sau utilizarea de materiale antiderapante).
  • Firma care s-a ocupat de aceste plantări nu i-a înlocuit, deoarece contractele nu conțin clauze asiguratorii pentru materialul dendro-floricol achiziționat (copaci și flori).
  • În Sectorul 3 s-a constatat uscarea sau degradarea sau furtul de material dendrologic plantat, în 2012: 89.158 arbuști, în valoare de 4, 4 milioane de lei, și a 11.522 plante în valoare de aproximativ 962.000 lei.
  • Pe aliniamentul Theodor Pallady nu mai exista niciun arbust Taxus Baccata la trei luni după plantarea lor. Valoarea acestora însumează 1,5 milioane de lei.
  • Aproximativ 5.000 bucăți arbuști taxus baccata (în plus față de cei constatați lipsă pe aliniament Tehodor Pallady) și cel puțin 78.800 bucăți arbuști hibiscus s-au uscat din cauza lipsei de apă.
  • “Suma cheltuită de Sectorul 3 în anii 2011 și 2012 a însumat 39, 5 milioane de lei, rezultând astfel că Sectorul 3 a dovedit o vădită lipsă de responsabilitate și dezinteres față de banii contribuabililor. “
  • Situația este asemănătoare la Sectorul 6:

situatia copacilor plantati in sectorul 6

Sectorul 5: Prețuri în funcție de parc, nu de produs

În Sectorul 5 s-a constat că același tip de plante avea prețuri foarte diferite. De exemplu, Magnolia x Soulangiana plantată în Parcul Romniceanu este de peste 10 ori mai scumpă decât aceeași plantă sădită în Parcul Pecineaga:

sectorul 5 pecineaga romniceanu

Investițiile pentru parcul Drumul Taberei


parcul tineretului

  • Valoarea proiectului, cu tot cu sistemul de supraveghere, a fost de 75,188 milioane lei (17 milioane de euro), din care contribuţie nerambursabilă în sumă de 59 milioane lei.
  • Lucrările nu au avut ca rezultat creşterea suprafețelor verzi sau regenerarea vegetaţiei în spaţiile verzi degradate în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene, în condițiile în care indicele de spațiu verde per capita, calculat în baza Cadastrului verde, este de 16,76 mp/locuitor, sub media Capitalei.
  • Proiectul a fost realizat deși în perioada anterioară acolo se făcuseră deja investiții importante (de aproximativ 3 milioane de lei) în locuri de joacă pentru copii, zone de agrement, spații verzi amenajate integral cu gazon și material dendofloricol, reţele de alimentare cu apă pentru irigarea spaţiilor verzi și alte elemente de mobilier urban. Nu se știe ce s-a întâmplat cu toate acestea.

Sectorul 3: 4.000 de lei o băncuță

banci sector 3

  • Prețul minim pentru o bancă a fost achitat de ADP Sectorul 2, unde prețul băncilor variază de la 415 lei (bancă cu spătar de lemn și schelet metalic) la 1.432 lei (banca cu spătar, material plastic reciclat).
  • Prețul cel mai mare pentru o bancă a fost plătit de SC ADPB SA (din Sectorul 3), la care prețul de achiziție al băncilor a fost de 3.890 lei, un preț de 9 ori mai mare decât cel achitat de ADP Sector 2, și dublu față de celelalte sectoare.
  • Un număr de 427 bănci în valoare de 2.904 mii lei, achiziționate înperioada 2010 – 2012 aflate în perioada de garanție care au fost scoase de pe teren și transmise în custodie la SC ADPB SA.
  •  4 bănci achiziționate în mai 2012, în valoare de 20.000 lei (5.000 de lei banca).
  • 13 bucăți „Coșuri de gunoi din lemn exotic și metal”, achiziționate în anul 2010, în valoare de 37.000 lei.

În cazul coșurilor de gunoi, ADP Sectorul 2 a plătit pentru un coș de gunoi prețul de 225 lei, iar ADP Sectorul 1 a achitat suma de 1.370 lei/coș de gunoi, de aproape 6 ori mai mult.

Prețul unui balansoar variază de la 927 lei (Sector 3), la 12.750 lei (ADP Sectorul 1).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: