Instanţa Curţii de Apel Bucureşti (CAB) a decis, luni, ca fostul director al ASF, Dan Radu Ruşanu, să execute arestul la domiciliu în Sinaia, dar şi ca acesta, lunar, să părăsească locuinţa pentru a efectua un tratament medical.
Curtea de Apel a decis că, de fapt, domiciliul lui Ruşanu este în Sinaia, motiv pentru care el ar putea să se mute din Sectorul 1 al Capitalei la locuinţa pe care o are în localitatea prahoveană.
Totodată, instanţa a hotărât să îi acorde lui Ruşanu permisiunea de a părăsi temporar şi pentru o perioadă limitată de timp imobilul în care locuieşte, o zi în fiecare lună, pentru o durată de câte şapte ore, în intervalul orar 9:00 – 16:00, pentru a efectua un tratament medical.
Ziua, a stabilit instanţa, urmează să fie determinată în funcţie de modul în care Dan-Radu Ruşanu va fi programat pentru efectuarea tratamentului.
Decizia de luni a instanţei nu este definitivă şi poate fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Dosarul „ASF-Carpatica”
Dan Radu Ruşanu şi Constantin Mârzac, judecaţi în dosarul “Carpatica”, se află în arest la domiciliu, în timp ce Ilie Carabulea, implicat şi el în acelaşi dosar, se află în arest preventiv, după ce a încălcat regulile impuse de arestul la domiciliu, lând legătura cu mai mulţi martori şi instalând în locuinţa sa un sistem de monitorizare video a sediului Carpatica Asig.
În dosarul “Carpatica”, procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată, în 24 aprilie, pe fostul preşedinte al ASF Dan Radu Ruşanu, pe omul de afaceri Ilie Carabulea şi pe Marian Mârzac, fost membru al Consiliului ASF.
Ilie Carabulea, proprietar al firmelor SC Atlassib SRL şi SC Transcar SRL, societăţi prin intermediul cărora deţinea şi controla în mod indirect societatea de asigurări Carpatica Asig SA, a fost trimis în judecată pentru constituirea unui grup infracţional organizat, cumpărare de influenţă, dare de mită, folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine de foloase necuvenite, în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la uz de fals, potrivit DNA.
În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată, în stare de libertate, Radu Mustăţea – la data faptelor membru în Consiliul de Administraţie al SC Carpatica Asig SA, iar ulterior şi preşedinte al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România, Elena Rusu – membru în conducerea SC Carpatica Asig SA, Ina Ana Crudu – fost director general la SC Carpatica Asig SA, soţia fostului ministru de Finanţe Daniel Chiţoiu, Laura Elena Chiţoiu – fost director al Direcţiei Avizări din ASF, Ioan Opriş – expert tehnic auto în cadrul Biroului de expertize locale de pe lângă Tribunalul Sibiu, Ioan Dacian Vinereanu – persoană din anturajul lui Mustăţea, Georgel Călin – fost secretar general al ASF, Corneliu Silviu Modlveanu – fost vicepreşedinte al ASF, conducătorul Sectorului Asigurări şi cumnatul lui Adrian Năstase, avocatul Dan Odobescu, suspendat de drept din Baroul Bucureşti şi proprietar al unei societăţi de asigurări.
Totodată, procurorii au trimis în judecată şi societatea Carpatica Asig SA, pentru cumpărare de influenţă şi dare de mită.