joi

25 aprilie, 2024

23 noiembrie, 2018

Curtea de Apel Bucureşti a decis vineri anularea hotărârii Colegiului de conducere al Instanţei supreme din 8 noiembrie, în baza căreia au fost trase la sorţi noile completuri de cinci judecători, fiind suspendată şi executarea acestei hotărâri.

Potrivit Agerpres, CAB a admis o acţiune în instanţă depusă de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, în care acesta a contestat modul de tragere la sorţi a completurilor de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Decizia instanţei nu este însă definitivă, iar ÎCCJ poate face recurs atât pe suspendare, cât şi pe anulare.


De asemenea, CAB a admis o cerere depusă de avocaţii lui Dragnea privind sesizarea Curţii Constituţionale cu o excepţie privind dispoziţiile art. 32 din Legea 304/2004 privind organizarea judiciară.

„În baza art. 29 alin. 4 din Legea nr. 47/1992, modificată şi republicată, sesizează Curtea Constituţională a României cu soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 32, alin. 1 din Legea nr. 304/2004, modificată şi republicată. Cu recurs, în termen de 5 zile de la comunicare, în ceea ce priveşte capătul de cerere referitor la suspendarea actului administrativ. Cu recurs, în termen de 15 zile de la comunicare, în ceea ce priveşte capătul de cerere privind anularea actului administrativ”, se mai spune în decizia CAB.

Iniţial, Liviu Dragnea a dat în judecată Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în legătură cu decizia Colegiului de conducere al ICCJ din luna septembrie, prin care s-a hotărât să nu fie aplicate noile reglementări privind formarea completurilor de cinci judecători.

Vineri, avocata lui Dragnea, Flavia Teodosiu, a venit cu o completare şi a anunţat în sala de judecată că liderul PSD solicită atât suspendarea, cât şi anularea deciziei din 8 noiembrie a Colegiului de conducere de la IICJ, în baza căreia au fost trase la sorţi noile completuri de cinci judecători.


Flavia Teodosiu a susţinut că noile completuri au fost trase la sorţi fără ca Instanţa supremă să aştepte publicarea de către Curtea Constituţională a motivării deciziei privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi ICCJ pe tema constituirii completurilor de cinci.

Ea a afirmat că tragerea la sorţi a completurilor de cinci magistraţi de la Instanţa supremă este nelegală, iar lui Liviu Dragnea i-au fost încălcate drepturile procesuale.

În opinia avocatei, Instanţa supremă ar fi trebuit să-i tragă la sorţi doar pe preşedinţii completurilor şi nu pe toţi membrii.

La Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie funcţionează două completuri de 5 judecători în materie penală.

Noua componenţă a Completului 1 penal de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este formată din judecătorii: Rodica Cosma, Valentin Horia Şelaru, Simona Cristina Neniţă, Francisca Maria Vasile şi Ioana Alina Ilie. Pentru cotinuitatea completului, în situaţii speciale, au fost aleşi şi judecători supleanţi. Aceşta sunt judecătorii: Tatiana Rog, Florentina Dragomir, Andrei Claudiu Rus, Luciana Mera şu Săndel Macavei.

La completul numărul 1 de 5 judecători se află în apel cauzele lui Liviu Dragnea– apelul în dosarul anagajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman, Sebastian Ghiţă – dosarul privind intervenţiile la vârful Poliţiei şi Parchetului Prahova, Victor Ponta – dosarul Turceni-Rovinari – şi cauza privindu-l pe actualul secretar general al Guvernului, Toni Greblă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: