miercuri

17 aprilie, 2024

29 octombrie, 2013

Curtea Constituțională a decis marți că Ordonanța de Urgență prin care Guvernul a modificat Codul insolvenței, reglementare care se aplică începând de vineri 25 octombrie, este neconstituțională.

Decizia a fost luată pe sesizarea Avocatului Poporului.

În sesizarea trimisă CCR, Avocatul Poporului a ridicat excepţia de neconstituţionalitate a articolului 81 alineatul 3 şi a articolului 348 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 9/2013 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă.


Cea mai controversată prevedere din noua formă a Codului insolvenţei adoptată pe 2 octombrie de guvern este cea referitoare la ridicarea licenţei posturilor de televiziune şi radio,  până la data data confirmării planului de reorganizare (articolul 81, alineatul 3), precizare ce nu figura în varianta elaborată de experţi.

Un alt articol foarte contestat este cel care prevede retroactivitatea Legii: actul normativ “se aplică şi procedurilor de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă aflate în derulare la data intrării sale în vigoare, cu excepţia dispoziţiilor art. 183-203, care se aplică doar cererilor introduse după data intrării în vigoare a acesteia” (articolul 348).

Ordonanța de Urgență care aduce noi reglementări privind insolvența și care a intrat în vigoare pe 25 octombrie anul curent, a avut, inițial, ca scop evitarea situațiilor în care cererea insolvenței de către societățile comerciale să fie folosită ca formă de evaziune fiscală sau de înșelăciune a creditorilor.

Proiectul a fost postat pe site-ul Ministerului Justiției, însă la trecerea lui prin ședința de guvern au mai fost făcute adăugiri, care discriminau companiile în funcție de obiectul de activitate. Astfel firmele care operau stații de televiziune sau de radio pierdeau licența CNA odată cu intrarea în insolvență, lucru care le oprea activitatea și împiedica redresarea acestora, insolvența reprezentând, practic, faliment.


În plus, potrivit formulărilor nou adăugate, acestea operau și retroactiv.

Postul Realitatea TV a contestat public această prevedere din Ordonanță, referitoare strict la societățile de media, acuzând că guvernul încearcă să influențeze această piață în favoarea postului RTV, deținut de deputatul PSD Sebastian Ghiță.

Președintele Traian Băsescu l-a acuzat explicit pe Avocatul Poporului de obediență politică și i-a cerut, în două intervenții televizate,  să intervină în acest caz de discriminare și să sesizeze Curtea Constituțională.

Și Consiliul Superior al Magistraturii a cerut, după studierea Ordonanței insolvenței, amânarea aplicării acesteia până la clarificarea punctelor aflate în controversă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: