luni

25 septembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

26 septembrie, 2012

Curtea Constituţională a României a respins miercuri ca inadmisibilă sesizarea de neconstituţionalitate formulată de preşedintele Traian Băsescu a legii de aprobare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului prin care se acordau anumite facilităţi la privatizarea Petromidia – anunță AGERPRES.

„Curtea, cu majoritate de voturi, a respins, ca inadmisibilă, obiecţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.248/2000 pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.64/1998 privind acordarea unor facilităţi la plata preţului acţiunilor şi la plata unor obligaţii bugetare, în scopul privatizării Societăţii Comerciale ‘Petromidia’ – S.A. Constanţa. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedintelui României”, se arată într-un comunicat al CCR transmis miercuri AGERPRES.

CCR a amânat săptămâna trecută soluţionarea sesizării pentru a exista un studiu mai aprofundat al documentelor.


Actul normativ a fost atacat la CCR de şeful statului la începutul lunii iulie.

„Transferul dreptului de proprietate asupra pachetului de acţiuni reprezentând 69,991% în vederea finalizării privatizării Societăţii Comerciale ‘Petromidia’ SA Constanţa s-a realizat prin încălcarea principiului egalităţii de tratament, respectiv prin conversia datoriilor în acţiuni, tratament de care nu au beneficiat şi alte societăţi comerciale. Aceste facilităţi fiscale la plata obligaţiilor bugetare restante au fost acordate prin Hotărâre de Guvern şi nu printr-un act normativ cu valoare superioară. Având în vedere cele expuse, vă solicit să constataţi neconstituţionalitatea OUG 248/2000 pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/1998 privind acordarea unor facilităţi la plata preţului acţiunilor şi la plata unor obligaţii bugetare, în scopul privatizării Societăţii Comerciale ‘Petromidia” SA Constanţa, aprobată prin legea transmisă spre promulgare”, se arată în sesizare.

Autorul obiecţiei susţine că legea este neconstituţională deoarece contravine dispoziţiilor art. 1 alin. (5) şi art. 16 alin. (1) din Constituţia României, menţionând că iniţial OUG 64/1998 prevedea posibilitatea acordării facilităţilor ‘la plata preţului acţiunilor şi la plata unor datorii bugetare, facilităţi care vor fi stabilite prin derogare de la prevederile cap. III din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 88/1997, aprobată prin Legea nr. 44/1998, ale cap. V din Ordonanţa Guvernului nr. 11/1996, aprobată şi modificată prin Legea nr. 108/1996, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 72/1997, printr-un mandat acordat de Guvern Fondului Proprietăţii de Stat”.

„Prin OUG 248/2000, ce face obiectul prezentei legi de aprobare, ‘se vor acorda prin hotărâre a Guvernului facilităţi la plata unor obligaţii bugetare şi a altor obligaţii către Ministerul Finanţelor, prin derogare de la prevederile cap. III din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 88/1997, aprobată prin Legea nr. 44/1998, cu modificările şi completările ulterioare, ale cap. V din Ordonanţa Guvernului nr. 11/1996, aprobată şi modificată prin Legea nr. 108/1996, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 72/1997, cu modificările şi completările ulterioare”, se mai spune în document.


Pe 21 martie 2011, preşedintele Băsescu trimitea Parlamentului cererea de reexaminare asupra Legii privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 248/2000 pentru modificarea OUG privind acordarea unor facilităţi la plata preţului acţiunilor şi la plata unor obligaţii bugetare în scopul privatizării Societăţii Comerciale „Petromidia” SA Constanţa.

„Deoarece Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 248/2000 şi-a produs deja efectele juridice prin semnarea contractului de privatizare a SC Petromidia SA Constanţa, considerăm că aprobarea acesteia prin lege nu mai este oportună. Având în vedere competenţa legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea legii trimise spre promulgare, în sensul respingerii ordonanţei de urgenţă nr. 248/2000, ţinând cont de motivele invocate”, preciza, la acea dată, şeful statului.

La jumătatea lunii mai a anului trecut, Senatul a respins respectiva cerere de reexaminare înaintată de Traian Băsescu.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: