vineri

5 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

19 martie, 2014

Curtea Constituţională a României a respins, miercuri, ca inadmisibilă, sesizarea preşedintelui Traian Băsescu referitoare la Legea de aprobare a ordonanţei 57 privind certificatele verzi, decizia fiind luată în unanimitate, potrivit preşedintelui CCR, Augustin Zegrean.

Magistraţii CCR au fost de acord, în unanimitate, că sesizarea preşedintelui Traian Băsescu referitoare la legea privind certificatele verzi este inadmisibilă, deoarece argumentul procedura invicată de şeful statului (nenotificarea Comsiei Europene) nu are efecte de natură constituţională.

Preşedintele CCR a explicat că norma ce instituie procedura respectivă


nu are rang constituţional.

Şeful statului a promulgat pe 13 martie Legea de aprobare a Ordonanţei 57 din 2013 referitoare la certificatele verzi, deşi sesizase CCR în legătură cu aceasta, acuzând Guvernul că prin nerespectarea procedurii de notificare a Comisiei Europene a pus România în pericol de a suporta o nouă procedură de infringement.

În polemica privind Legea de aprobare a Ordonanţei 57 din 2013 referitoare la certificatele verzi, premierul Ponta l-a acuzat pe președintele Băsescu că prin nepromulgarea acestei reglementări preţul energiei electrice va creşte de la 1 aprilie.

Traian Băsescu a contrapus declarațiile premierului referitoare la prețul energiei electrice insistenței cu care Victor Ponta nu doreşte să renunţe la acciza suplimentară de 7 eurocenţi pe litrul de carburant, măsură care, în opinia preşedintelui, va duce la creşterea inflaţiei şi va afecta întreaga populaţie.


Şeful statului i-a cerut încă o dată lui Victor Ponta să renunţe la supraaciza pe carburanți, explicând că veniturile pe primele două luni la buget se încadrează în grafic, chiar şi fără această taxă suplimentară.

Preşedintele a retrimis de două ori la Parlament legea certificatelor verzi, apoi a sesizat Curtea Constituţională, întrucât Guvernul nu ar fi respectat procedrile de notificare a Comisiei Europene, ceea ce ar putea duce la iniţierea unui infringement împotriva României.

Şeful statului a declarat că se aşteaptă ca eventualele consecinţe, în cazul în care nu se vor putea repara la timp problemele de procedură, să fie suportate de Guvern.

Articole recomandate:

Etichete: ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: