fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

O improvizație de 100 de milioane de euro: cel mult 7% din călătorii de pe Aeroportul Otopeni pot folosi trenul special din Gara de Nord la orele de vârf

Mult așteptatul tren care face legătura între Gara de Nord din Capitală și Aeroportul Otopeni, și care ar urma să fie pus în funcțiune lunile… Mai mult

17.09.2020

Chestiunea

Construcțiile după 7 luni, cu 20% peste nivelul din 2019. Totuși, la locuințe noi s-ar impune actualizarea taxării

Potrivit datelor comunicate de INS, pe primele 7 luni ale anului, volumul lucrărilor de construcții a crescut cu 18,1% în serie brută și cu 20%… Mai mult

16.09.2020

Europa

Indicii despre cum va arăta cadrul referitor la salariul minim în UE: “Salariile de dumping distrug demnitatea muncii” – Ursula von der Leyen.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, miercuri, în discursul ei privind starea Uniunii Europene, că executivul de la Bruxelles va propune actul… Mai mult

16.09.2020

Evenimentul

Video Live: Starea Uniunii Europene prezentată de Ursula von der Leyen – textul integral atașat

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prezintă miercuri, de la ora 10,00 ora României, primul său discurs privind Starea Uniunii în care va încerca… Mai mult

16.09.2020

Curtea Constituțională a respins 26 de articole și alineate din proiectul de revizuire a Constituției

de Vladimir Ionescu 16.2.2014

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis, într-un raport pe Proiectul de revizuire a Constituției, că 26 de articole și alineate din acestea nu sunt Constituționale – a anunțat duminică președintele CCR, Augustin Zegrean.

Potrivit acestuia, raportul are peste 400 de pagini cu observații, în care se propune în unele cazuri eliminarea articolelor sau aliniatelor, sau, în alte cazuri, reformularea textelor, pentru a fi aduse în acord cu celelalte prevederi din proiectul de revizuire.

”Am propus pentru unele articole declararea lor ca neconstituționale și eliminarea lor din propunerea de modificare a Constituției. La altele am făcut recomandări de modificare sau de corelare a textelor. Mi se par normal să facem aceste recomandări fiindcă pentru asta am fost sesizați. Nu putem să trecem cu vederea dacă se fac greșeli de punere în text sau de corelare. Am făcut doar recomandări. Sigur că este o decizie. Sper ca în două săptămâni să o motivăm. Va fi o decizie mare, mai mult de o sută de pagini fiindcă este mult de scris. Raportul a avut mai mult de 400 de pagini.” – a spus Augustin Zegrean citat de agențua AGERPRES.

Președintele CCR a spus că, dacă va fi cazul, Curtea va reanaliza unele articole după ce legiuitorii vor retrimite proiectul de revizuire a Constituției , și că, de asemenea, spera ca dincolo de articolele discutabile, aceștia să țină cont de recomandările făcute de CCR.

“Sper că vorbim între oameni civilizați și cu oameni cu mintea la purtător și se va ține seama de lucrurile astea”, a spus președintele CCR.

Întrebat dacă, în opinia sa, revizuirea Constituției este oportună în condițiile în care judecătorii Curții au decis că 26 de articole și alineate din propunerea de modificare sunt neconstituționale, Zegrean a răspuns că o revizuire merită făcută și numai pentru un articol.

“Foarte multă lume spune că americanii nu și-au modificat Constituția de 200 de ani. Este greșit. Au făcut 180 de amendamente. Pentru un articol merită, dacă trebuie modificat. Dacă se consideră că un articol din Constituție trebuie modificat, merită făcut”, a declarat președintele CCR.

Cele mai importante articole respinse de Curtea Constituțională din proiectul de revizuire a Constituției

*- Astfel, Curtea Constituţională a decis că modificările aduse articolului 103, alineatele 1 şi 3, precum şi completării articolului 103 din Constituţie cu trei noi alineate, referitoare la modalitatea de desemnare de către preşedintele României a candidatului la funcţia de prim-ministru sunt neconstituţionale.

În proiectul de lege privind revizuirea Constituţiei s-a propus ca alineatul (1) al articolului 103 să se modifice astfel: “Preşedintele îl desemnează drept candidat pentru funcţia de prim-ministru pe reprezentantul propus de partidul politic, respectiv de alianţa politică participante la alegeri care au obţinut cel mai mare număr de mandate parlamentare, potrivit rezultatului oficial al alegerilor. În cazul în care există mai multe formaţiuni politice care au participat la alegeri şi care au obţinut acelaşi număr de mandate, preşedintele îl desemnează drept candidat pentru funcţia de prim-ministru pe reprezentantul propus de partidul politic, respectiv alianţa politică participante la alegeri, care au obţinut cel mai mare număr de voturi, potrivit rezultatului oficial al alegerilor”.

Constituţia actuală stabileşte că “preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament”.

*- Judecătorii Curţii Constituţionale mai consideră neconstituţională introducerea alineatului 2 în curprinsul articolului 119 referitoare la obligativitatea hotărârilor Consiliului Naţional de Securitate şi modificarea părţii introductive şi a literei b ale alinatului 2 din articolului 133, referitoare la creşterea numărului membrilor CSM reprezentanţi ai societăţii civile.

*-Curtea Constituţională consideră neconstituţională acea prevedere din articolul 64, alineatul 4, referitoare la obligaţia persoanelor de drept public, persoanelor juridice private şi persoanelor fizice de a se prezenta direct sau prin reprezentant legal, după caz, în faţa unei comisii parlamentare.

În plus, CC consideră neconstituţională completarea adusă articolului 70, alinatul 2, litera e, referitoare la încetarea calităţii de deputat sau de senator la data demisiei din partidul politic sau formaţiunea politică din partea căreia a fost ales sau la data înscrierii acestuia într-un alt partid.

*-CC mai consideră neconstituţională eliminarea din legea fundamentală a tezelor a doua şi a treia ale alineatului 2, din articolul 72, referitoare la competenţa Parchetului de pe lângă ÎCCJ, de urmărire şi trimitere în judecată, respectiv la competenţa de judecată a ÎCCJ, cu privire la senatori şi deputaţi.

*-Judecătorii Curţii constată, în minuta aprobată după dezbaterea proeictului de revizuire a Constituţiei, cu unanimitate de voturi, neconstituţionalitatea abrogării lit.l) a art.146 din Constituţie în măsura în care aceasta nu este însoţită de constituţionalizarea, în mod corespunzător, a atribuţiilor Curţii Constituţionale de control al legii de revizuire a Constituţiei adoptată de Parlament şi, respectiv, de control al constituţionalităţii hotărârilor plenului Camerei Deputaţilor, a hotărârilor plenului Senatului şi a hotărârilor plenului celor două Camere reunite ale Parlamentului care afectează valori, reguli şi principii constituţionale sau, după caz, organizarea şi funcţionarea autorităţilor şi instituţiilor de rang constituţional.

În Constituţia actuală, lidera l) din articolul 146 referitor la atribuţiile CC, prevede că aceasta “îndeplineşte şi alte atribuţii prevăzute de legea organică a Curţii”.

*-Curtea mai constată, tot cu unanimitate de voturi, neconstituţionalitatea modificării articolului 148 alineat (2), potrivit căruia România asigură respectarea, în cadrul ordinii juridice naţionale, a dreptului Uniunii Europene, conform obligaţiilor asumate prin actul de aderare şi prin celelalte tratate semnate în cadrul Uniunii, precum şi neconstituţionalitatea modificării articolului 135 alineat(2) litera d), referitoare la exploatarea resurselor de producţie în condiţii de maximă eficienţă economică şi cu acordarea accesului nediscriminatoriu tuturor celor interesaţi.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 16.2.2014

Un raspuns

 1. Vasile Bouleanu
  17.2.2014, 1:07 am

  RE ;
  “Foarte multă lume spune că americanii nu și-au modificat Constituția de 200 de ani. Este greșit. Au făcut 180 de amendamente”

  Asa INEPTIE nu am mai vazut iunca nici pe internet !
  Constitutia US are numai 27 de amendamente NU 180 cum spune acest analfabet in istoria lumi.
  Cautati mai jos sa vedeti.

  http://americanhistory.about.com/od/usconstitution/f/amending.htm

Lăsați un comentariu


Europa

Criza a accelerat extracția de aur până la maximul producției anuale. Cât aur a mai rămas în pământ – cei mai mari producători

Adrian N Ionescu

Ca orice criză economică globală, cea provocată de Covid-19 a atras atenția asupra aurului ca activ de refugiu pentru marii investitori și a propulsat prețul… Mai mult

Stiri

Criza din Liban: Premierul desemnat Mustapha Adib demisionează la o lună  după numire

Vladimir Ionescu

Premierul desemnat libanez Mustapha Adib a anunţat sâmbătă că demisionează, după aproape o lună de eforturi în vederea formării unui guvern tehnocrat, transmit AFP, Reuters… Mai mult

Europa

Un start-up suedez a inventat un material care poate face inutile cablurile și bateriile în case

Iulian Soare

  Un start-up din Suedia a inventat un material foarte subțire care funcționează asemănător cu panourile solare și cu care pot fi „îmbrăcate” suprafețele din… Mai mult

Europa

Bogdan Aurescu: Lumea are nevoie de un sistem multilateral mai eficient și mai pragmatic

Iulian Soare

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a anunțat că România a andosat Declarația privind principiile Alianței pentru Multilateralism, cu ocazia reuniunii ministeriale virtuale a acesteia, care… Mai mult

Europa

Apel al premierului Greciei către președintele Turciei: „Să dăm o șansă diplomației sau ne judecăm la Haga”

Adrian N Ionescu

Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis a adresat preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan apelul de a găsi împreună, pe cale diplomatică, o soluție la tensiunile declanșate de… Mai mult

Stiri

Meteorologii au extins Codul portocaliu de ploi abundente la 35 de judeţe şi municipiul Bucureşti

Adrian N Ionescu

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a extins sâmbătă Codul portocaliu de ploi abundente care vor afecta total sau parţial 35 de judeţe şi municipiul Bucureşti… Mai mult

Europa

Scădere severă a investițiilor chineze în Europa și America de Nord, pe fondul restricțiilor impuse de state

Iulian Soare

În vreme ce unele state dezvoltate impun reglementări mai severe investițiilor chineze directe, obstacolele chineze în fața investițiilor străine nu le-au împiedicat pe acestea să… Mai mult