sâmbătă

13 aprilie, 2024

4 martie, 2016

nicolae timofti + moldova
Președintele Timofti, ar putea fi ultimul șef de stat ales de Parlament

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a declarat vineri neconstituționale mai multe modificări la Legea supremă efectuate în anul 2000, inclusiv cea care prevede că președintele țări este ales de către parlament.

Potrivit Radio Chișinău, Curtea Constituțională a stabilit că după expirarea mandatului actualului președinte, șeful statului trebuie să fie ales prin vot direct, nu de Parlament.

În acest moment, la Chișinău nu este foarte clar dacă decizia Curții se va aplica la următoarele alegeri prezidențiale. Mandatul președintelui Timofti expiră în luna aprilie 2016.


„Poate fi ales președintele Republicii Moldova, cetățeanul cu drept de vot și care are 40 de ani împliniți. Acesta a locuit sau locuiește permanent în Republica Moldova nu mai puțin de 10 ani și posedă limba de stat. Este declarat ales candidatul care a întrunit cel puțin jumătate din voturile alegătorilor ce au participa la alegeri. În cazul în care niciunul din candidați nu a întrunit această majoritate se organizează al doilea tur de scrutin între primi doi candidați stabiliți în ordinea de voturi din primul tur. Este declarat ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi”, este menționat în decizia de vineri a Curții Constituționale din Republica Moldova.

Instanța supremă și-a motivat decizia inclusiv prin faptul că în anul 2000, atunci când Parlamentul a modificat Constituția, au fost operate schimbări în textul inițial avizat de Curtea Constituțională.

De asemenea, Curtea constată că alegerea președintelui de către parlament a provocat crize politice.

Sesizarea judecată vineri a fost depusă la Curte în luna noiembrie 2015 de către un grup de deputații PLDM.


Alegerea președintelui Republicii Moldova de către Parlament a provocat în trecut crize politice la Chișinău. Din 2000, președintele este ales prin votul a trei cincimi din numărul parlamentarilor- o majoritate pe care nicio formațiune politică nu a atins-o. Negocierile pentru susținerea unei persoane care să fie aleasă președinte sunt complicate și blochează activitatea parlamentară la fiecare 4 ani.

Ce se va întâmpla – Cel mai probabil, Nicolae Timofti rămâne interimar până la toamnă

Hotărârea Curţii este definitivă, nu poate fi atacata, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a explicat pentru  la RFI ca interimatul va fi asigurat de actualul presedinte, Nicolae Timofti până la alegerea unui nou preşedinte.

Alegerile vor fi organizate cel mai probabil in toamna, crede Alexandru Tănase.

“În perioada ce va urma după expirarea mandatului Președintelui Timofti, dumnealui va asigura interimatul funcției până când va depune jurământul viitorul șef al statului.

Ca și termen, cred că este o problemă la care nu aș putea să vă răspund, deoarece Parlamentul este în drept să decidă, dar voi face referire la Codul bunelor practici în materie electorală adoptat de Comisia de la Veneția, care recomandă statelor ca în cazul efectuării unor reforme constituționale să ofere o perioadă de timp mai lungă pentru efectuarea alegerilor, să nu fie fixate imediat.

Aceasta, pentru că actorii politici, partidele politice să reușească să se pregătească pentru campania electorală, să își informeze alegătorii, pentru ca statul sau Guvernul să poată aloca resursele necesare, să fie creată toată logistica necesară, comisiile electorale ș.a.md.

Comisia de la Veneția recomandă o perioadă de aproximativ jumătate de an. Prin urmare, probabil, așa consider, nu am cum să vă dau o dată exactă, dar cred că în toamnă vom avea alegerile directe ale Președintelui Republicii Moldova”, a declarat președintele Curții.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: