joi

25 aprilie, 2024

29 martie, 2021

Planurile Ursulei von der Leyen sunt încurcate de țara sa natală

Curtea Constituțională a Germaniei a decis vineri că președintele Frank-Walter Steinmeier nu poate semna deocamdată legea de aprobare a veniturilor proprii ale bugetului UE, esențială pentru operaționalizarea fondului de recuperare de 750 miliarde euro.

Potrivit Brussels Playbook al Politico, decizia nu este una de substanță, Curtea indicând că urmează să abordeze mai întâi obiecțiile ridicate la adresa planului de investiții european și a soluției de finanțare a acestuia, prin datorie comună.

Criticii, între care se numără fostul lider al Alternativei pentru Germania, europarlamentarul Bernd Lucke, au susținut că Germania ar putea sfârși prin a-și asuma mai multe riscuri decât era cunoscut de Bundestag atunci când a ratificat planul, săptămâna trecută, inclusiv prin faptul că, de exemplu, viitoarele resurse proprii ale UE nu sunt definite foarte clar.


Curtea Constituțională germană ar putea tranșa problema în procedură de urgență – așa cum a mai procedat în cazuri precedente de contestare a legislației europene, însă observatori germani avizați afirmă că situația ar putea fi diferită în acest moment, când mai sunt doar 6 luni până la alegerile generale.

Un indiciu care a atras atenția: din comunicatul emis vineri de Curtea Constituțională lipsește orice referire la termenul în care vor fi analizate obiecțiile față de planul de relansare european.

Potrivit premierului Portugaliei (țară care asigură în prezent președinția rotativă a Consiliului UE), António Costa, 23 de state membre UE ”au ratificat sau vor ratifica până la finalul lunii aprilie” documentele europene indispensabile punerii în aplicare a Mecanismului de Redresare și Reziliență.

Antonio Costa a informat vineri Consiliul că țara sa ”urmărește îndeaproape” acest proces, precizând că doar 4 state nu au stabilit nici până în acest moment un calendar al ratificării: Austria, Polonia, Ungaria și Țările de Jos. Curtea Constituțională de la Karlsruhe a adăugat Germania pe această listă.


Calendarul de ratificare este oarecum neclar și în România – guvernul a adoptat deja un proiect de lege, însă Birourile permanente ale Camerei și Senatului au anulat ședința de plen comun din 10 martie în care trebuia adoptat proiectul din cauza opoziției PSD.

Decizia se poate adopta cu două treimi din voturi, deci coaliția de guvernare are nevoie și de voturi de la opoziție. Oficial Marcel Ciolacu a anunțat că PSD votează acest proiect de lege, dar vrea ca guvernul să prezinte oficial în Parlament Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

În lipsa acordurilor formale ale parlamentelor statelor membre, Comisia Europeană nu poate finanța Mecanismul de Redresare și Reziliență.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: