miercuri

24 aprilie, 2024

9 august, 2022

Leul se bucură de o tendință de apreciere, cursul vrând ”să se ducă sub 4,9 lei/euro”, o situație ”tipică de vară”, a comentat marți guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, precizând că evoluția a fost generată de întoarcerea acasă a lucrătorilor străini din această perioadă, dar și de intrările unor investitori străini pe piața titlurilor de stat.

”Considerăm că este o situație tipică de vară, e vorba și de românii care vin de Sfânta Mărie, uitați-vă ce e la casele de schimb valutar, dar și cumpărarea de către traderi a grâului din câmp și atunci ei vin cu lei. Au mai fost și operațiuni (pe piața titlurilor de stat, n.r.). Nerezidenții au redescoperit ușor România. Au mai multă încredere în ea și contribuie în mai mare măsură la finanțarea deficitului bugetar”, a explicat guvernatorul BNR.

Moneda națională se află pe o tendință de apreciere de la începutul lunii iulie, de când leul a câștigat circa 0,8% față de euro. O apreciere semnificativă s-a produs marți (de la 4,92 la 4,90 lei/euro), după ce Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a împrumutat 5,07 miliarde de lei de pe piața internă. Investitorii străini vin cu euro și au nevoie de lei pentru a cumpăra titluri de stat, ceea ce duce la aprecierea monedei naționale.


În ceea ce privește stabilitatea generală a cursului leu/euro, foarte vizibilă în graficul de mai sus, în special în raport cu evoluțiile din regiune, guvernatorul a precizat că moneda națională joacă rolul unei ”ancore de încredere” în rândul consumatorilor români, aceștia fiind mai sensibili la evoluția sa.

”Am avut două crize mari, una sanitară și una energetică legată de criza geopolitică. În România nu există multe ancore la care să se uite publicul și să-și păstreze un gram de încredere. Asta ne mai trebuia, când am avut o așa explozie a prețului la energie, să scăpăm de sub control cursul de schimb”, a comentat Mugur Isărescu.

El a precizat că în literatura de specialitate, cursul de schimb este cunoscut drept ”prețul prețurilor”, deoarece influențează nivelul prețurilor.

”În România, prețul banilor, care este rata dobânzilor nu are aceeași importanță în ochii românului precum are cursul de schimb”, a conchis guvernatorul.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: