joi

23 mai, 2024

29 decembrie, 2016

Cumintenia-Pamantului-lui-BrancusiBanii colectați prin subscripție publică pentru achiziționarea de către statul român a operei Cumințenia pământului vor fi returnați celor aproximativ 100.000 de donatori, potrivit unei Hotărâri de guvern aprobate în ultima ședință a Cabinetului Dacian Cioloș.

OUG 10/2016 prevedea faptul că în situația în care, până la 31 octombrie 2016 statul român nu dobândește dreptul de proprietate liber de orice sarcini asupra operei „Cuminţenia Pământului”, sumele colectate se restituie donatorilor.

La termenul final din OUG, se colectaseră doar 1.273.668 euro, din necesarul de 6 milioane.


Hotărârea stabilește condițiile, etapele și termenele pentru procedura de restituire a donațiilor, precum și modelul cererii de restituire, reglementează modalitatea de suportare a comisioanelor și a diferențelor de curs valutar aferente restituirii donațiilor.

 • Sumele colectate în lei vor fi restituite pe bază de ordin de plată din contul de disponibilități deschis de Ministerul Culturii la Trezoreria Statului și/sau din conturile în lei deschise la instituțiile de credit.
 • Sumele colectate în valută vor fi restituite pe bază de ordin de plată din conturile în valută deschise de Ministerul Culturii la instituțiile de credit.

Comisioanele precum și diferențele de curs valutar aferente restituirii donațiilor, indiferent de mijlocul prin care acestea au fost colectate, vor fi suportate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerul Culturii, prevede HG. 

Mecanismele de restituire a donațiilor făcute prin SMS

 • Pentru restituirea sumelor încasate din SMS-uri și din numerele liniilor de telefonie fixă, Ministerul Culturii va încheia acorduri scrise cu cei patru operatori de telefonie mobilă și cu integratorul tehnic.
 • Operatorii de telefonie mobilă au fluxuri diferite de decontare a sumelor, ceea ce presupune termene diferite de încasare efectivă a banilor și transferul lor în conturile Ministerului Culturii.
 • Mecanismele de decontare de către operatorii de telefonie mobilă a sumelor donate prin sms presupun fluxuri diferite de decontare a acestora, respectiv încasarea efectivă a sumelor donate doar odată cu plata facturilor emise de către operatorii de telefonie mobilă către beneficiarii acestor servicii.
 • cursul valutar la care se calculează și se face returnarea sumei către donatorul final este cel din data rectificării pe factură/bonusarea la numărul de telefon în cazul cartelei prepaid.

Returnarea sumelor pentru persoane care au dovada donației făcute

În cazul donatorilor care nu pot fi identificați (spre exemplu, în cazul donațiilor efectuate în numerar la ghișeele băncilor sau prin intermediul automatelor bancare care acceptă numerar pentru efectuarea unei plăți, donațiile efectuate prin cartele prepaid care au expirat etc):

 • se poate depune o cerere de restituire, până la 31 octombrie 2017, o cerere la Ministerul Culturii la adresa/adresele, inclusiv prin poșta electronică, comunicate public pe pagina proprie de internet şi pe pagina Guvernului, precum şi pe alte căi mediatice

Cererea de restituire va fi însoțită de copii ale documentelor de plată ale solicitanților și trebuie să conțină următoarele elemente:

 • denumirea solicitantului;
 • codul de înregistrare fiscală / CNP;
 • domiciliul solicitantului;
 • suma solicitată la restituire;
 • codul IBAN aferent contului în care se solicită restituirea;
 • banca la care este deschis contul în care se solicită restituirea sumei;
 • documente justificative/dovada depunerii sumei solicitate în original.
 • numărul de telefon la care poate fi contactat si numărul de telefon folosit la donarea sumei prin SMS, după caz.

Ce se întâmplă cu banii donați de persoane care nu pot fi identificate 


Sumele pentru care donatorii nu au putut fi identificați indiferent de modalitatea de colectare sau care nu au putut face dovada donației, până la 31 decembrie 2017, se fac venituri la bugetul de stat.

Atribuțiile Ministerul Culturii:

 • verifică respectarea tuturor obligațiilor pentru efectuarea plății, urmând ca în termen de 60 de zile de la depunerea cererii să fie restituite sumele donate
 • comunică public pe pagina proprie de internet şi pe pagina Guvernului, precum şi pe alte căi mediatice calendarul restituirii sumelor donate, pe etape și pe categorii de donatori.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: