Președintele Emmanuel Macron este așteptat marți să își prezinte viziunea legată de viitorul Uniunii Europene, într-un discurs pe care îl va susține la universitatea pariziană Sorbona.
Discursul, scrie Politico, va furniza noi detalii ale campaniei președintelui Franței, care dorește ca Zona Euro să dețină buget, parlament și ministru de finanțe proprii.
Potrivit Politico, care citează surse din Administrația Prezidențială, Emmanuel Macron va insista și pentru nevoia de consultare mai largă a cetățenilor UE în legătură cu viitorul Uniunii, președintele Franței urmând să invite europenii să participe la ”convenții democrate” sau dezbateri publice, care să fie organizate în toate statele membre la începutul anului 2018.
Planul din spatele planului
Ceea ce părea inițial un timing perfect- 2 zile după alegerile de la care Parisul aștepta o întărire a mandatului Angelei Merkel pentru reforma UE- pare acum ușor neinspirat: foarte posibil, cancelarul german va aduce scepticii Liber-Democrați germani în viitoarea coaliție de guvernare, șansele unei noi ”mari coaliții” pro-europene fiind egale cu zero dacă social-democratul Martin Schultz este consecvent propriilor declarații.
Rezultatul alegerilor din Germania pune în pericol strategia lui Emmanuel Macron, care deja a trimis membri ai partidului său- La République En Marche (LRM)- în Europa, pentru a stabili contacte și pentru a construi alianțe cu partide din celelalte 26 de state membre.
De ce? ”Pentru a construi Europa En Marche”, explică Sabine Thillaye, președinte al Comisiei pentru Afaceri Europene din Parlamentul francez.
Inițiativa nu a depășit cu mult stadiul de proiect, care vizează construirea unei alianțe europene de partide, sau chiar un partid pan-european, care să sprijine viziunea macroniană a unei Uniuni mai ”protective”, structură care să fie funcțională înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din 2019.
Dacă un asemenea grup politic ar câștiga suficiente mandate în legislativul european, atunci Emmanuel Macron ar deține un sprijin consistent pentru planurile sale de reformă, care ar putea balansa inclusiv influența mai scepticilor liberali din nordul Europei.
”Încercăm să stabilim legături cu formațiuni din alte parlamente, deocamdată nu este clar cine va fi favorabil inițiativei noastre”, precizează pentru Politico Sabine Thillaye.
Unul dintre ”agenții” lui Emmanuel Macron, europarlamentarul de 31 de ani Pieyre-Alexandre Anglade, este deja în contact cu omologi din 4 state membre UE ”Grupul ALDE formează baza noastră ideologică, dar nu ne limităm la asta, vrem să ne extindem colaborarea. Avem contacte și cu social-democrați și cu conservatori PPE care ar vrea să ni se alăture”, declară Pieyre-Alexandre Anglade
Înainte însă ca Macron să cucerească Parlamentul European el are nevoie să câștige suport pentru ideile sale europene, mai ales în Germania.
Pentru Paris, cel mai defavorabil scenariu este cel mai probabil a se întâmpla în Germania– conservatorii Angelei Merekel să facă alianță de guvernare cu Verzii și cu Liber-Democrații, care nu au ținut secrete opiniile contrare mai tuturor propunerilor avansate de președintele Macron.
”Dacă se aliază cu FDP, sunt mort”, l-a citat Le Monde pe președintele Franței, cu o afirmație făcută în iulie cu referire la agenda sa europeană.
O zi după reconfirmarea poziției de cancelar, cu perspectiva unei coaliții împreună cu FDP și Verzii, Angela Merkel deja părea mai detașată de viziunea lui Emmanuel Macron, afirmând: ”Cred că mai multă Europă ne folosește tuturor, dar asta trebuie să conducă la mai multă competitivitate, mai multe locuri de muncă și mai multă influență pentru UE”.
Și președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, care s-a întâlnit cu Emmanuel Macron la Paris vineri, săptămâna trecută, este sceptic în legătură cu concretizarea anumitor propuneri, în special legat de perspectiva înființării unui parlament al Zonei Euro.
”Ce ar reprezenta acest parlament? Unde s-ar reuni, care i-ar fi puterile? Nu cred că mai avem nevoie de încă un parlament”, a declarat Antonio Tajani Europresse înainte de întâlnirea cu Emmanuel Macron.
În vreme ce Antonio Tajani își face griji pentru locul său de muncă iar Angela Merkel este preocupată de alegerea partenerilor cu care va guverna în următorii 4 ani, Emmanuel Macron face planuri pentru următorii 10 ani.
Colaboratorii săi afirmă că președintele Franței vede potențialul unui ”salt înainte” al UE care să fie realizat cu ajutorul tipului de votant care l-a susținut în Franța: pro-european, educat și optimist. În încercarea de a aduna acest electorat sub stindardul său înainte de alegerile din 2019, Emmanuel Macron pare că a găsit un aliat important- Comisia Europeană.
Potrivit Politico, echipa președintelui Jean Claude Juncker cooperează cu membri ai Parlamentului francez, analizând fezabilitatea organizării dezbaterilor populare legate de viitorul UE în toate statele membre.
Dezbateri care să fie sprijine de către Comisie, dar care să se limiteze la scopul de a stabili percepția în legătură cu ”ce funcționează și ce nu în UE”. Iar Franța poate determina un număr respectabil de state să găzduiască aceste dezbateri.
Reprezentanți ai Comisiei s-a întâlnit recent cu o echipă de parlamentari francezi dedicați organizării acestor ”convenții democrate”. Unul dintre colaboratorii lui Emmanuel Macron afirmă: ”Scopul este să pregătim publicul pentru pentru acest tip de dezbateri. Nu putem realiza asta dintr-un birou din Bruxelles, trebuie să ne asociem cetățenii încă de la început și nu are niciun sens să organizăm referendumuri pe tema reformei UE în toate cele 27 de state membre.”
În paralel, parlamentarii aliați președintelui lucrează la formarea alianțelor cu partide din alte țări. Jean Arthuis, președinte al Comisiei de Buget din Parlamentul francez, a declarat Politico că este nevoie ca mișcarea să depășească granițele politice naționale și să fundamenteze o grupare pan-europeană.
Europarlamentarul Pieyre-Alexandre Anglade spune că premisele sunt încurajatoare și că a primit ”feedback pozitiv” din Slovacia, Estonia, Ungaria și Olanda. Țelul său declarat este acela de a forma o ”coaliție progresivă” până în septembrie 2018.