1 iunie, 2020

Comisia Europeană (CE) se așteaptă să obțină circa 10 miliarde de euro dintr-o taxă suplimentară aplicată marilor companii care beneficiază de piața unică, potrivit răspunsului departamentului de presă al comisarului european pentru Buget, Johannes Hahn, la întrebările cursdeguvernare.ro.

„Detaliile construcţiei (taxei) legate de companiile mamă – subsidiare vor fi elaborate odată ce ideea taxei va fi susținută de Consiliul şi de Parlamentul European”, spune răspunsul citat.


Valoarea exactă va depinde de construcţia taxei, „dacă va fi o sumă forfetară, una proporțională cu mărimea firmelor sau o parte a unei taxe pe profit”. Cele 10 miliarde de euro ar putea fi colectate „fără a constitui o sarcină excesivă asupra oricărei firme”, potrivit Comisiei.

Această estimare preliminară  a rezultat dintr-un „mix de structuri, rate posibile şi de diferite categorii de companii”.

„Mai mult, o astfel de resursă proprie (a CE, instituită) cu condiţia existenţei unui acord politic, ar intra în vigoare doar odată ce criza (medicală) a trecut. Practic, 10 miliarde de euro este mai puţin de 0,2% din cifra de afaceri generată de operațiunile marilor companii”, mai spune Comisia Europeană.

Taxa ar urma să fie aplicată la circa 70.000 de mari companii europene și ar fi motivată de accesul acestora la piața unică, declarase comisarul european pentru Buget, Johannes Hahn, citat de Financial Times.

(Citiți și: „Taxa europeană pe accesul la piața unică vizează 70.000 de mari companii”)


Pentru finanţarea programului CE de relansare economică, ar urma să fie instituite şi alte taxe, în afară de impozitul pe marile afaceri (o primă variantă de lucru era de doar de 0,1% care să fie impusă companiilor cu cifră de afaceri globală mai mare de 750 de milioane euro).

(Citiți și: „Planul oficial propus de Comisie pentru relansarea economică: Vestea bună – România are alocate 33 miliarde euro, granturi și credite. Vestea proastă – banii se iau numai pe proiecte”)

Mai sunt plănuite şi o taxă digitală, o taxă pe emisii de carbon (extinsă la domeniile aviație și transport maritim), o taxă pe plastic nereciclat (deja acceptată unanim în UE 27), și dublarea plafonului taxelor vamale încasate de UE.

Companiile româneşti care ar putea fi afectate

Circa 40 de companii înregistrate în România ar putea fi afectate de noua taxă, dintre care multe sunt filiale ale unor multinaţionale,

  • începând cu Automobile Dacia şi OMV Petrom,
  • continuând cu filialele unor mari lanţuri de retail (Carrefour, Kaufland, Selgros, Auchan și altele), sau
  • ale unor mari grupuri energetice (Engie, E.On) sau
  • de telecomunicații (Orange și Vodafone) şi
  • sfârșind cu cele ale unor companii de echipamente auto (Continental).

Se adaugă filialele celor doi mari distribuitori internaționali de produse petroliere Lukoil și MOL, ca și Rompetrol,  care are de asemenea operațiuni în Europa.

Alte companii, precum RCS & RDS, au operaţiuni în afara României, dar altele, deşi sunt mari companii autohtone, precum Hidroelectrica, Romgaz și Electrica, se califică din punctul de vedere al mărimi afacerilor, dar nu au operațiuni directe peste hotare.

Programul de relansare economică

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat miercuri că ar vrea ca statele membre UE să sprijine un pachet de iniţiative de revenire economică în valoare de 2.400 miliarde de euro.

Propunerea Executivului comunitar vizând un instrument de revenire în valoare de 750 miliarde euro, combinat cu „buget UE pe termen lung revizuit în valoare de 1.100 miliarde euro”, este o „necesitate urgentă şi excepţională pentru o criză urgentă şi excepţională”, a apreciat Ursula von der Leyen.

Preşedintele Comisiei Europene a precizat că noile iniţiative se vor alătura unui pachet convenit deja în valoare de 540 miliarde de euro. „În total, aceasta va duce efortul nostru de revenire la 2.400 miliarde de euro”, a subliniat Ursula von der Leyen.

Orice taxă comună la nivelul UE are nevoie de aprobarea guvernelor tuturor celor 27 de state membre şi a Parlamentului European.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: