Deficitul bugetar de circa 21 de miliarde de lei din 2016, echivalentul a 2,8% din PIB, va fi finanțat în proporție de 50% de pe piețele externe, reiese din Programul indicativ de emisiuni de titluri de stat pe anul 2016, publicat de Ministerul Finanțelor Publice (MFP) la finele anului.
Valoarea titlurilor de stat ce vor ajunge la scadență în 2016 se ridică la 38 de miliarde de lei, din care echivalentul a 7 miliarde de lei sunt denominate în euro.
Pentru a finanța deficitul bugetar și pentru a ”rostogoli” datoria publică, respectiv pentru a înlocui aceste titluri de stat ce ajung la scadență în 2016, MFP plănuiește să atragă de pe piața locală suma de 48-50 de miliarde de lei, iar de pe piețele externe – trei miliarde de euro prin emisiunea de eurobonduri. În total, MFP intenționează să împrumute de pe piețele externe 4,5 miliarde de euro, trei prin eurobonduri și 1,5 miliarde de euro prin trageri din împrumuturi contractate de la instituțiile financiare internaționale.
”Astfel, pentru realizarea obiectivului de reducere a riscului de refinanțare și de extindere a duratei medii rămase a titlurilor de stat și pentru acoperirea necesităților brute de finanțare, Ministerul Finanțelor Publice are în vedere emiterea unui volum de titluri de stat pe piața internă în anul 2016 în sumă de 48-50 de miliarde de lei, cu o structură a maturităților de circa 30%/70% (termen scurt versus termen mediu și lung), prin emiterea de certificate de trezorerie într-un volum de circa 14-15 miliarde de lei și de obligațiuni de tip benchmark de circa 34-35 de miliarde de lei”, se arată în programul citat.
De asemenea, MFP intenționează să refinanțaze titlurile în euro de pe piața locală prin noi emisiuni denominate în euro, în valoare de 1,6 miliarde de lei, cu o maturitate de cel puțin 5 ani.
”Ținând cont de creșterea necesarului brut de finanțare a deficitului bugetar și de refinanțare a datoriei publice prin titluri de stat emise pe piața internă, MFP are în vedere lansarea unei noi emisiuni de tituluri de stat denominate în euro pe piața internă, cu o maturitate de cel puțin 5 ani, în scopul refinanțării parțiale a titlurilor de stat denominate în euro scadende pe piața internă în anul 2016 în valoare cumulată de 1,6 miliarde de euro”, se arată în documentul citat.
(Citiți și: ”România fără acorduri: CE instituie supravegherea post-program. Ministrul de Finanţe vorbeşte de perspectiva unui nou acord cu FMI. Ionuț Dumitru: Guvernul nu are o bază de discuție”)
MFP are totodată obiectivul de a menține în contul Trezoreriei o rezervă financiară reprezentând echivalentul a circa 4 luni de necesar brut de finanțare.
Nivelul estimat al datoriei guvernamentale brute pentru sfârşitul anului 2015 este de 38,8% din PIB, iar pe termen mediu (2016 ‐2019) se va situa sub 41% din PIB, în timp ce nivelul datoriei guvernamentale nete este estimat la 32,0% pentru sfârşitul anului 2015, iar pe termen mediu nu va depăşi 35,0% din PIB, reiese din raportul privind situația macroeconomică pe anul 2016 și proiecția acesteia pe anii 2017-2019.
România a plătit în 2015 dobânzi în valoare de 8,6 miliarde de lei aferente datoriei publice, iar pentru acest an au fost bugetate 10 miliarde de lei, în creștere cu 16,5%.