duminică

24 septembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

1 august, 2023

Prețul pachetelor de vacanță a urcat anul acesta, între ianuarie și mai, cu 12,4%, o scumpire ce urmează creșterilor de 11,5% înregistrate anul trecut.

Sunt cele mai mari scumpiri ale pachetelor de vacanță înregistrate din 1996, când a început monitorizarea acestor date, conform Confederației Europene a Sindicatelor (ETUC).

Concluziile analizei realizate de către Confederația Europeană a Sindicatelor și Institutul European de sindicat pe baza datelor Eurostat:

  • Costul mediu al unui pachet de vacanță de cel puțin patru nopți este acum cu peste 600 euro mai scump decât în 2017 – 2018.

  • Persoanele din Estonia, Franța, Bulgaria, Suedia și Cehia au fost afectați de cele mai mari creșteri ale costului unui pachet de vacanță, cu creșteri între 18% și 31%.

  • În 14 state UE, prețul mediu al unui pachet de vacanță valorează mai mult decât salariul minim pe o lună în țările respective.

(Citește și: „Turismul în era schimbărilor climatice. Sudul Europei ar putea să-și piardă atractivitatea„)

Înainte de anul trecut, cea mai mare creștere anuală anterioară la nivel UE era de 7,2% și a fost consemnată în 2015.

Pachetele medii de vacanță vs. salariile în statele UE. Cine-și permite

România, țara cu cei mai mulți salariați care-și petrec acasă concediile

Aproximativ 19,5% din europenii care lucrează, adică aproximativ 38 de milioane de persoane, nu își permit o săptămână departe de casă, potrivit celor mai recente date Eurostat.


România este țara cu cea mai mare pondere a persoanelor care, deși lucrează, nu își pot permite o vacanță departe de casă (43%). Urmează Grecia (37%), Ungaria (34%), Italia (31%), Croația (31%) și Cipru (30%).

Țara noastră conduce în acest top, cu toate că bugetarii români beneficiază de tichete de vacanță, a căror valoare este de 1.450 de lei și care pot acoperi cazarea pentru cel puțin patru zile, în condiții decente.

Însă și activitățile recreative desfășurate într-un concediu acasă sunt greu de suportat pentru familiile cu venituri reduse. Pentru cei obligați să rămână acasă, costul activităților recreative și culturale, inclusiv vizitele la cinema sau muzee, a crescut și el cu un procent record de 6,5% – cu o treime mai mult față de creșterea salariului nominal la nivel UE.

În 2022 turismul din UE a recuperat până la valorile prepandemice

Industria turismului din UE s-a redresat puternic după cei doi ani de pandemie cu retsricții și temeri că te-ai putea îmbolnăvi în vacanță, conform datelor estimat ale Eurostat publicate în iunie.

Numărul total de nopți petrecute în 2022 în unitățile de cazare turistică a fost aproape de nivelul pre-pandemic (2,72 miliarde de nopți în 2022 față de 2,88 miliarde în 2019; -5,6%). Aceasta reprezintă creșteri substanțiale față de numărul de nopți petrecute în 2020 și 2021 (1,42 miliarde în 2020, 1,83 miliarde în 2021; +91,1% și respectiv +48,3% în 2022).

Pe parcursul anului 2022, cifrele lunare ale turismului au crescut continuu și s-au apropiat în cele din urmă de nivelurile lunilor corespunzătoare din 2019. Față de primul semestru din 2019 prevară (ianuarie-iunie), în aceeași perioadă a anului 2022, nopțile petrecute în cazările turistice au scăzut cu 11,0%.

Perioada iulie-decembrie a reușit să acopere aproape integral nivelurile de nopți petrecute în 2019 în unitățile de cazare turistice (-1,9%).

****

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Un prieten m-a sunat aseară, să mi se plângă ”cât

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: