marți

30 aprilie, 2024

1 august, 2023

Prețul pachetelor de vacanță a urcat anul acesta, între ianuarie și mai, cu 12,4%, o scumpire ce urmează creșterilor de 11,5% înregistrate anul trecut.

Sunt cele mai mari scumpiri ale pachetelor de vacanță înregistrate din 1996, când a început monitorizarea acestor date, conform Confederației Europene a Sindicatelor (ETUC).

Concluziile analizei realizate de către Confederația Europeană a Sindicatelor și Institutul European de sindicat pe baza datelor Eurostat:

  • Costul mediu al unui pachet de vacanță de cel puțin patru nopți este acum cu peste 600 euro mai scump decât în 2017 – 2018.

  • Persoanele din Estonia, Franța, Bulgaria, Suedia și Cehia au fost afectați de cele mai mari creșteri ale costului unui pachet de vacanță, cu creșteri între 18% și 31%.

  • În 14 state UE, prețul mediu al unui pachet de vacanță valorează mai mult decât salariul minim pe o lună în țările respective.

(Citește și: „Turismul în era schimbărilor climatice. Sudul Europei ar putea să-și piardă atractivitatea„)

Înainte de anul trecut, cea mai mare creștere anuală anterioară la nivel UE era de 7,2% și a fost consemnată în 2015.

Pachetele medii de vacanță vs. salariile în statele UE. Cine-și permite

România, țara cu cei mai mulți salariați care-și petrec acasă concediile

Aproximativ 19,5% din europenii care lucrează, adică aproximativ 38 de milioane de persoane, nu își permit o săptămână departe de casă, potrivit celor mai recente date Eurostat.


România este țara cu cea mai mare pondere a persoanelor care, deși lucrează, nu își pot permite o vacanță departe de casă (43%). Urmează Grecia (37%), Ungaria (34%), Italia (31%), Croația (31%) și Cipru (30%).

Țara noastră conduce în acest top, cu toate că bugetarii români beneficiază de tichete de vacanță, a căror valoare este de 1.450 de lei și care pot acoperi cazarea pentru cel puțin patru zile, în condiții decente.

Însă și activitățile recreative desfășurate într-un concediu acasă sunt greu de suportat pentru familiile cu venituri reduse. Pentru cei obligați să rămână acasă, costul activităților recreative și culturale, inclusiv vizitele la cinema sau muzee, a crescut și el cu un procent record de 6,5% – cu o treime mai mult față de creșterea salariului nominal la nivel UE.

În 2022 turismul din UE a recuperat până la valorile prepandemice

Industria turismului din UE s-a redresat puternic după cei doi ani de pandemie cu retsricții și temeri că te-ai putea îmbolnăvi în vacanță, conform datelor estimat ale Eurostat publicate în iunie.

Numărul total de nopți petrecute în 2022 în unitățile de cazare turistică a fost aproape de nivelul pre-pandemic (2,72 miliarde de nopți în 2022 față de 2,88 miliarde în 2019; -5,6%). Aceasta reprezintă creșteri substanțiale față de numărul de nopți petrecute în 2020 și 2021 (1,42 miliarde în 2020, 1,83 miliarde în 2021; +91,1% și respectiv +48,3% în 2022).

Pe parcursul anului 2022, cifrele lunare ale turismului au crescut continuu și s-au apropiat în cele din urmă de nivelurile lunilor corespunzătoare din 2019. Față de primul semestru din 2019 prevară (ianuarie-iunie), în aceeași perioadă a anului 2022, nopțile petrecute în cazările turistice au scăzut cu 11,0%.

Perioada iulie-decembrie a reușit să acopere aproape integral nivelurile de nopți petrecute în 2019 în unitățile de cazare turistice (-1,9%).

****

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: