vineri

26 aprilie, 2024

13 aprilie, 2022

Nu există nicio îndoială că factura de război va fi una astronomică pentru Ucraina după invazia Rusiei din 24 februarie. Centrul pentru Politică Economică și Cercetare estimează costurile între 200 și 500 de miliarde de euro, dar aceste previziuni financiare cresc în spirală cu fiecare zi în care devastarea Ucrainei continuă.

Kievul a evaluat recent daunele la aproape 1 trilion de dolari, luând în considerare inclusiv pierderea potențialului de creștere economică.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat recent: ”Vom reface fiecare casă, fiecare stradă, fiecare oraș. Ne veți plăti pentru tot ceea ce ați făcut împotriva statului nostru, împotriva fiecărui ucrainean, în totalitate”.

5 soluții de finanțare a reconstrucției


Colectarea banilor din mâna Rusiei, arată o analiză Politico, ridică însă o serie de serioase probleme juridice.

Oficialii UE studiază dacă activele aparținând oligarhilor sancționați – cum ar fi iahturile, casele și picturile în ulei confiscate – ar putea fi valorificate, iar banii obținuți canalizați către efortul de reconstrucție. Totuși, sumele obținute ar fi modeste în comparație cu ceea ce este necesar.

Rezervele de sute de miliarde ale băncii centrale ale Rusiei din străinătate sunt următoarea țintă tentantă. Problema este că activele străine sunt protejate de dreptul internațional, iar confiscarea lor ar necesita o opera de inginerie juridică care nu a mai fost niciodată pusă în aplicare.

O altă opțiune este forțarea rușilor la un acord de reparații ca parte a unui acord de pace. Acest lucru ar putea urma modelul folosit după invazia irakienă a Kuweitului în 1990, cu o anumită parte din veniturile din petrol alocată plăților costurilor de reconstrucție.


Într-o abordare mai puțin beligerantă, UE a vorbit recent de un ”plan Marshall” pentru Ucraina, în care Europa ar aloca miliarde în efortul de a aduce Kiev mai aproape de UE, la fel cum SUA au făcut cu Europa după al Doilea Război Mondial.

În cele din urmă, instituțiile financiare europene spun că ar trebui să existe un rol și pentru împrumuturi cu dobândă scăzută acordate Kiev, dar această soluție nu ar face decât să crească povara datoriilor care oricum apasă statul ucrainean.

Misiune (aproape) imposibilă: să confiști valuta Rusiei

A confisca valuta Rusiei poate fi, teoretic, la îndemâna unor state. Șapte țări care participă la sancțiuni împotriva Rusiei dețineau aproape jumătate din toate rezervele valutare ruse de 585 de miliarde de dolari în iunie 2021. De atunci, rezervele valutare au crescut la 640 de miliarde de dolari. Nu se știe unde se află cele 55 de miliarde de dolari adunate de Rusia din iunie 2021 până la începutul războiului, dar banii ”cerți” ar acoperi o parte semnificativă a costurilor de reconstrucție a Ucrainei.

În acest scenariu, SUA, Regatul Unit, țările UE, Canada și Japonia ar trebui să aranjeze sechestrul și confiscarea celor aproape 300 de miliarde de dolari deținute pe teritoriile lor.

Un teoretic fundament legal

„Banii sunt acolo, va fi necesar ca legislația națională să autorizeze băncile centrale să folosească acești bani, care acum sunt înghețați”, spune Robert Litan, cercetător principal în programul de studii economice la Brookings Institution.

Robert Litan arată că o Rezoluție ONU din 2005 spune că „statele ar trebui să depună eforturi pentru a stabili programe naționale de reparare și asistență pentru victime în cazul în care părțile responsabile pentru victimele prejudiciului nu pot sau nu doresc să își îndeplinească obligațiile”.

Potrivit lui Robert Litan, această rezoluție ar stabili principiul că „dacă o națiune agresoare, precum Rusia, nu poate sau nu dorește să ofere reparații, atunci poate exista un alt mecanism”.

Precedentul Afganistan, privit cu reticență de Franța și Germania

Respectiva Rezoluție ONU ar oferi potențialele temeiuri legale pentru acțiune, dar acest tip de sechestru nu a mai fost niciodată aplicat.

Cel mai apropiat precedent este efortul SUA de a folosi 7 miliarde de dolari din activele băncii centrale afgane înghețate de americani pentru a oferi ajutor umanitar în Afganistan. Demersul a fost inițiat de Administrația Biden și este încă în desfășurare. Înființarea schemei de plată va dura luni și ar putea fi contestată legal.

Separat, grupuri de rude ale atacurilor din 11 septembrie 2001 asupra Statelor Unite au făcut cereri de despăgubiri concurente pe aceleași fonduri afgane. Instanțele americane încă nu se pronunță în această chestiune.

Orice încercare de a utiliza active rusești de o manieră similară s-ar dovedi și mai complicată, din cauza numărului de jurisdicții implicate.

Franța, țara în care Rusia a păstrat cea mai mare parte din rezervele sale valutare după China, a declarat că activele înghețate nu pot fi utilizate în acest scop, potrivit unei purtătoare de cuvânt a trezoreriei franceze. Un purtător de cuvânt al trezoreriei germane a refuzat să comenteze.

Valorificarea bunurilor confiscate de la oligarhi depinde de legislațiile penale naționale

Separat, țările ar putea valorifica și bunurile înghețate prin sancțiuni dictate împotriva persoanelor.

Așa-numitul Grup operativ pentru înghețare și confiscare înființat de Comisia Europeană raporta vineri ”înghețarea” de bunuri în valoare de 29,5 miliarde de euro, inclusiv iahturi, elicoptere, imobile și opere de artă aparținând oligarhilor și persoanelor afiliate Kremlin.

Potrivit unor oficiali UE și din Ucraina, au loc discuții pentru a stabili dacă aceste active – sau veniturile din vânzarea lor – ar putea fi dedicate reconstrucției Ucrainei. Oficialii europeni avertizează, totuși, că confiscarea poate avea loc legal numai în circumstanțe limitate și că depinde de legislația penală națională din fiecare țară.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: