Bugetul 2021: în căutarea unei consolidări fiscale fără șocuri

Bugetul pe anul 2021 reprezintă ora adevărului – atât pentru ieșirea din criza produsă de Covid și menținerea unei direcții de dezvoltare coerente, cât și… Mai mult›
14.01.2021
Analiză: Cum a schimbat pandemia obiceiurile de consum și economisire din România

Pandemia a schimbat în proporții semnificative obiceiurile de consum, dar și de economisire ale românilor, reiese din datele INS analizate de cursdeguvernare.ro. Rata de economisire… Mai mult›
13.01.2021
Salariul mediu pe economie a trecut pragul de 700 de euro în noiembrie. Semnal de frână tras de administrația publică

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna noiembrie 2020 a fost de 5.565 lei, cu 113 lei sau 2,1% mai mult… Mai mult›
13.01.2021
Noiembrie 2020 – producția industrială în pierdere de viteză, influențată de sezonalitate

România a consemnat în luna noiembrie 2020 o scădere de 4,8% a producției industriale față de luna anterioară (serie brută). De reținut, însă, acest rezultat… Mai mult›
13.01.2021
Cum a văzut presa internațională protestul anti-ordonanțe de la București
de Ruxandra Predescu 19.1.2017
Câteva mii de oameni au ieșit ieri în stradă, în principal în București, pentru a manifesta față de propunerile legislative care vizează grațierea și amnistia, iar presa internatională nu a întârziat să publice informații despre acest lucru, de la motivele celor ieșiți în stradă, la îndemnurile scandate de aceștia.
AP și Reuters citează declarația președintelui, prezent la sedința de ieri a Guvernului, în care, deși nu se aflau pe ordinea de zi, urmau să fie discutate aceste modificări legislative: ”Sunt doi elefanți în cameră și nimeni nu vorbește despre ei: Ordonanța de grațiere și cea de modificare a codurilor penale”.
Al Jazeera observă că modificările propuse pot avea și efectul de a slăbi lupta anticorupție și că formula aleasă, aceea a ordonanței de urgență, ar duce la schimbarea legislației fără nici un fel de dezbatere parlamentară, dar și fără acordul președintelui Iohannis.
Presa internatională îi amintește și pe Liviu Dragnea sau Dan Voiculescu, ca fiind doi dintre politicienii care ar urma să beneficieze de schimbările propuse de Guvern.
În același context, al protestelor de ieri, Euronews subliniază: ”Comisia Europeană, care monitorizează atent sistemul legislativ din România, a lăudat eforturile anticorupție, dar privește cu îngrijorare încercările politicienilor de a se opune cercetărilor”
Printre media internaționale care au descris protestele de la București și motivele care l-au generat se numără: Euronews, AP, Reuters, Newsday, Al Jazeera, USNews, ABC, Daily Express.