sâmbătă

28 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

26 octombrie, 2022

Cultura de porumb a României va fi cea mai puțin productivă din UE. Producția medie de porumb la hectar va scădea până la 3,94 tone și este nu numai cea mai mică din UE, ci şi cu 34% sub media națională din ultimii cinci ani, potrivit estimărilor sistemului MARS al Comisiei Europene de monitorizare a resurselor agricole.

Anul trecut, România a înregistrat o producție la hectar de 5,90 tone la hectar, cu 33% mai mare decât estimările MARS citate de Agerpres.

„Pe măsură ce sezonul se apropie de sfârşit, impactul verii secetoase devine şi mai clar”, spune MARS.


Ploile puternice care au căzut la sfârşitul verii au întârziat recoltatul porumbului într-o serie de sate membre din est, precum România şi Ungaria, fără a aduce beneficii culturilor care erau deja în faza de maturitate, explică MARS.

Recolta de floarea soarelui  – cu 25% mai mică

La floarea soarelui, MARS estimează  o producţie medie de 1,97 tone le hectar, cu 25% mai mică decât media din ultimii cinci ani.

La soia boabe, producţia din România ar urma să fie în acest an de 1,77 tone la hectar, cu 27% mai mică decât media din ultimii cinci ani.

Producţia medie de porumb la hectar în Uniunea Europeană ar urma să fie de 6,34 tone în acest an, în scădere faţă de estimarea MARS de 6,39 tone la hectar din  septembrie.


 Această revizuire în jos, care vine după o reducere şi mai importantă anunţată luna trecută, face ca randamentul prognozat de MARS să fie cu 20% sub nivelul de anul trecut şi cu 19% sub media din ultimii cinci ani.

De asemenea, randamentele prognozate la culturile de floarea soarelui şi soia au fost revizuite şi ele de MARS în scădere şi acum sunt prognozate să fie cu 16%, respectiv 18% mai mici decât mediile din ultimii cinci ani.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: