vineri

26 aprilie, 2024

31 martie, 2022

Datele provizorii publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că producţia agricolă vegetală a crescut anul trecut la cereale pentru boabe, plante uleioase şi leguminoase pentru boabe, scrie Agerpres.

Suprafaţa cultivată anul trecut a scăzut la cereale pentru boabe, leguminoase pentru boabe, cartofi, legume şi a crescut la plante uleioase.

Suprafaţa cultivată cu cereale pentru boabe s-a redus cu 1,2%, în timp ce producţia a crescut cu 49,8%, faţă de anul precedent, în principal datorită randamentelor la hectar (producţia medie la hectar).

Suprafaţa cultivată cu porumb boabe în anul 2021 reprezintă 47,3% din suprafaţa cultivată cu cereale pentru boabe, iar cea cultivată cu grâu 41,1%. Producţia de cereale a crescut în principal datorită creşterii cu 61,5% a producţiei de grâu care are o pondere de 38% în producţia de cereale.

La leguminoase pentru boabe, producţia a crescut faţă de anul precedent cu 37,7%, ca urmare a creşterii în principal a randamentului la hectar.

În cazul plantelor uleioase, producţia a crescut cu 40,2%, iar suprafaţa cultivată cu 1%. Creşteri ale producţiei s-au înregistrat la rapiţă (+73,5%), floarea soarelui (+32,7%) şi soia boabe (+7,8%).

La cartofi, suprafaţa cultivată a scăzut cu 14,3%, iar producţia cu 13,9%. La legume producţia a scăzut cu 1,2%, ca urmare a scăderii suprafeţei cultivate.

În anul 2021, producţia de struguri a crescut cu 6,3%, ca urmare a creşterii randamentului la hectar (+7,6%), faţă de anul precedent, iar suprafaţa cultivată a scăzut cu 1,2%.


Producţia de fructe din livezi a crescut faţă de anul precedent cu 11%, datorită creşterii randamentelor la hectar, dar şi a suprafeţelor cultivate.

La porumb boabe şi floarea soarelui, România s-a situat pe primul loc comparativ cu unele state membre ale Uniunii Europene, atât la suprafaţa cultivată cât şi la producţia realizată.

La grâu, România s-a situat pe locul patru la suprafaţa cultivată şi la producţia realizată, după Franţa, Germania şi Polonia.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: