Producția de porumb va suferi pierderi de 8,6 % din cauza secetei în UE, iar printre cele mai afectate țări se numără și România, care se află în regiunea cea mai expusă la riscul de „secetă anormală”, potrivit unui raport al Comisiei Europene, citat astfel de AFP și Agerpres.
Randamentul final pentru recolta de porumb coboară cu 16% sub media ultimilor cinci ani și se reduc și cele la floarea soarelui (-5,5%) şi soia (-9,6%).
România se află într-o zonă secetoasă care acoperă Slovacia, Ungaria, România şi Republica Moldova, la care se adaugă centrul şi sudul Portugaliei, toată Spania, sudul Franței, centrul Italiei, sudul Germaniei.
Pentru aceste zone, abia în noiembrie sunt de așteptat condiții meteorologice „aproape de normalitate” în cea mai mare parte a UE. Mai la nord condițiile s-ar putea îmbunătăți încă de luna viitoare.
Jumătate de UE suferă de secetă, la nivelul „de avertizare”
Aproape jumătate din teritoriul UE (47%) era expus la o secetă la nivel „de avertizare”, în primele zece zile ale lunii august, cu un deficit semnificativ de umiditate a solului, asemănător aproape cu nivelul înregistrat în luna anterioară, conform Serviciului de cercetare științifică al Comisiei Europene.
La 17% este nivelul de „alertă”, vegetaţia şi culturile fiind serios slăbite de lipsa apei. A fost 11% la începutul lunii iulie.
Eventuala îmbunătățire a condițiilor meteo nu va fi suficientă „pentru a recupera complet deficitul cumulat (de precipitaţii) din mai mult de şase luni, dar va atenua condiţiile critice din multe zone” mai la nord de cele amintite mai sus.
***