joi

1 august, 2024

8 august, 2021

Foto: atalayar.com

Cuba a legiferat înfiinţarea de întreprinderi mici şi mijlocii (IMM), o schimbare majoră pentru o ţară comunistă, în care întreprinderile de stat reprezintă standardul. Măsura vine la aproape o lună după cele mai relevante demonstraţii de stradă din Cuba din 1959 încoace, când fostul dictator Fidel Castro a preluat puterea, spune AFP, citată de Agerpres.

Acum o lună, mai multe mii de cubanezi au scandat în stradă „Libertate!” şi „Jos dictatura!”

În ultimele luni, guvernul cubanez a crescut viteza reformelor destinate modernizării economiei şi contracarării celei mai grave crize economice cu care s-a confruntat Cuba în ultimii 30 de ani.

(Citiți și: „Comunismul cu față umană se clatină în Cuba”)


Lipsurile cronice de alimente, energie electrică şi medicamente au fost agravate de măsurile de combatere a Covid-19, care au afectat turismul, unul din cele mai importante sectoare.

„Unele limite nu pot fi depășite”

Consiliului de Stat cubanez a aprobat, vineri, noi reguli care permit înfiinţarea unor întreprinderi cu până la 100 de angajaţi.

„Consiliul de stat aprobă decretul cu privire la „Întreprinderi Mici şi Mijlocii”, care permite integrarea lor coerentă în economie pentru a fi o parte din transformarea productivă a economiei”, se arată într-un document publicat pe pagina de Internet a Adunării Naţionale.

Premierul cubanez Manuel Marrero Cruz avertizase, în luna iunie, că activităţilor private autorizate nu li se va permite să meargă prea departe „pentru că sunt unele limite care nu pot fi depăşite”.


Oniel Diaz, un consultant specializat în economia cubaneză, spune că noua lege cu privire la IMM-uri reprezintă un punct de cotitură pe care mulţi cubanezi îl aşteptau de mai mulţi ani. „Pentru economia cubaneză acesta este un pas uriaş care va avea consecinţe pe termen mediu şi lung pentru reconfigurarea economiei naţionale” subliniază Oniel Diaz.

Se estimează că aproximativ 600.000 de cubanezi, sau 13% din forţa de muncă, lucrează în sectorul privat. Însă aceşti aşa-numiţi „cuentapropistas” (-o persoană care trăieşte din propria afacere şi nu lucrează la stat- nr.) cer de mult timp o structură legală care să permită în mod explicit afacerile lor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: