vineri

19 aprilie, 2024

13 iulie, 2021

Cel puțin 100 de protestatari, activiști și jurnaliști independenți au fost reținuți în Cuba după protestele anti-guvernamentale organizate duminică în mai multe orașe din insulă.

Protestele au fost generate de ​​efectele profundei crize economice din Cuba, care au fost amplificate de creșterea infecțiilor cu coronavirus care a împins sistemul sanitar până la marginea colapsului. Manifestaţiile împotriva puterii comuniste au avut o amploare considerată istorică de mulți observatori.


Străzile Havanei au fost mai liniștite luni și pentru că forțele de poliție au fost scoase toate în stradă, iar clădirea Capitoliului din Havana, unde s-au adunat mai mult de o mie de protestatari cu o zi înainte, a fost închisă. Întreruperile pe internetul mobil – singurul mod în care mulți cubanezi au acces la internet – au fost frecvente.

Cuba a dat vina pe SUA pentru protestele istorice care au avut loc în weekend, în timp ce administrația Biden a declarat că sprijină dreptul poporului cubanez la proteste. Președintele Cubei, Miguel Diaz-Canel, acuză Washingtonul că vrea să provoace „tulburări sociale”. Rusia a avertizat luni împotriva oricărei „ingerințe străine” în criza traversată de Cuba.

Cuba îi califică pe disidenți ca mercenari plătiți de SUA

Președintele cubanez a ieșit la televiziune și a spus că protestele sunt o provocare din partea unor mercenari angajați de SUA să destabilizeze țara. „Ordinul de luptă a fost dat: pe străzi, revoluționarilor!”, le-a cerut el concetățenilor. Mii de susținători ai săi erau deja în stradă.

Luate prin surprindere de manifestaţiile spontane izbucnite în diferite oraşe din ţară, cu încăierări de stradă în special la Havana, autorităţile cubaneze s-au declarat pregătite să apere revoluţia „cu orice preţ”.


„Suntem profund îngrijorați de apelurile la „luptă” din Cuba”, a reacționat pe Twitter responsabilul diplomatic al SUA pentru America Latină, Julie Chung.

ONU monitorizează situația din Cuba

Amnesty International a declarat că a primit  rapoarte despre „pene de internet, arestări arbitrare, folosirea excesivă a forței – inclusiv trageri ale poliției asupra demonstranților”.

Organizația Națiunilor Unite a declarat că monitorizează protestele și a solicitat respectarea drepturilor la libertatea de exprimare și la întrunirea pașnică.

Jose Daniel, liderul celui mai mare grup de opoziție din Cuba, Uniunea Patriotică din Cuba (UNPACU), a fost arestat în timp ce pleca de acasă pentru a se alătura duminică protestului din Santiago de Cuba din estul țării. Locul în care este în detenție este necunoscut.

De asemenea, Luis Manuel Otero Alcantara și Amaury Pacheco, doi membri ai unui colectiv de artiști disidenți, au fost arestați în drum spre protestul de la Havana, a declarat pentru Reuters partenerul lui Pacheco, Iris Ruiz. Otero Alcantara se afla în închisoare, în timp ce locul lui Pacheco era necunoscut.

Un alt disident cunoscut, Coco Farinas, a fost arestat când pleca de acasă luni în centrul orașului Santa Clara, a declarat mama sa Alicia Fernandez pentru Reuters.

Rusia și SUA se confruntă în comunicate

„Considerăm drept inacceptabilă orice fel de ingerinţă străină în afacerile interne ale unui stat suveran şi orice altă acţiune distructivă care ar putea favoriza destabilizarea situaţiei în insulă”, a transmis într-un comunicat Ministerul rus de Externe.

„Suntem convinşi că autorităţile cubaneze iau toate măsurile necesare pentru restabilirea ordinii publice în interesul cetăţenilor ţării”, a adăugat MAE rus, precizând că Moscova „urmăreşte îndeaproape evoluţia situaţiei din Cuba şi din jurul acesteia”.

Statele Unite şi-au exprimat sprijinul pentru protestatari şi au avertizat împotriva oricărei recurgeri la violenţă contra „manifestanţilor paşnici”.

Relaţiile diplomatice dintre Cuba şi SUA, după o scurtă reconciliere între 2014 şi 2016, au ajuns la cel mai scăzut nivel după mandatul lui Donald Trump, care a înăsprit embargoul în vigoare din 1962, denunţând încălcări ale drepturilor omului şi sprijinul Havanei pentru guvernul lui Nicolas Maduro în Venezuela.

Rusia este în schimb unul din principalii aliaţi ai autorităţilor cubaneze încă din perioada sovietică.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: