10 decembrie, 2010

Berlin

Fostul premier britanic Gordon Brown critică reducerea generalizată a cheltuielilor publice, pe considerentul că, astfel, sunt împiedicate afacerile cu China și India, și profețește că urmează un deceniu în care Occidentul va eșua în lupta economică cu Asia. Comisia Europeană amendează producătorii taiwanezi și sud-coreeni de televizioare. După ce 19 țări, pentru a-si conserva relațiile cu China, refuză să participe la decernarea Premiului Nobel pentru pace disidentului chinez Liu Xiaobo, președintele Comitetului Nobel cere eliberarea acestuia din închisoare și dojenește China.

SÂMBĂTĂ, 4 decembrie 2010
Macedonia caută sprijin pentru aderarea la UE. Ministrul macedonean de externe Antonio Milososki a trimis o scrisoare omologilor săi din statele membre UE, pentru a le cere suportul ca la Consiliul European din decembrie să se stabilească data începerii negocierilor de aderare a Macedoniei la UE. Oficialul notează în scrisoarea sa progresle efăcute de Macedonia în ultimul an şi ideea că ţara sa este pregătităt să intre în următoarea fază a procesului de aderare. “Macedonia va continua procgresele făcute , pentru a implementa standardele UE, spune Milososki, amintind domenii precum administraţia publică, justiţie, combaterea corupţiei şi alinierea la legislaţia europeană.
DUMINICĂ, 5 decembrie 2010
Asistenta unui parlamentar britanic, spioană. O rusoaică, angajată ca expertă în Parlamentul britanic, Katia Zatuliveter (24 ani) a fost arestată la ordinele serviciului britanic antispionaj MI5, sub acuzaţia că ar fi spion rus. Tânăra lucra pentru parlamentarul liberal-democrat Mike Hancock. Ministerul de Interne nu a vrut să facă publice acţiunile pe care le va întreprinde în cazul tinerei, dar se vorbea despre o posibilă deportare.Este pentru prima dată după Războiul Rece când se face o arestare a unui angajat din Parlament, sub acuzaţia de spionaj pentru Rusia.
LUNI, 6 decembrie 2010
Gordon Brown prevede un deceniu de declin economic pentru Occident. Fostul premier britanic spune că reducerea cheltuielilor publice va împiedica încercările de a face afaceri cu China şi India. Gordon Brown a avertizat că următorul deceniu va fi privit ca “declinul Vestului”, pentru că va eşua în lupta cu puterile asiatice.  Într-un interviu despre viitoarea sa carte, Brown critică reducerea cheltuielilor bugetare, susţinând că guvernele occidentale au la dispoziţie 10 ani să-şi revizuaiscă economiile,să investească în tehnologie de ultimă oră şi să promoveze educaţia de înaltă calitate.
Diplomaţii europeni au salarii imense şi 15 săptămâni de concediu pe an. Cei 136 de diplomaţi care lucrează în recent înfiinţatul serviciu de politică externă al UE, condus de baroneasa Catherine Ahston, câştigă între 128.000 şi 188.000 lire sterline pe an, dar pot primi şi o alocaţie de 40% din venit pentru “îmbunătăţirea standardelor de viaţă”, potrivit unei anchete publicate de Telegraph. Ambasadorul UE în India, de exemplu, a cărui salariu este de 168.734 lire sterline are dreptul la o indemnizaţie de 30% , adică încă circa 50.000 lire/an. De asemenea, el poate să-şi ia circa 60 de zile de concediu.
MARŢI, 7 dec 2010
Grecia doreşte prelungirea termenului de returnare a împrumutului FMI. O echipă a FMI merge la Atena pentru a discuta despre returnarea împrumutului de 110 miliarde de euro, în contextul reformelor şi refacerii economice, UE prezicând un deficit bugetar de 160% până în 2013. Şeful FMI, Dominique Strauss-Kahn, a fost aşteptat cu covorul roşu la Atena, ca un personaj foarte important, dar primirea călduroasă nu va reuşi să ascundă teama oficialilor în privinţa viitorului economic al ţării sufocate de datorii. La aproape un an de când Grecia a cunoscut cea mai mare criză finanicară din toate timpurile, dintre ţările UE, premierul Georgios Papandreou trebuie să facă faţă celui mai important test politic, pentru a negocia o prelungire a acordului de împrumut pe care l-a primit ţara sa în luna mai.
Prăbuşirea monedei euro, posibilă. Moneda euro ar putea ajunge la colaps în contextul adâncirii disputelor pe marginea împrumuturilor acordate mai multor ţări UE. Există posibilitatea ca moneda europeană să nu supravieţuiască crizei în care se adânceşte UE, a declarat un responsabil al Trezoreriei britanice. În timpul unei audieri parlamentare, Stephen Nickell, membru al Biroului pentru Responsabilitate Bugetară, fost expert al Băncii Angliei, a declarat că falimentul monedei euro “este posibil”. Întrebat despre sustenabilitatea monedei unice, acesta a adăugat că există un consens în ce priveşte faptul că mai devreme sau mai târziu monedele unice, folosite în comun de mai multe ţări, se prăbuşesc, dintr-o cauză sau alta, dar nu înseamnă că acest lucru se va întâmpla şi acum. Comentariile au apărut în contextul dificultăţilor financiare cu care se confruntă Spania, Portugalia şi Irlanda.
Răniţi în timpul demonstraţiilor din Grecia. Tinerii demonstranţi de la Atena au aruncat cu cocktailuri Molotov în poliţişti, în timpul unui marş de comemorare a uciderii, în 2008, a unui adolescent de către oamenii legii. Trei persoane au fost rănite, în timpul demonstraţiilor ce au adus pe străzi mii de oameni. Autorităţile s-au temut ca marşul să nu degenereze în proteste publice majore legate de măsurile de austeritate impuse de guvern. Protestatarii au distrus semnele pentru staţiile de autobuz şi au dat foc la containere de gunoi. Circa 3.000 de studenţi au demonstrate pe străile Atenei strigând sloganuri antiguvernamentale.
MIERCURI, 8 decembrie 2010
Islanda trece pe creştere economică. Decizia de a obliga deţinătorii de acţiuni la bănci să plătească pentru refacerea sistemului bancar islandez se pare că a avut succes. Economia a crescut cu 1,2% în al treilea trimescu al acestui an. Decizia Islandei de acum 2 ani a dat rezultate, iar datele oficiale arată că ţara a ieşit din recesiune la sfârşitul lunii septembrie a anului 2010. Islandezii au refuzat, într-un referendum celebru, planul de a plăti majoritatea facturiilor sale care valorau la un moment dat de 11 ori veniturile ţării.
Fondatorul organizaţiei WikiLeaks, Julian Assange (39 ani), arestat la Londra, nu poate ieşi pe cauţiune. El a declarat că va lupta din toate puterile pentru a nu fi extrădat în Suedia, negând vehement acuzaţiile de atac sexual asupra a două femei suedeze. Assange va rămâne în custodie în următoarele săptămâni. Un judecător al tribunalului din Westminster i-.a refuzat eliberarea pe cauţiune, pe motiv că ar putea fugi din ţară. Un purtător de cuvânt al WikiLeaks consideră că arestarea bărbatului reprezintă un atac asupra libertăţii presei, dar siteul va continua să publice documente secrete.
19 ţări refuză să participe la decernarea Premiului Nobel pentru pace. Premiul Nobel pentru pace a fost acordat, vineri, într-o ceremonie la Oslo, dizidentului chinez aflat în închisoare, Liu Xiaobo. Lista ţărilor ce nu vor participa cuprinde, alături de China, Rusia, Kazahstan, Columbia, Tunisia, Arabia Saudită, Pakistan, Egipt, Sudan, Ucraina, Cuba şi Maroc.
JOI, 9 decembrie 2010
Comisia Europeana amendează producătorii asiatici de televizoare. Comisia Europeană a aplicat o amendă colectivă de 649 milioane de euro fabricanţilor taiwanezi şi sud-coreeni de ecrane plate cu cristale lichide LCD, care s-au constituit într-un cartel ilegal, a anunţat comisarul pentru concurenţă Joaquin Almunia. Cea mai mare parte a amenzii va fi plătită de grupul sud-corean LG (215 milioane euro) şi de taiwanezii de la Chimei InnoLUx (300 milioane euro). Producătorul sud-coreean Samsung, care a participat în egală măsură la acest cartel, a fost exonerat de amendă, pentru că a furnizat informaţiile Comisiei. CE a început ancheta, în acelaşi timp cu autorităţile din SUA şi Asia, la finalul lui 2006, pentru a verifica dacă există o înţelegere între mai multe firme referitoare la preţul televizoarelor cu LCD.
Germania refuză eurobondurile de susţinere a statelor cu probleme. Germania a refuzat propunerea de a face parte dintre ţările ce vor emite eurobonduri pentru a ajuta statele mai sărace din zona euro. Preşedintele consiliului miniştrilor de finanţe din zona euro spune,însă, că nemţii ar trebui mai întâi să studieze propunerea cu atenţie. Purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel spune că deja acest lucru s-a întâmplat. Jean Claude Juncker a cerut guvernului german să se uite mai cu atenţie la propunerea sa, pentru a ajuta statele cu probleme economice din zona euro. Crearea “Eurobondurilor” sau “E-bondurilor” a fost  întâmpinată cu rezistenţă de autorităţile de la Berlin. Oficialii de la Berlin rezolvă problemele europene în manieră “ne-europeană”, consideră Juncker.
VINERI, 10 decembrie 2010
“Dezamăgitoarea Românie” – Băsescu ar putea fi premier din 2014, după modelul Putin – The Economist. Într-un articol despre România, The economist trece în revistă blocajele din România şi nerealizările guvernului. Programul de reformă arată bine numai pe hârtie, dar el este întârziat, mai scrise publicaţia care vorbeşte şi de scandalurile politice care i-au afectat imaginea preşedintelui Băsescu. Publicaţia speculează că acesta ar putea reveni, după alegerile prezidenţiale din 2014, în poziţia de premier, după “stilul Putin”.
Cooperare franco-rusească în domeniul energiei. Grupul francez Alstom a semnat un contract în domeniul hidroelectric cu Rusia, în timpul vizitei la Moscova a premierului  Francois Fillon. Au fost semnate circa 10 contracte cu companii ruseşti, prin care acestea vor putea intra pe piaţa strategică a energiei. Alstom ocupă deja 25% din piaţa hidroelectrică mondială. Au existat speculaţii că ar putea fi anunţată de la Kremlin reluarea unui proiect privind construcţia unei autostrăzi, în care să fie implicaţi francezii de la firma Vinci, dar nu a fost făcut deocamdată niciun anunţ în acest sens. Preşedintele rus Dimitri Medvedev a îngheţat planurile proiectului respectiv, în luna august, după protestele ecologiştilor, nemulţumiţi că drumul urma să treacă prin pădurea istorică Khimki de lângă Moscova.
Balcanii în UE. Balcanii de Vest reprezintă o regiune relativ mică, dar complexă, cu o vastă diversitate culturală şi religioasă. Ultimele două decenii au arătat că un astfel de mediu poate fi uşor deviat de la cursul său din cauza politicienilor naţionalişti, care doresc doar conflicte şi războaie. Acest lucru a avut un impact negativ asupra creşterii economice şi a standardului de viaţă al oamenilor din regiune. Provocările actuale, precum sistemul de guvernare în Bosnia şi Herţegovina, relaţiile fragile dintre Serbia şi Kosovo, problema numelui Macedoniei au aprins dezbaterile asupra integrării în Uniunea Europeană a acestei regiuni. Integrarea europeană a rămas sloganul favorit al tuturor partidelor şi premierilor din aceste ţări, pentru că s-a dovedit a aduce o poziţie politică atractivă şi aşteptări optimiste pentru viitor în rândul populaţiei.
Preşedintele comitetului Nobel pentru Pace cere eliberarea lui Liu Xiaobo. El a cerut eliberarea imediată din închisoare a dizidentului chinez câştigător al premiului Nobel pentru Pace în 2010. Liu a fost ovaţionat de două ori în timpul ceremoniei de la Oslo, la care nu a fost reprezentat decât de un scaun rămas liber. China s-a înfuriat când a aflat de nominalizare şi a încercat să-l discrediteze pe Liu, în ultimele săptămâni. Preşedintele Comitetului Nobel, Thorbjorn Jagland, a lăudat China pentru că a ridicat milioane de oameni din sărăcie, dar a avertizat autorităţile de la Beijing că noul statut al său de putere mondială presupune primirea criticilor în mod constructiv.



Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: