luni

8 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

29 martie, 2017

UPADTE: Înainte de a anunța rezultatele evaluării celor doi procurori șef, ministrul Justiției va avea o discuție cu premierul Sorin Grindeanu.

„O să mă întâlnesc azi cu domnul ministru, înainte de conferinţă şi de evaluarea pe care o va prezenta public domnul ministru”, a declarat prim-ministrul.

Reamintim că miza acestei evaluări este o eventuală încercare de schimbare a lui Augustin Lazăr și a Laurei Codruța Kovesi.


***

Știrea inițială:

Progresele majore făcute de România în reformarea justiției și combaterea corupției trebuie să continue, a atras atenția prim vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, la întâlnirea pe care a avut-o la Bruxelles cu ministrul Tudorel Toader cu numai o zi înainte ca cel din urmă să anunțe rezultatele evaluării activității procurorului general al României și procurorului-șef al DNA.

„Prim Vice-președintele Frans Timmermans a apreciat progresele majore realizate de România în domeniile reformei justiției și combaterii corupției, așteptările fiind ca aceste progrese să fie continuate. Comisia Europeană susține eforturile României, în calitate de partener”, se menționează într-un comunicat al Ministerului Justiției.


Cei doi au discutat și evoluția dosarului MCV,  în contextul în care ultimul raport consemna progresele importante făcute de justiție română pe parcursului anului 2016, dar atrăgea atenția că încheierea monitorizării în timpul mandatului actualei Comisii depinde nu numai de îndeplinirea recomandărilor din raport, ci și de ireversivbilitatea progreselor, de “evitarea măsurilor negative care pun sub semnul întrebării progresele”.

Marți, ministrul român i-a prezentat lui Timmermans prioritățile mandatului, în vederea aducerii la îndeplinire a agendei tehnice monitorizate în cadrul mecanismului.

„Ministerul Justiției va pregăti misiunile de evaluare pe care Comisia Europeană le va derula în România în cursul anului 2017, având ca prioritate asigurarea cooperării între instituții și realizarea obiectivelor și recomandărilor tehnice, astfel încât raportul ce va fi publicat la finalul anului 2017 să fie unul pozitiv”, precizează comunicatul MJ.

În cadrul aceleași întâlniri, ministrul Justiției a reafirmat angajamentul ferm al guvernului român de a continua progresele deja înregistrare în domeniul sistemului judiciar și al activității de prevenire și combatere a corupției, care să atragă după sine finalizarea monitorizării.

Secretarul general adjunct al Comisiei Europene, responsabil de tematica Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), Paraskevi Michou, a participat la discuțiile celor doi.

După ce luni a discutat cu Hans Klemm, ministrul a amânat întâlnirea de miercuri cu ambasadorul Franței

Discuția de marți a lui Toader cu Frans Timmermans a avut loc după ce luni ministrul l-a primit pe ambasadorul SUA, Hans Klemm, care i-a cerut oficialului român același lucru – continuarea luptei anticorupție.

„Am fost aici pentru a mă prezenta ministrului Justiţiei. Am avut o discuţie foarte bună despre istoria cooperării între Statele Unite şi România şi l-am asigurat pe ministrul Justiţiei de interesul continuu, al meu şi al ţării mele, în a-i susţine eforturile de a întări statul de drept în România şi de a lupta împotriva corupţiei”, a spus Hans Klemm, la ieşirea din sediul Ministerului Justiţiei.

Miercuri era programată și o întrevedere cu amabasadorul Franței, François Saint – Paul, dar „agenda încărcată” a ministrului a dus la amânarea discuțiilor cu acesta.

Reamintim că ambasadorul Franței i-a conferit anul trecut procurorului șef al DNA însemnele de cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare. François Saint – Paul spunea atunci că Direcția Națională Anticorupție se bucură de o mare popularitate și că renumele său depășește frontierele României, devenind un model de urmat la nivel european.

Laura Codruța Kovesi reprezintă un simbol al profesionalismului, al integrității și al datoriei, mai spunea ambasadorul.

Evaluarea 

Concluziile evaluării lui Augustin Lazăr și Laurei Codruța Kovesi vor fi prezentate miercuri seara, la ora 18.00, iar marea întrebare este dacă ministrul Justiției le va cere celor doi demisia sau va declanșa procedura de schimbare a acestora. În cazul încercării de înlocuire a lor, ultimul cuvânt îl are președintele țării, cel care semnează decretele de numire și revocare.

Fonduri europene pentru penitenciarele din România

„Un alt aspect abordat a fost cel referitor la îmbunătățirea condițiilor din penitenciarele românești, ministrul justiției subliniind necesitatea unor soluții complementare, aplicate în proporția adecvată, atât pe palierul legislativ, cât și pe cel al infrastructuri”, mai arată comunicatul MJ trimis după întâlnirea Frans Timmermans – Tudorel Toader.

Frans Timmermans a reamintit disponibilitatea Comisiei Europene de a oferi sprijin financiar pentru reabilitarea spațiilor de detenție, așa cum i-a spus și premierului Sorin Grindeanu când acesta a fost la Bruxelles pentru a explica OUG 13.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Creșterea nevoii de finanțare a companiilor a fost principalul motor al creditării din S1 al anului, marile bănci prezente pe piața locală reușind să marcheze profituri în creștere.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: