vineri

19 aprilie, 2024

17 iulie, 2018

Un val de critici se revarsă la adresa lui Donald Trump după întâlnirea președintelui american cu omologul său rus, Vladimir Putin, de luni, de la Helsinki.

Cel mai des folosit cuvânt este ”trădare”, cuvânt utilizat de foști oficiali ai administrației Obama, de presă, dar chiar și  de colegi republicani.


Lui Donald Trump două lucruri i se pot reproșa: că i-a facilitat lui Vladimir Putin, imediat după încheierea campaniei de PR pe care a reprezentat-o organizarea Campionatului Mondial de Fotbal, o nouă lovitură de imagine și că și-a acuzat țara, nu fosta administrație democrată, că este vinovată de degradarea relației cu Rusia.

Criticii îi mai reproșează și faptul că nu îl confruntă pe Vladimir Putin în chestiunea implicării Rusiei în alegerile prezidențiale americane, dar asta e simplu de explicat: dacă ar face asta, Donald Trump ar pune sub îndoială propria victorie în alegeri.

(Descărcați AICI transcriptul conferinței de presă comune Trump-Putin)

Recitind însă transcriptul declarațiilor comune și răspunsurile oferite la întrebările presei se poate observa că, formal, Vladimir Putin nu a abținut nimic după întâlnirea cu Donald Trump:

  • Administrația americană rămâne inflexibilă în ceea ce privește caracterul ilegal al anexării Peninsulei Crimeea și nu transmite niciun semnal privind o eventuală relaxare, sau ridicare, a sancțiunilor impuse Rusiei
  • Donald Trump nu a oferit niciun suport pentru reprimirea Rusiei în G8 și nu a dat niciun semn că ar reconsidera poziția față de acordul nuclear cu Iranul
  • Atitudinea față de proiectul Nord Stream 2 rămâne în esență neschimbată, la fel și poziționarea în chestiunea siriană și cea față de regimul Assad

Sunt 6 mari dosare în care Vladimir Putin spera că va obține concesii. Practic însă, Putin se întoarce la Kremlin doar cu perspectiva constituirii unor grupuri de experți care să analizeze cele mai bune căi de apropiere a viziunilor și de îmbunătățire a relațiilor comerciale.


“Trebuie observat că niciun acord major nu a fost anunțat, nici înainte, nici după întâlnire. A fost doar trecută în revistă lista chestiunilor discutate. A fost practic o întâlnire în care principala preocupare a fost însăși întâlnirea”, afirmă Matthew Rojansky, director al Kennan Institute, think-tank american specializat în Rusia, citat de Politico.

”Ideea a fost aceea că trebuie transmis semnalul că părțile pot dialoga. De acum încolo, în teorie, aparatele guvernamentale pot începe munca de substanță, dar mă îndoiesc că pot înregistra progrese substanțiale în chestiunile în litigiu”, precizează Matthew Rojansky.

Revenind la transcriptul declarațiilor, este de remarcat că Trump și Putin au identificat un singur lucru asupra căruia au căzut de acord: ambii au vrut ca Donald Trump să câștige alegerile prezidențiale din 2016.

În rest, fiecare și-a urmărit cu consecvență agenda personală: Donald Trump a folosit prilejul pentru a influența bătăliile pe care le poartă acasă, iar Vladimir Putin pentru a încerca să demonstreze că Rusia rămâne o putere globală pe care nu o poți ignora.

În vreme ce mulți oficiali americani îl critică pe Donald Trump pentru prestația de la Helsinki, președintele se întoarce acasă părând mulțumit că scopul său a fost atins: relațiile cu Rusia par să fi fost resetate.

Din acest punct de vedere, Vladimir Putin vorbește pe același ton: ”În esență, atmosfera tensionată dintre noi nu are în spate motive întemeiate, Războiul Rece este de domeniul trecutului”, a afirmat luni Vladimir Putin.

Simbolic, spre finalul conferinței de presă, Vladimir Putin i-a făcut cadou lui Donald Trump mingea oficială a Cupei Mondiale organizată de Rusia, spunând: ”Mingea e acum în terenul tău.”

Și tot simbolic, Donad Trump a refuzat să țină mingea, pe care a aruncat-o în audiență, către soția sa, Melania.

Donald Trump este nepregătit să-i facă față ”vulpoiului” de la Kremlin, este o mantra care se recită de luni bune în Statele Unite.

Există însă, oricât de neverosimil pare la prima vedere, o practică comună a KGB și a mediului de afaceri american: să speculezi la maximum greșeala adversarului. Iar Donald Trump știe asta la fel de bine ca Vladimir Putin.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: