sâmbătă

25 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

31 octombrie, 2012

Agenția Națională de Integritate (ANI) a sesizat miercuri Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în legătură cu decizia de marți a Senatului prin care senatorul mircea Diaconu își păstrează postul de parlamentar, în ciuda hotărârii de incompatibilitate pe care a dat-o în cazul său Înalta Curte de Casație și Justiție.

La rândul său, CSM a sesizat Curtea Constituțională sub motivul existenței unei încălcări a ordinii constituționale: Senatul a ignorat o hotărâre a Curții Supreme și, prin decizia sa, a refuzat să o pună în aplicare.

Miercuri dimineață ANI a trimis o scrisoare-sesizare către CSM: „Urmare a votului negativ exprimat de Parlamentul României, privind punerea în executare a Deciziei nr.3104/21.06.2012 pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, definitivă şi irevocabilă, vă rugăm să analizaţi posibilitatea sesizării Curţii Constituţionale cu soluţionarea conflictului juridic de natură constituţională dintre autorităţile publice, în conformitate cu dispoziţiile art. 24 din Legea nr. 317/2004. În conformitate cu dispoziţiile art. 1 alin (4) şi alin (5) din Constituţia României, statul se organizează conform principiului separaţiei şi echilibrului puterilor – legislativă, executivă şi judecătorească – în cadrul democraţiei constituţionale şi în România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie”, s-a arătat în adresa trimisă preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Alina Ghica, de către preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Horia Georgescu.


”Parlamentul României, prin obstrucţionarea executării unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, împiedică înfăptuirea justiţiei. Astfel au fost încălcate dispoziţiile art. 1 alin (4), în conformitate cu care statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor – legislativă, executivă şi judecătorească – în cadrul democraţiei constituţionale precum şi dispoziţiile art. 1 alin (5) din Constituţia României potrivit cărora în România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie”, a mai arătat ANI.

Câteva ore mai târziu, sesizarea privind cazul senatorului Mircea Diaconu a ajuns la Curtea Constituțională a României: „Astăzi, 31 octombrie 2012, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecător Alina Nicoleta GHICA, în temeiul dispoziţiilor art. 146 lit. e) din Constituţia României, republicată, ale art. 34 şi următoarele din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 24 alin. (3) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, a sesizat Curtea Constituţională în vederea soluţionării conflictului juridic de natură constituţională sesizare CC, constatat în legătură cu refuzul Senatului României de a pune în executare hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prin care s-a confirmat, irevocabil, starea de incompatibilitate a domnului Mircea Diaconu, senator PNL”, se precizează într-un comunicat al CSM.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Plenul Senatului a respins, marţi, solicitarea ANI privind încetarea mandatutului senatorului PNL Mircea Diaconu, ca urmare a deciziei definitive a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Astfel, pentru încetarea mandatului lui Diaconu s-au exprimat, prin vot secret electronic, 23 de senatori, în timp ce 32 s-au exprimat împotriva acestui demers, iar alţi 10 s-au abţinut.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: