vineri

19 iulie, 2024

21 martie, 2017

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a refuzat marți cererea de demisie a procurorului Mircea Negulescu, de la DNA Ploiești, după ce Inspecția Judiciară (IJ), a constatat că acesta a încălcat legea.

El ar fi comis o abatere disciplinară atunci când nu s-a abținut de la instrumentarea unui dosar penal în care apăreau persoane apropiate, a concluzionat IJ, într-un raport ce va fi discutat de Secția pentru procurori .

Fiindu-i refuzată demisia, Negulescu nu va putea părăsi sistemul înainte de a răspunde pentru abateri, dacă Secția de procurori a CSM va aproba raportul Inspecției și măsurile disciplinare c eurmează a fi luate.


În varianta cea mai gravă, acesta poate fi exclus din magistratură, în loc să plece la cerere.

De ce spune Inspecția că procurorul a încălcat legea:

„În motivarea acțiunii disciplinare s-a reținut că procurorul nu a respectat îndatorirea de a se abține în cursul instrumentării unui dosar penal, deși se afla în relații apropiate și de durată cu unii dintre subiecții procesuali implicați în cauză, aspect care se circumscrie cazului de incompatibilitate prevăzut de art. 64 alin (1) lit. f) din Codul de procedură penală”, potrivit IJ.

Procurorul anticorupție Mircea Negulescu, de la Serviciul Teritorial Ploiești, a  anchetat mai multe persoane publice foarte cunoscute, precum Sebastian Ghiță și Victor Ponta, care apar în dosarul finanțării vizitei în România a fostului premier Tony Blair.

După ce România TV a difuzat câteva înregistrări cu Negulescu, acesta a înaintat la CSM o cerere de demisie.

Transcrierea înregistrărilor


Potrivit România TV, una dintre înregistrări conține o discuție telefonică dintre Mircea Negulescu și soţia lui Vlad Constantin, un personaj acuzat de şantaj şi ultraj. Potrivit postului controlat de Sebastian Ghiță, Vlad Constantin era folosit de procurorul Negulescu ca sursă de informații.

Negulescu: Eu am vrut să îl sprijin, să îşi dovedească nevinovăţia. Eu l-am întrebat de Văduvan din 2014. I-a dat sângele pe nas şi a început să plângă. Eu nu am forţat nota. Nu e normal să faci aşa ceva. Eu nu fac astfel de lucruri. Eu ce pot să fac?

Interlocutoare: El zicea până acum la fel. Că nu puteţi interveni.

Negulescu: Făceam eu doamnă aşa ceva? Ce să îmi facă mie deputatul ăla sau Adi Mincu? Eu am încercat să îi împac pe Lucian cu Vlad. Atât. I-am spus şi lui că nu e bine să te cerţi. Să găseşti o cale de comunicare. Pentru ce să ţin eu partea? Ionuţ Bâlcea nu e uşă de biserică. Eu am încercat să mediez. Sunt un om care încerc să împac oamenii nu să îi dezbin. Nu sunt supărat pe el, dar îmi pare rău că poate gândi asemenea lucruri. Mă termină psihic.

Interlocutoare: Gândiţi-vă şi la el că e acolo pe neadevăr.

Negulescu: Nu sunt supărat. Dacă eram supărat nu vă mai sunam în seara asta. E nemulţumit de ceea ce se întâmplă şi are dreptate. Mi se face carnea piele de găină pe mine. Eu nu am trântit în viaţa mea un dosar. Eu nu fac compromisuri în meserie. pe mine mă caută din 2012 Sebastian Ghiţă. Dacă mă aveau cu ceva la mână, mă băgau la puşcărie. I-am zis şi eu. Cum să spui aşa ceva? Ăla e om doamnă? Tu bei cafeaua cu un nenorocit, cu o Iudă care te-a trădat. O să îi dovedesc că nu a fost nicio înţelegere cu nimeni. Să înţelegeţi şi să aveţi convingerea că nu fac aşa ceva. I-am luat pe toţi deputaţii şi pe toţi senatorii şi îl salvam pe ăsta? Eu nu am culoare politică. O zdreanţă ordinară. Aia şi cu procurorul general, o altă zdreanţă ordinară. Un lucru de căcat. Ăla nu e ultraj.

(…)

Negulescu: Eu am încercat să îl fac pe ofiţer să înţeleagă că nu e aşa. Să îi spuneţi să înţeleagă foarte clar. Dacă eram acolo, soluţionam dosarele cum trebuie. Aşa a fost să fie însă să plec în partea asta. Eu am rămas mască atunci când am aflat că s-au clasat dosarele. Eu dacă mă sesizez din oficiu, asta înseamnă că sunt de partea lui Vlad. Eu nu pot să mă sesizez. Ar spune lumea că îl sprijin pe el. Asta ar aştepta. Ăia vor să mă ardă pe mine şi eu mă autosesizez. Să se ducă la parchetul Înaltei Curţi şi să facă plângere asupra acelei procuroare. Eu i-am spus asta demult. Aia e o panaramă. I-a obligat să spună că eu i-am cercetat abuziv. pe asta a trimis dosarul la Parchetul general.

Interlocutoare: Acolo s-a constatat că nu aţi cercetat pe nimeni abuziv.

Negulescu: Eu cred că a dat soluţiile alea pe bani. Ori aşa, ori ala. Eu nu vorbesc cu nimeni ca să îl protejez pe Vlad şi pe dvs. Şi procurorul ăla e jegos. Nu poţi să îl laşi pe ăla să scrie ca să îl îngropi doar pe ăla.

Prima înregistrare

În ianuarie, postul controlat de Sebastian Ghiță a mai difuzat un fragment de discuție în care unul dintre personaje ar fi fost Mircea Negulescu, iar interlocutorul său, un alt procuror DNA:

Negulescu: Băga- mi-aş **** în mă-sa! Nu mai putem să trăim pe planeta Românica din cauza lu’ un jegos ca Sebi Ghiţă care este un vagabond, o zdreanţă. Eu spun aşa. Eu i-o spun în faţă până la urmă: bă, eşti o zdreanţă! Dute **** de aici de panaramă!

Coleg DNA: Da, bă, dar ţiau ţinut spatele şi ăia de la Bucureşti, bă, şi Kovesi…

Negulescu: Da. Bă, mă jur că îi spun în faţă că n-am ce să… ce să îmi facă sămi ****. Păi toate n-au plecat, frate, de la mine?

Coleg DNA: Păi dacă îl bagi pe Ghiţă, îl toarnă pe Dragnea şi, gata, rezolvăm!

Procuror Negulescu: Lasă- mă, mânca-ţi-aş gura, că-s periculos rău de tot, mă jur că-s foarte periculos. Dar dacă, bă, dacă nu mă cunoşti du-te **** , nu te băga cu mine, mânca-ţi-aş gura, că mă ia capul! Asta nu suport!”

Referitor la acest dialog, șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, spunea la 9 ianuarie că niciunul dintre interlocutorii respectivi nu este procuror DNA (“Nu erau doi procurori DNA în acea discuție”) și că s-a depus o sesizare la CSM pentru a se corecta dezinformarea.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: