sâmbătă

20 aprilie, 2024

18 iulie, 2012

Vicepreşedintele CSM, Oana Schmidt-Hăineală, a declarat miercuri că delegarea în funcţia de procuror şef al DNA a lui Daniel Morar expiră în 12 august şi că aceasta poate fi prelungită în mod succesiv, nedeterminat, în raport cu cadrul normativ actual, care permite acest lucru – potrivit MEDIAFAX.

Vicepreşedintele CSM a răspuns, miercuri, unei întrebări în acest sens, arătând că mandatul procurorului general al României expiră în 2 octombrie, în vreme ce delegarea în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a lui Daniel Morar, în 12 august.

Întrebată dacă delegarea lui Morar poate fi prelungită după 12 august, Hăineală a arătat că „în mod categoric, da”, cadrul normativ actual fiind permisiv în acest sens.


„Categoric, da. Cadrul normativ actual permite delegarea în continuare a funcţie a domnului Daniel Morar pe încă şase luni. Avem cazuri în care funcţii de conducere au fost ocupate prin delegare. De pildă, funcţia de conducere de prim procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Din nefericire, această funcţie a format obiectul unui scandal de corupţie în 2007, Dosarul concursurilor, şi, din acel moment până în prezent, funcţia de conducere a fost ocupată, prin delegare, de o doamnă procuror, timp de trei ani şi ceva, şi de către un alt coleg, cred, care are mai bine de un an de când e delegat în această funcţie”, a declarat Hăineală.

Întrebată dacă, practic, delegarea lui Morar în funcţia de procuror şef al DNA poate fi prelungită succesiv pe o perioadă nedeterminată, Hăineală a răspuns că „în cadrul normativ actual, da”.

Vicepreşedintele CSM a ţinut să menţioneze că, la un moment dat, va trebui să intervină o numire, dar doar după ce se va realiza o stabilitate procedurală şi instituţională. „Sigur, va trebui să intervină o numire, să avem stabilitate în ceea ce priveşte procedurile, stabilitate instituţională, va trebui ca toate criteriile evidenţiate de Comisia Europeană, şi nu doar evidenţiate de Comisie, ci cerute de societatea noastră şi de nivelul la care a ajuns sistemul judiciar din România, să fie îndeplinite, şi atunci da, e momentul pentru o numire”, a conchis Hăineală.

DNA a primit, în raportul MCV publicat miercuri la bruxelles, cele mai bune apricieri între instituțiile sistemului juridic din România.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: