Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ miercuri, cu un singur vot împotrivă, propunerea legislativă a PNL privind eliminarea pensiilor de serviciu.
Vineri, CSM a venit cu explicații, precizând că desființarea pensiilor magistraților ar afecta independența acestora.
„Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ propunerea legislativă privind eliminarea pensiilor de serviciu pentru deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personal auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi Parchetelor, poliţişti, funcţionari publici cu statut special, funcţionari publici parlamentari, membrii corpului diplomatic şi consular al României, membrii Curţii Constituţionale şi personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România (majoritate: 15 voturi DA, 1 vot Nu)”, se arată în minuta deciziei de miercuri a CSM.
Au fost prezenți la ședință 16 membri ai Consiliului, dintre care 15 au votat pentru aviz negativ și o singură persoană, împotrivă.
Explicația oferită vineri de CSM:
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ propunerea legislativă având în vedere că principiul independenței justiției apără pensia de serviciu a magistraților, ca parte integrantă a stabilității financiare a acestora, în aceeași măsură cu care apără celelalte garanții ale acestui principiu. Acordarea pensiei de serviciu constituie o componentă a independenței justiției, garanție a statului de drept, prevăzut de art. 1 alin. 3 din Constituția României.
Aceasta nu reprezintă un privilegiu, ci este justificată în mod obiectiv, constituind o compensație parțială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutului special căruia trebuie să i se supună magistrații şi care impune „obligații și interdicții pe care celelalte categorii de asigurați nu le au”, așa cum s-a reținut, de altfel, şi de către Curtea Constituțională a României prin Decizia nr. 873 din data de 25 iunie 2010.
În ceea ce privește eliminarea pensiilor de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea, față de succesiunea în timp a cadrului normativ, prin care anterior au fost eliminate și ulterior reintroduse pensiile de serviciu, s-a apreciat că o nouă eliminare a pensiei de serviciu ar contraveni flagrant principiului predictibilității cadrului normativ și ar reprezenta un regres al reglementării în acest domeniu pentru această categorie de personal.
În ce condiții se pensionează magistrații
- Se pot pensiona la 25 de ani vechime în profesie, fără să aibă vârsta de pensionare de 60 de ani
- pensia se calculează ca 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate înainte de data pensionării, fără sporuri
- în septembrie 2018, în România existau 3.568 de magistrați pensionați
- pensia medie a magistraților era de 16.063 lei, din care 14.823 lei erau subvenție de la bugetul de stat, iar 2.710 era pensie ce li s-ar fi cuvenit conform contribuțiilor plătite în perioada de activitate.
Un răspuns
Tara de …..NEBUNI !
Cum sa subventionezi o pensie de 2.710 lei ( conf. contributivitatii) , cu 14.832 lei , intr-o tara atat de saracita de 30 de ani de niste ticalosi ?????
Dar la milioanele de romani care traiesc intr-o saracie lucie
dintr-o mizerie de pensie de sub 1000 lei se gandesc domnii magistrati cand semneaza de primirea pensiei faraonice de
16.063 lei ???
RUSINE lor si celor ce conduc destinele acestei tari .