luni

15 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

16 ianuarie, 2014

Declarațiile premierului referitoare la condamnarea politică a lui Adrian Năstase au depășit limitele discursului politic și au adus atingere ”principiului constituţional al separaţiei puterilor în stat cu consecinţa afectării independenţei sistemului judiciar”, a decis joi Consiliul Superior al Magistraturii.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și-a însușit joi, cu majoritate de voturi, raportul Inspecției Judiciare în care Victor Ponta este acuzat că a depășit limitele discursului politic public și a afectat imaginea sistemului juridic în ansamblul lui, atunci când a vorbit despre ”procurorii băsiști” și despre ”condamnarea politică” a lui Adrian Năstase.

În raport sunt criticate și declarațiile ministrului Marilor Proiecte, Dan Șova, făcute pe același subiect.


”Luând în considerare toate aspectele prezentate în raportul Inspecţiei Judiciare, şi conexând la acesta solicitarea domnului judecător Ionuţ Matei, vice preşedinte al ÎCCJ, referitoare la afirmaţiile domnului Dan Şova, difuzate de postul de televiziune DIGI 24, la data de 14 ianuarie, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a reţinut că afirmaţiile domnlor Victor Ponta, primul ministru al României şi Dan Şova, ministru delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Național și Investiții Străine prin natura şi impactul lor asupra opiniei publice, au produs o încălcare a principiului separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, cu consecinţa scăderii încrederii cetăţenilor în sistemul judiciar şi, implicit, a afectării independenţei acestuia”, spune CSM.

Contextul: După condamnarea lui Adrian Năstase la patru ani de închisoare în dosarul Zambaccian, pe 6 ianuarie 2014, Victor Ponta a declarat într-o emisiune tv că Adrian Năstase este un condamnat politic, asemeni Iuliei Timoșenko, şi o victimă a regimului Traian Băsescu. De asemenea, premierul s-a lansat într-o serie de considerații care au pus la îndoială sau au contestat corectitudinea judecătorilor.

Concluziile CSM

  • Prin afirmațiile sale publice, Victor Ponta a afectat nu doar imaginea unor instanțe judecătorești (ICCJ) sau a unor parchete vizate (DNA), ci imaginea sistemului judiciar în ansamblul său.
  • Premierul a dezinformat atunci când a spus ”dacă aceiași judecători de la Curtea Supremă te achită în unanimitate, după care aceiași te condamnă, e o chestiune ciudată”. Victor Ponta ”dezinformează opinia publică” cu privire la funcționarea sistemului judiciar, ceea ce are un impact ”profund negativ” și afectează încrederea oamenilor în justiție.
  • Victor Ponta a subminat autoritatea judecătorească și a adus atingere independenței sistemului judiciar atunci când a declarat că justiția este influențată politic și condamnarea lui Adrian Năstase este o hotărâre judecătorească politică.
  • Afirmațiile premierul au afectat imaginea și independența procurorilor DNA atunci când a vobit (la România TV) despre ”procurorii băsiști”.

Ministrul Justiției i-a luat apărarea premierului

Raportul Inspecției Judiciare a CSM a fost votat în majoritate, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, și procurorul general al României, Tiberiu Niță, luându-i apărarea premierului în timpul dezbaterii concluziilor.

Robert Cazanciuc a cerut ca Victor Ponta să fie judecat după faptele sale, nu după declarații, care, este adevîrat, ar trebui nuanțate.

Premierul Victor Ponta: Sunt liniștit că Justiția este atât de independentă


În timpul ședinței CSM, premierul Victor Ponta susținea ironic, la Palatul Victoria, ca reacție la știrea că declarațiile sale au fost considerate ingerință în justiție și criticate în plenul Consiliului: „Sunt convins că populaţia are mare încredere în justiţie (…) Eu sunt liniştit de faptul că justiţia este atât de independentă încât, în mod sigur, nu poate fi influenţată de nimeni, nici de cel care are cheile justiţiei, nici de mine, de nimeni. Sunt atât de convins de independenţa justiţiei din România şi de faptul că nici dacă ai cheile justiţiei nu se întâmplă nimic, ea tot independentă rămâne, încât e foarte bine”, a comentat Victor Ponta.

(DESCĂRCAȚI AICI COMUNICATUL INTEGRAL AL CSM)

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: