În următoarea şedinţă a CSAT se va decide cu privire la numărul de militari pe care România îl va păstra în Afganistan în anul 2016, anunţă Mediafax.
SUA au anunţat joi decizia de menţinere a forţelor sale armate în Afghanistan şi pe parcursul anului 2016, retragerea americană urmând să înceapă în 2017. După anunţul făcut de preşedintele Barack Obama, Secretarul american al Apărării Ashton Carter a declarat că a avut discuţii telefonice cu aliaţii din cadrul NATO, pentru a obţine sprijinul lor în vederea consolidării nivelului trupelor străine în Afganistan, alături de SUA.
Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat, joi seară, la Digi 24, că a discutat la telefon cu adjunctul secretarului Apărării al SUA.
„Am aprobat ca pentru anul 2016 să participăm pe Resolute Support doar cu cei 200 de ofiţeri instructori pentru armata afgană. Sigur că, rămâne ca pe măsură ce se vor clarifica detaliile tehnice cu privire la Resolute Support pe 2016 să mai discutăm cu secretarul Apărării Ashton Carter acest subiect, în perioada care urmează”, a spus ministrul Duşa.
Întrebat dacă decizia României de a-şi reduce prezenţa poate fi schimbată, Mircea Duşa a precizat: „o decizie în acest sens nu poate fi luată decât de CSAT”. Ministrul Apărării nu a dorit să precizeze dacă oficialii americani i-au solicitat menţinerea forţelor în 2016 şi în ce număr.
România şi-a început prezenţa militară în Afganistan în anul 2001, până în 2015 fiind rotiţi peste 30.000 de soldaţi în teatrele din Afganistan şi Irak.
În prezent, România are în Afganistan 640 de militari, dintre care 200 de ofiţeri instructori pentru trupele afgane, 420 de militari cu misiunea de protecţie a forţelor în perimetrul şi în vecinătatea aeroportului Kandahar, precum şi 20 de militari pentru asigurarea segmentului logistic.
Actuala configuraţie a fost aprobată de CSAT în noiembrie 2014 de preşedintele de atunci Traian Băsescu, în urma unor discuţii cu ministrul Apărării Mircea Duşă şi cu vicepremierul Gabriel Oprea.
Preşedintele american Barack Obama a anunţat joi că Statele Unite au decis menţinerea a 9.800 de militari americani în Afganistan în cursul anului 2016, efectivele urmînd să se reducă la 5.500 în 2017.
Secretarul de presă al Pentagonului, Peter Cook, declara că Ashton Carter a avut deja discuţii despre Afganistan cu aliaţii NATO la Bruxelles, săptămâna trecută, precizând că secretarul Apărării este încrezător că aceştia îşi vor spori contribuţia cu trupe.
El a adăugat că Pentagonul are o idee despre nivelul trupelor pe care îl poate aştepta de la aliaţi, dar nu poate oferi cifre exacte.
La începutul anului, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, anunţa că a fost aprobat un calendar de retragere a trupelor româneşti din Afganistan, care prevede ca, din luna octombrie, să mai rămână în această ţară doar circa 200 de militari care să se ocupe de instruirea armatei afgane.