marți

19 martie, 2024

25 iunie, 2012

România va participa cu 3.390 de militari ai Ministerului Apărării Naționale la misiuni în afara graniţelor, în 2013, cu 246 de militari mai puţini decât în 2012, a decis, luni Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

Potrivit unui comunicat de presă al Președinției, forţele pe care Ministerul Apărării Naţionale le poate pune la dispoziţie pentru participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, în anul 2013, cuprind 3.390 de militari, comparativ cu anul 2012, când valoarea forţelor a fost dimensionată la 3.636 de militari, ceea ce reprezintă o reducere a forţelor cu 246 de militari.

Dintre cei 3.390 de militari propuşi pentru misiuni în afara teritoriului naţional, în anul 2013, 2.377 de militari pot fi desfăşuraţi în teatrele de operaţii şi în misiuni individuale de observare şi monitorizare, iar alţi 1.013 militari vor rămâne în Romînia, cu posibilitatea de a fi dislocaţi la ordin.


În plus, Ministerul Administraţiei şi Internelor va pune la dispoziţia Uniunii Europene, OSCE, NATO şi ONU 300 de jandarmi şi poliţişti, în anul 2013.

1,5 milioane de dolari pentru Forțele Afgane de Securitate

CSAT a mai aprobat în ședința de luni ca România să contribuie financiar la instruirea, echiparea, finanţarea şi dezvoltarea capabilităţilor Forţelor Naţionale Afgane de Securitate cu 1,5 milioane de dolari americani, în intervalul 2015 – 2017.

Astfel, România va trimite Guvernului de la Kabul 500.000 de dolari pe an, în perioada 2015-2017, aceasta fiind contribuția minimă decisă la nivelul NATO.

Ședința CSAT a fost consudă de președintele Traian Băsescu, iar la reuniune au mai participat: prim-ministrul Victor-Viorel Ponta, viceprim-ministrul, ministru al Finanţelor Publice, Florin Georgescu, ministrul Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus, ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Daniel Chiţoiu, ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu, directorul Serviciului Român de Informaţii, George Cristian Maior, directorul Serviciului de Informaţii Externe, Teodor Meleşcanu, şeful Statului Major General, general-locotenentul Ştefan Dănilă, consilierul prezidenţial pentru securitate naţională, Iulian Fota, secretarul CSAT, generalul Ion Oprişor, precum și Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al Președinției.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: