18 ianuarie, 2016

csat iohannisNu există lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii în rândul magistraților (judecători și procurori), potrivit verificărilor făcute de Consiliul Superior de Apărare a Țării (CSAT), a anunțat luni, printr-un comunicat, Administrația Prezidențială.

CSAT a verificat veridicitatea declarațiilor depuse pe propria răspundere de către judecători, procurori, magistraţi-asistenţi, personalul de specialitate juridică asimilat acestora şi personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor, referitoare la faptul că nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii.

Rezultatul acestor investigații, demarate de CSAT la cererea CSM și a Ministerului Justiției, au fost făcute prin intermediul instituțiilor abilitate și au ajuns la concluzia că nu există niciun magistrat care să fi mințit, adică nu există niciun ofițer acoperit în magistratură.


Consiliul Superior al Magistraturii a cerut CSAT, anul trecut,  să facă verificări cu privire la eventualii ofiţeri acoperiţi din rândul judecătorilor şi procurorilor.

Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) s-a declarat anul trecut îngrijorată că instanţele de judecată au devenit «câmp tactic» al serviciilor de informaţii”.

UNJR a cerut CSM să verifice dacă toţi procurorii şi judecătorii respectă interdicţia de a nu fi lucrători de orice fel ai serviciilor de informaţii, iar rezultatul să fie făcut public, pentru restabilirea încrederii în justiţie.

A doua solicitare către Consiliul Superior al Magistraturii a venit în urma unui interviu dat de directorul Direcţiei Juridice a Serviciului Român de Informaţii, Dumitru Dumbravă.


Într-un interviu pentru site-ul juridice.ro, acesta a vorbit despre angajarea SRI în lupta împotriva corupţiei și declara că se bucură că, “în prezent, nivelul de încredere şi calitate a cooperării (dintre DNA și SRI – n. red.) a atins o cotă de neimaginat într-un trecut nu prea îndepărtat”.

“Concret, dacă în urmă cu câţiva ani consideram că ne-am atins obiectivul odată cu sesizarea PNA, de exemplu, dacă ulterior ne retrăgeam din câmpul tactic odată cu sesizarea instanţei prin rechizitoriu, apreciind (naiv am putea spune acum) că misiunea noastră a fost încheiată, în prezent ne menţinem interesul/atenţia până la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze”, spunea Dumitru Dumbravă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: