10 decembrie, 2015

csat__iohannisCSAT a stabilit în ședința de joi că România va trimite anul viitor în teatrele de operațiuni din străinătate 1.181 de militari și 1.530 de jandarmi și polițiști, potrivit unui comunicat al Adminsitrației Prezidențiale.

Cele mai multe forţe şi mijloace vo participa la misiunea NATO din Afganistan – Resolute Support Mission (RSM) și la operaţiile NATO KFOR şi UE ALTHEA din teatrul de operaţii din Balcani.

Pe lângă membrii de drept ai CSAT, la ședința de joi au mai participat, în calitate de invitați, directorul STS, Marcel Opriș, și directorul SPP, Lucian Pahonțu.


Ministerul Apărării Naționale

  • Pune la dispoziție 158 de militari mai mult față de anul acesta.
  • Din totalul de 1.181 militari, 943 de militari pot fi desfășurați în teatrele de operații și în cadrul misiunilor individuale de observare și monitorizare
  • Un număr de 238 de militari se vor afla în țară, cu posibilitatea de a fi dislocați la ordin.

Ministerul Afacerilor Interne

  • va pune la dispoziție 1.530 de jandarmi și polițiști pentru misiunile Uniunii Europene, OSCE, NATO și ONU
  • 1.054 de polițiști și jandarmi vor participa la misiuni
  • 476 vor putea fi dislocați la ordin.

Alte decizii CSAT:

  • Au fost analizate și avizate propunerile de buget pentru anul 2016 ale instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale.
  • A fost aprobată Strategia de Informații 2015-2019 a SRI. Strategia stabilește direcțiile de acțiune ale instituției.
  • A fost aprobat Planul Naţional de Priorităţi Informative, document care prezintă principalele categorii de riscuri, ameninţări şi vulnerabilităţi la adresa securităţii naţionale pentru anul 2016.
  • S-au stabilit următoarele etape de actualizare a cadrului legal privind prevenirea și combaterea terorismului, în contextul  noilor tipuri și niveluri de amenințare teroristă.
  • A fost aprobat Programul de activitate al Consiliului pentru anul 2016, document necesar realizării obiectivului constituțional al instituției, de organizare și coordonare unitară a activităților care privesc securitatea națională.
  • A fost aprobat Ghidul Strategiei Naționale de Apărare a Țării pentru perioada 2015 – 2019, un document prin care se explică modul în care statul se angajează să asigure apărarea și securitatea țării și a cetățenilor săi. Ghidul cuprinde un glosar de termeni destinat stabilirii unui limbaj comun și facil tuturor celor interesați, ecplică termeni și concepte, precum securitatea națională extinsă sau cultura de securitate.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: