miercuri

28 februarie, 2024

25 noiembrie, 2022

Croația, Austria și Germania vor construi cu fonduri europene un gazoduct care va prelua gazele naturale lichefiate (GNL) de la terminalul de pe insula Krk, unde a și fost semnată o declarație comună cu acest subiect de  premierul croat Andrej Plenkovic, cancelarul austriac Karl Nehammer şi premierul landului german Bavaria, Markus Soeder.

Construcţia gazoductului va transporta gazele prin Slovenia către Austria şi Bavaria și ar urma să coste circa 600 de milioane de euro, potrivit agențiilor HINA, EFE și Agerpres.

Se vor extinde capacităţile actuale ale terminalului de GNL de la Omisalj, aflat pe insula Krk, şi se va forma un corp comun de experţi pentru acest proiect şi pentru a solicita fonduri europene în vederea finanţării lui.


Croația a decis să sporească până în anul 2024 capacitatea terminalului de GNL de la Omisalj, de la 2,9 miliarde de metri cubi în prezent, la 6,1 miliarde de metri cubi, potrivit premierului croat.

Europa Centrală va aduce gaze și H2 prin Mediterana

Cancelarul austriac a spus că acest gazoduct şi terminalul de GNL ar putea fi folosite în viitor şi pentru transportul hidrogenului, în măsura în care cele trei ţări participante ar reuşi să lase în urmă energiile fosile.

Pentru dezvoltarea terminalului de la Omisalj sunt luate în considerare două opţiuni:

  • realizarea unui terminal terestru cu o capacitate anuală de 15 miliarde de metri cubi, care ar costa între 1,75 şi 2 miliarde de euro, sau
  •  a unui terminal plutitor, cu o capacitate anuală de 9,6 miliarde de metri cubi şi un cost estimativ de 1,2 miliarde de euro.

La rândul său, Romgaz a semnat un memorandum cu Socar pentru construcția unui terminal GNL la Marea Neagră, despre care nu se cunosc detalii.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

(Textul de mai jos e preluarea integrală a editorialului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: