vineri

29 martie, 2024

3 martie, 2020

Președintele Croației, Zoran Milanović, a anunțat luni că a decis, împreună cu premierul Andrej Plenković, să convoace Consiliul Național de Securitate din cauza potențialei amenințări pe care o reprezintă un nou val de migrație.

Premierul croat a insistat asupra faptului că UE trebuie să reînnoiască acordul  pe migrație cu Turcia, acord care constituie ”o garanție de securitate pentru întreaga Uniune”.

Președintele Zoran Milanović a adăugat, potrivit Euractiv, că actualul guvern al Greciei nu va urma politicile fostului guvern Tsipras în materie de migrație și nu își va deschide frontierele pentru a primi refugiați din Orientul Mijlociu.


Premierul Andrej Plenković a asigurat, tot luni, că nu va trimite armata să asigure paza frontierelor, dar a precizat că nu va ezita să schimbe abordarea dacă și circumstanțele se schimbă.

”Evaluarea mea este că nu se va întâmpla nimic similar cu evenimentele din 2015, dar trebuie să ne pregătim oricum”, a afirmat președintele croat.

”Trebuie să existe un răspuns comun al UE în această situație nou creată și, cel mai important, trebuie să continuăm acordul cu Turcia. Trebuie să reînnoim acest acord, care a funcționat în ultimii ani, acord potrivit căruia UE a alocat 6 miliarde euro pentru a ajuta numeroșii refugiația și migranți care au ajuns în Turcia. Acest acord garantează practic securitatea Uniunii, ca întreg, și în special securitatea Greciei și Bulgariei”, a afirmat premierul Plenković.

Adjunctul premierului Davor Božinović a anunțat că, împreună cu premierul și cu oficiali europeni, urmează să facă marți o vizită la granița între Grecia și Bulgaria din cauză că ”este important ca oficialii europeni să obțină informații la prima mână” despre migrație și controlul frontierelor.


Miniștrii de Interne ai statelor membre UE se întâlnesc miercuri în Bruxelles în cadrul unei reuniuni în care se speră să se ajungă la o poziție comună asupra migrației.

Între timp, șeful diplomației europene, Josep Borrell, și comisarul responsabil cu managementul crizelor, Janez Lenarčič, fac o o vizită la Ankara, marți și miercuri, cu scopul de a discuta cu liderii Turciei despre escaladarea conflictului din provincia Idlib, din Siria, și despre condițiile oferite de Turcia refugiaților sirieni.

O reuniune extraordinară a miniștrilor de Externe ai UE este programată vineri la Zagreb, pentru negocierea unei poziții comune asupra crizei migrației care se petrece la granița dintre Turcia și Grecia.

Purtătorul de cuvânt Peter Stano a cerut guvernului sirian, sprijinit de Rusia, să oprească ostilitățile din Idlib din cauză că acestea crează condiții inumane de trai, generând migrație”.

Oficialii Comisiei Europene au evitat să declare că decizia Turciei de a deschide granița pentru a permite refugiaților să intre în Europa reprezintă o încălcare a acordului UE-Turcia din 2016.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Evident ca trebuie pastrat-imbunatatit Acordul cu Turcia.
    Problema este politica – Erdogan santajeaza UE ca sa poata realiza spatiul-tampon din nordul Siriei unde nu mai are sprijinul Rusiei.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Evident ca trebuie pastrat-imbunatatit Acordul cu Turcia.
    Problema este politica – Erdogan santajeaza UE ca sa poata realiza spatiul-tampon din nordul Siriei unde nu mai are sprijinul Rusiei.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: