joi

28 martie, 2024

13 august, 2017

Marile puteri s-au poziționat rapid după ce Donald Trump a avertizat de mai multe ori în ultimele zile că „totul este pregătit” pentru o acțiune militară împotriva Coreei de Nord.

În ultimul mesaj difuzat pe Twitter, preşedintele american îl avertizează pe Kim Jong-un că „soluţiile militare sunt pregătite de acţiune în cazul în care Coreea de Nord se comportă imprudent”. Sper că liderul de la Pyongyang va găsi o altă cale”, a adăugat Donald Trump.

Sâmbătă, mai mulți lideri mondiali au discutat la telefon cu președintele american, încercând evitarea escaladării cu consecințe imprevizibile a conflictului.

Angela Merkel: Nu văd o soluție militară


Întrebată, la o conferință d epresă organizată în Berlin, dacă Germania va fi alături de SUA în cazul unui război, cancelarul german  nu a răspuns direct: “Consider un răspuns greșit escaladarea retoricii”, a spus Angela Merkel.

“Nu văd o soluție militară în acest conflict”, a adăugat ea, citată de Politico.

Criza trebuie rezolvată prin Consiliul de Securitate al ONU și prin cooperare între SUA și puterile din regiune – China, Coreea de Sud și Japonia, a explicat Angela Merkel.

”Germania va participa într-o manieră intensă la posibilitățile de soluționare nemilitare, dar consider escaladarea verbală ca un răspuns greșit” la această situație, a mai spus ea.

China, neutră, cât timp SUA nu vor încerca schimbarea regimului de la Phenian


China va avea o poziţie neutră în cazul în care Coreea de Nord va ataca Statele Unite, dar va interveni militar dacă Administraţia Donald Trump şi Coreea de Sud vor lansa operaţiuni pentru a înlătura regimul Kim Jong-Un, potrivit publicației Global Times, controlată de regimul de la Beijing.

„China trebuie să afirme clar că în cazul în care Coreea de Nord lansează rachete care ameninţă Statele Unite, iar Statele Unite ripostează, China va fi neutră”, „dar, dacă SUA şi Coreea de Sud vor lansa operaţiuni militare pentru a încerca să înlăture administrația nord-coreeană şi să modifice configuraţia politică în Peninsula Coreea, China va interveni pentru a împiedica acest lucru”, precizează Global Times.

Plan ruso – chinez pentru detensionarea crizei

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a anunţat că Rusia şi China au pus la punct un proiect comun de soluționare a crizei.

“Rusia și China au dezvoltat un plan foarte  care propune o dublă înghețare: Kim Jong-un trebuie să înghețe testele nucleare și să înceteze lansarea oricărui tip de misile balistice, în timp ce SUA și Coreea de Sud trebuie să înghețe exercițiile militare de proporții care au fost folosite ca pretext pentru testele nord-coreene”, a spus Serghei Lavrov, citat de Russie Today.

Pe de altă parte, șeful diplomației ruse a explicat că Moscova nu va accepta niciodată ca Nord Coreea să dețină arme nucleare.

Donald Trump – convorbiri cu președinții Chinei și Franței

Sâmbătă, liderul de la Casa Albă a purtat discuții telefonice cu doi dintre cei mai importanți ai lumii – Emmanuel Macron și Xi Jinping – care în cearcă să detensioneze situația.

Xi Jinping i-a cerut lui Donald Trump să adopte o abordare mai ”reţinută” în privinţa problemei nucleare din Peninsula Coreea, Beijingul fiind pregătit să colaboreze cu Washingtonul pentru a rezolva în mod pașnic această criză.

Toate statele ar trebui să rezolve criza pe calea dialogului şi a negocierilor, a adăugat preşedintele Chinei.

”Cei doi lideri au discutat despre necesitatea de a face faţă situaţiei din ce în ce mai tensoniate şi al comportamentului destabilizator al Coreei de Nord”, se arată în comunicatul emis de Casa Albă.

În ceea ce privește convorbirea telefonică, avută tot sâmbătă, cu Emmanuel Macron, Casa Albă a transmis printr-un comunicat că cei doi lideri au convenit să lucrezre împreună pentru soluționarea crizei.

Cele două țări un obiectiv comun, mai spune comunicatul, ca regimul de la Phenian să respecte normele şi tratatele internaţionale din domeniul nuclear.

UE, summit extraordinar

Comisarul pentru Afaceri Externe al UE, Federica Mogherini, a anunțat un summit extraordinar al ambasadorilor, săptămâna viitoare, pentru discutarea crizei din Peninsula Coreană.

Membrii comisiei de securitate din cadrul Consiliul European vor discuta luni  “urătorii pași posibili”, potrivit anunțului executivului Uniunii.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: