luni

22 aprilie, 2024

8 noiembrie, 2019

Executivul de la Chișinău, condus de Maia Sandu, riscă să pice la numai cinci luni după ce au preluat guvernarea, după ce partenerii lor, socialiștii din formațiunea PSRM, condusă de președintele Igor Dodon, au înregistrat vineri moțiunea de cenzură.

Deputatul PSRM Vasile Bolea a anunțat că facțiunea pe care o reprezintă depune moțiunea de cenzură împotriva Guvernului, anunță Moldpres.


Zinaida Greceanîi, președintele Paralmentului, a cerut Comisiei juridice ca în trei zile să examineze moțiunea și să convoace ședința Biroului Permanent pentru a stabili data dezbaterii moțiunii în plen.

În jurul Parlamentului au început să se adune susținătorii Maiei Sandu care au scandat „Noi nu cedăm” și „Vrem justiție corectă”!

Ruptura dintre ACUM și PSRM a intervenit după ce Guvernul a amendat miercuri Legea Procuraturii, introducând o prevedere ce îi permite premierului Maia Sandu să propună Consiliului Superior al Procurorilor „lista scurtă” a candidaților la funcția de procuror general.


Modificarea, respinsă de socialiști, a fost publicată joi în Monitorul Oficial. Președintele Dodon a somat vineri partenerii proeuropeni de la ACUM să retragă actul până la ora 15.00, amenințând că, altfel,  Guvernul va fi demis prin moțiune de cenzură.

Miercuri seară, la scurt timp după ce Guvernul și-a angajat răspunderea pe acel amendament, la guvern au venit ambasadorul SUA în Moldova, Dereck Hogan, și șeful Delegației UE, Peter Michalko.

Joi, cei doi diplomați s-au întâlnit și cu președintele Igor Dodon.

Moțiunea a fost introdusă imediat după discursul Maiei Sandu în Parlament.

Premierul Maia Sandu prezintă în aceste momente proiectul privind legea procuraturii. Ea a declarat că a făcut compromisuri în actuala majoritate, dar are angajamentul de a avea un procuror liber, cu o justiție funcțională:

Curățarea justiției rămâne scopul numărul unu al activității noastre. Pentru asta avem nevoie de justiție independență, funcțională și adevărată.

Reforma justiției nu este moftul meu, e promisiunea pe care am făcut-o oamenilor. Oamenii cer dreptate.

Instituțiile statului îți găsesc câte un stăpân nou. De fiecare dată s-a intervenit, s-au găsit scheme și șiretlicuri.

Da, am făcut anumite compromisuri pentru obiectivul principal: o procuratură independentă.

Moldova a trecut prin mai multe reforma ale justiției: au fost create multiple structuri care trebuiau să apere justiție de tentative de acaparare. Funcția de procuror a fost tranzacționată pe sub masă de către partide.

Îmi asum răspunderea politică pentru identificare a candidaților la funcția de procuror general. Voi identifica și verifica personal oameni integri.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: