vineri

26 aprilie, 2024

1 septembrie, 2021

UPDATE 0ra 00,40: USR-PLUS anunță că îi retrage sprijinul politic premierului Florin Cîțu și că, în cazul că nu va fi găsită o altă formulă de premier în coaliție, va susține o moțiune de cenzură împotriva acestuia:

USR PLUS nu a girat şi nu va gira niciodată jaful din bani publici, în nicio formulă de guvernare. Cerem Coaliţiei să ia act de lipsa unei majorităţi care să susţină Cabinetul Cîţu şi solicităm declanşarea de urgenţă a negocierilor în Coaliţie pentru desemnarea unui nou premier care să formeze un nou guvern. În situaţia în care discuţiile din Coaliţie vor eşua în propunerea unui nou premier, USR PLUS va susţine o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Cîţu” – potrivit unui comunicat al USR-PLUS. 


UPDATE ora 21.45: Dan Barna a scris pe Facebook:

”Florin Cițu a arătat în această seară că nu poate conduce nimic. Cu atât mai puțin un Guvern.

Abuzul de putere, deciziile luate noaptea ca hoții nu sunt marca înregistrată a lui Liviu Dragnea. Iar Florin Cițu a arătat că e mai rău decât Dragnea. Și asta pentru că înșală cu cinism și rea voință așteptările unui electorat care a cerut altceva.

Florin Cîțu trebuie să plece.”


UPDATE ora 21.30: Premierul Florin Cîțu a anunțat miercuri seara că l-a revocat pe ministrul Justiției, Stelian Ion, care nu a avizat proiectul „Anghel Saligny”.

„Nu accept pe nimeni în guvern care să șantajeze”, a spus premierul, după care a făcut apel la USR-PLUS să nu iasă de la Guvernare.

Potrivit Digi24, premierul a trimis cererea de revocare președintelui Klaus Iohannis.

Lucian Bode va fi ministrul interimar al Justiției.

UPDATE ora 21.15: După o discuție între premier și miniștrii PNL și UDMR, care a durat aproape două ore, ședința de guvern a fost reluată la ora 21 și s-a încheiat fără adoptarea Programului ”Anghel Saligny”.

Reuniunea fost doar o formalitate: ședința a durat doar câteva minute, astfel încât să fie închisă oficial ședința începută la ora 11 și suspendată după scandalul dintre premierul Cîțu și USR PLUS.

În locul miniștrilor USR PLUS, premierul a convocat secretarii de stat PNL din ministerele ai căror titulari au refuzat să participe la ședința anunțată oficial pentru ora 19.00

Informația inițială:

Coarda se întinde: Cei 7 miniștrii ai USR-PLUS au boicotat ședința de guvern de miercuri seară de la ora 19,00,  după ce ședința de guvern de la prânz a fost suspendată.
Motivul – premierul Cîțu a forțat pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de la prânz, fără știrea aliaților la guvernare, proiectul OUG pentru așa numitul ”Program Anghel Saligny” – un PNDL de 50 de miliarde de lei, dedicat autorităților locale pentru ”apă, canal și asfalt”.

Controversele asupra proiectului datează de 3 săptămâni, însă faptul că premierul a încercat să aprobe proiectul în forma inițială a declanșat conflictul: miniștrii USR-PLUS au amenințat cu retragerea de la guvernare, au părăsit ședința, și-au transmis mesajele de-a lungul întregii zile, iar după-amiază au anunțat că nu vor participa la ședința de guvern de la ora 19,00, pe care premierul s-a încăpățânat, totuși să o convoace.

Iar tensiunile escaladează: în locul celor 7 miniștri USR-PLUS, la ședința de seară au fost convocați secretarii de stat PNL de la ministerele acestora, probabil pentru a obține trecerea OUG. Ceea ce i-a determinat pe oficialii de la USR-PLUS să-i transmită premierului să nu-și pună oamenii în ”situații de ilegalitate, prin uzurparea de calități oficiale”.

*

Declanșarea și filmul crizei: premierul Câțu a forțat în guvern Programul ”Anghel Saligny” sub forma unui PNDL 3

Şedinţa de guvern de miercuri a fost supendată după ce premierul Florin Cîţu a încercat să introducă pe ordinea de zi suplimentară ordonanța de aprobare a Programului Anghel Saligny, dedicat comunităţilor locale, într-o formă care nemulţumește USR PLUS.

Formal, proiectul a fost blocat de lipsa avizelor de la Ministerul Transporturilor şi Ministerul Justiţiei, iar vicepremierul Dan Barna şi restul miniştrilor USR PLUS s-au opus ca OUG, care prevede o alocare de 50 de miliarde de lei pentru proiecte de dezvoltare locală, să fie adoptată fără o serie de modificări solicitate de USR PLUS.

După ce miniștrii USR PLUS au părăsit ședința de guvern, premierul a convocat o nouă ședință, miercuri, la ora 19.00.

După ședința conducerii executive a USR PLUS, Dan Barna și Dacian Cioloș au anunțat că miniștrii formațiunii nu vor participa la ședința de la ora 19.00 și au cerut convocarea unei ședințe de Coaliție, joi dimineața.

Florin Cîțu a insistat în declarații ulterioare că programul va fi aprobat de guvern și a acuzat USR PLUS că ”nu dorește dezvoltarea României”. În acest scandal, UDMR ”joacă” de partea premierului.

50 de miliarde pentru votanții de la Congresul PNL

Guvernul a dezbătut pe 13 august, în primă lectură, Programul naţional de investiţii “Anghel Saligny”, care va avea un buget de 50 de miliarde de lei şi se va întinde pe cel puţin 6 ani. Premierul Cîțu dădea asigurări că proiectul urmează să fie adoptat foarte rapid.

După ședința de guvern din 13 august, USR PLUS a emis un comunicat în care a anunțat: „În ciuda declarațiilor din spațiul public nu a existat un acord în coaliție pe acest program. USR PLUS susține organizarea unei dezbateri largi pe tema programului de dezvoltare locală pentru a nu repeta ceea ce a făcut PSD”.

USR PLUS a condiționat adoptarea proiectului de introducerea unor modificări de concept, astfel încât noul program de dezvoltare locală să nu repete erorile și lipsa de eficiență dovedite ale programelor PNDL.

Premierul Cîțu a susținut în permanență că acceptă condițiile USR PLUS, dar în şedinţa de luni a coaliţiei de guvernare s-a stabilit că programul să fie adoptat abia după ce va fi completat modificările cerute de USR PLUS.

Aceste modificări au fost transmise formal de USR PLUS miercuri, înainte de ședința de guvern, iar forma care ar fi urmat să fie supusă aprobării nu conținea modificările solicitate.

Problema lui Florin Cîțu este că, la fel ca ”foștii patroni” ai programelor de dezvoltare locală – Liviu Dragnea și Elena Udrea, a lăsat primarilor impresia că, prin intermediul ”Anghel Saligny”, vor primi bani de la buget pentru proiecte care satisfac interese de grup, nu neapărat de dezvoltare regională.

(Citiți și: ”Cristian Grosu / De ce se răsucește Anghel Saligny în mormânt; și despre al cui e PNL-ul ”nostru”)

Miza pentru premier e mare: dacă programul se modifică potrivit solicitărilor USR PLUS el nu va mai putea fi folosit precum PNDL-urile de până acum, pentru satisfacerea primarilor – lucru de neacceptat pentru Florin Cîțu care se află în competiție pentru câștigarea președinției PNL.

Cum vrea USR PLUS să arate ”Anghel Saligny”

Într-o declarație acordată CursDeGuvernare, ministrul Cristian Ghinea a prezentat sugestiile pe care USR PLUS le va face pentru modificarea programului de investiții locale:

1. Complementaritate a investițiilor cu fondurile europene și cu PNRR. ”Cred că se poate respecta asta dacă rămânem pe zone de investiții precum gaze naturale, drumuri județene și comunale, canalizare-apă”.

2. Înființarea unei Unități de implementare. ”Anghel Saligny nu are deocamdată așa ceva. Trebuie să existe proceduri și dacă se urmează procedurile europene suntem mulțumiți. Fondurile europene au o procedură de evaluare, asta înseamnă că nu dă cineva din minister bani ”din pix”, ci ai evaluatori – interni sau externi.

3. Renunțarea la procedura ”primul venit, primul servit”. ”Noi am încurajat prin PNDL proiecte proaste și grăbite. Trebuie să evaluăm proiectele primite și le finanțăm pe cele mai bune. Pentru că vom avea un cadrul legislativ nou, proiectele vechi, care nu au prins finanțare prin PNDL 2, trebuie să fie analizate și evaluate. Ar trebui reluată de la zero procedura ”

4. Cofinanțare asigurată de autorități locale. ”Una e când guvernul central îți dă 100% ceva, alta e când pui și tu ceva. Putem să introducem ceva ce nu se acceptă pe fonduri europene: contribuții în natură. Sunt multe primării care și-au luat utilaje, ar putea să le pună să lucreze în proiect, de exemplu. Sau chiar muncă voluntară, să contribuie cu oameni care să muncească. Poate fi considerată cofinanțare.”

5. Standarde de cost. ”Foarte important, asta a fost o catastrofă. Inițial, PNDL a avut standarde de cost, cele referitoare la investiții publice. Dar, la un moment dat, a decis Dragnea că se desființează standardele de cost. De la acel moment, în PNDL totul costa cât voia primarul, or asta e invitație la furt”.

6. Impact minim pe deficit. ”Nu vrem ca aceste programe de investiții, care sunt populare politic, să se deruleze fără spațiu bugetar. Suntem o țară aflată în procedură de deficit excesiv, suspendată, e drept, dar ea există, nu uită nimeni de ea. Pe de-o parte, noi abia ne-am chinuit să facem loc în deficitul bugetar împrumuturilor din PNRR, pe de altă parte venim și spunem că am găsit comoara lui Aladin. Nu. Asta nu e problema Ministerului Dezvoltării, e problema întregului guven și cred că trebuie să fim realiști în promisiuni.”

7. Sistem informatic dedicat. ”Înțeleg că deja se lucrează la Ministerul Dezvoltării. La MIPE, pentru fondurile europene găsești tot, avem baze de date cu toate proiectele, facturi, absolut tot. La PNDL nu exista așa ceva. Trebuie să avem un sistem informatic în care să găsești tot ce se întâmplă în Anghel Saligny.”

8. Echitate în aprobarea investițiilor. ”Ca să fim siguri că există echitate trebuie să punem două limite. Dacă nu ai fost capabil să finalizezi proiecte PNDL1 și 2 poate că trebuie să le termini întâi pe alea și să aplici după aceea. Și ar mai trebui să existe o limită de proiecte per UAT, adică nu pot fi unii care iau ”fără număr” și alții doar se uită.”

(Citiți și: ”Cum scoți din Programul ”Anghel Saligny” ADN-ul PNDL: USR PLUS pune 8 condiții pe masa Coaliției pentru a aproba programul de 50 de mld.”)

Cristian Ghinea a mai precizat: ”Am avut o problemă de metodă și o problemă de conținut. Problema de metodă a fost chiar gravă, pentru că s-a anunțat că membrii Coaliției au fost de acord cu programul, ceea ce nu era adevărat. Noi am fost de acord să avem o discuție și o primă lectură pe subiectul acesta.

Poblema legată de conținut: ”Am reproșat fostului PNDL impredictibilitatea, posibilitatea de a finanța orice, concurența neloaială făcută fondurilor UE – să nu uităm că a fost o tentativă a Rovanei Plumb de a băga proiecte din PNDL pe fonduri europene, acțiunea care s-a terminat dezastruos. Dacă rezolvăm în Coaliție, atunci suntem OK cu ideea de proiect Anghel Saligny.”

Intervenția din plină criză a președintelui Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a cerut miercuri partidelor din Coaliție să se concentreze pe onorarea promisiunilor electorale și pe buna guvernare.

Declarația a fost făcută în ziua în care a debutat o nouă sesiune Parlamentară și în plin scandal în Coaliție generat de forma Programului Național de Investiții ”Anghel Saligny” pe care premierul insistă să fie aprobată de guvern.

Perioada luptelor electorale s-a încheiat, guvernarea nu este despre competiția dintre un partid sau altul, nu este despre competițiile din interiorul partidelor sau cele dintre un lider sau altul.

Guvernarea și legiferarea sunt despre a face politici publice pentru români. Niciunul dintre partidele de la guvernare nu trebuie să uite acest lucru. Niciun lider politic nu trebuie să uite că puterea se exercită pentru români, nu pentru vreun interes vremelnic de partid. (…)

Îmi doresc să văd de la partidele aflate la guvernare un bun exemplu de eficiență, de dialog și de democrație. Și când spun democrație, mă refer și la un mod democratic de funcționare în primul rând în propriile formațiuni politice.

Alegerile interne din partide nu sunt despre a înlocui prin orice mijloace un lider cu un alt lider, ci sunt despre competiție de proiecte, despre dezbateri care să conducă la modernizare, eficientizare și înnoire, în așa fel încât rezultatul final să fie atingerea unui nivel și mai bun de reprezentare a românilor.

Știu că în coaliție există multă dorință de a guverna bine și multe intenții lăudabile. O parte dintre rezultate se văd deja. Însă mai sunt destule de învățat din ce nu a mers bine în ultimii ani. Inclusiv opoziția are multe de învățat și noi, cu toții, trebuie să fim mai implicați să livrăm rezultate și să ducem la capăt reformele pe care le-am promis, a spus președintele Iohannis.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: