joi

16 mai, 2024

9 decembrie, 2020

Comisia Europeană propune extinderea mandatului agenției europene de poliție Europol și consolidarea controalelor la frontierele externe ca parte a strategiei mai ample de combatere a terorismului a blocului, prezentată miercuri, la Bruxelles.

Noul pachet de combatere a terorismului era inițial planificat să apară în 2021, dar a fost devansat ca răspuns la recentele atacuri teroriste din Franța și Austria.

Principala sarcină a Europol este aceea de a colecta date despre infracțiuni transfrontaliere. Europol nu poate în prezent colecta colecta singur aceste date, ci trebuie să le solicite de la agențiile naționale.


În noua viziune, Europol ar urma ”să fie echipat cu mijloace moderne pentru a sprijini țările UE în investigațiile lor”, astfel încât va putea interoga direct datele relevante de la companiile de internet pentru investigații, a precizat miercuri Comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson.

Justificarea oficială a Comisiei pentru a permite Europol acces direct la date, inclusiv la comunicații criptate, este: ”Având în vedere faptul că teroriștii abuzează adesea de serviciile oferite de societățile private pentru a recruta adepți, a planifica atacuri și a disemina propagandă care incită la noi atacuri, mandatul revizuit va ajuta Europol să coopereze în mod eficace cu sectorul privat și să transmită dovezi relevante statelor membre”.

Potrivit planurilor Comisiei, Europol ar trebui „să acționeze ca punct de contact pentru platformele de internet dacă nu este clar care stat membru ar trebui să acționeze” dacă există suspiciuni” de derulare a unui plan de atac terorist.

În plus, potrivit Comisiei, experții UE în domeniul criminalității ar trebui să se specializeze în analiza big data ”pentru a ajuta autoritățile naționale să facă față amenințărilor”.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: