sâmbătă

4 mai, 2024

15 noiembrie, 2021

Irakul a anunțat că joi începe repatrierea „pe bază voluntară” a cetățenilor săi aflați la granița Belarusului cu Polonia. Acțiunea este urmarea demersurilor diplomatice ale UE pentru a ridica presiunea de la frontieră creată de regmul de la Minsk.

„Irakul va efectua pe 18 noiembrie un prim zbor pentru cei care doresc să se întoarcă voluntar” din Belarus, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului de externe irakian, Ahmed al-Sahaf, pentru televiziunea irakiană, citat de France Press, agenție preluată de Agerpres.

Oficialul nu a precizat câte persoane se vor putea îmbarca la acest zbor Minsk-Bagdad. Până acum, Irakul „a contabilizat 571 de irakieni” blocaţi la frontiera polono-belarusă care s-au declarat pregătiţi să revină „voluntar” în Irak, a explicat Sahaf.


Aceşti irakieni, originari în cea mai mare parte din regiunea autonomă Kurdistan din Irak, fac parte din grupul de mii de migranţi din Orientul Mijlociu blocaţi în prezent la frontiera între Belarus şi Polonia, ţară membră a Uniunii Europene.

Legăturile aeriene regulate între Bagdad şi Minsk sunt suspendate din luna august, iar consulatele Belarusului din Bagdad şi Erbil, capitala Kurdistanului irakian, sunt închise de peste o săptămână.

Aceste măsuri, a explicat Sahaf, „au redus călătoriile irakienilor (spre Belarus), dar problema este că unii se duc acolo cu zboruri indirecte, via Turcia, Qatar, Emiratele Arabe Unite şi Egipt”.

Mai mulți kurzi irakieni au declarat pentru AFP că în spatele dorinței lor de a pleca se află lipsa perspectivelor economice și instabilitatea securității. Ei vor să intre în Polonia şi apoi să plece în Germania sau Marea Britanie în speranţa de a găsi perspective economice mai bune.


Vicepreşedintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, se deplasează luni la Bagdad pentru a discuta cu privire la această criză a migraţiei.

De asemenea, Emiratele Arabe Unite au interzis luni cetăţenilor din Afganistan, Siria, Yemen şi Irak să se îmbarce la cursele spre Minsk, în contextul în care Uniunea Europeană acuză că aceste zboruri au fost folosite pentru a transporta mii de migranţi în Belarus cu scopul de a genera o criză umanitară la graniţa sa.

Vineri, Turcia le-a interzis cetățenilor din Siria, Irak și Yemen să zboare de pe aeroporturile sale către Belarus, în timp ce compania aeriană siriană privată Cham Wings Airlines a oprit zborurile către Minsk sâmbătă.

Mii de migranţi din Orientul Mijlociu sunt blocaţi în pădurile din Belarus la frontiera cu Polonia, Letonia şi Lituania, toate state membre ale UE care refuză să-i lase să intre pe teritoriul blocului comunitar, în condiţiile în care temperaturile se apropie de pragul îngheţului.

Câţiva dintre ei au decedat şi există temeri privind siguranţa celorlalţi pe măsură ce se apropie iarna.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: