„Criza energetică”: Guvernul a aprobat oprirea exporturilor de electricitate și limitarea consumului industrial, în caz de urgență - CursDeGuvernare.ro
miercuri

27 octombrie, 2021

„Criza energetică”: Guvernul a aprobat oprirea exporturilor de electricitate și limitarea consumului industrial, în caz de urgență

13 ianuarie, 2017

Guvernul a aprobat o hotărâre pentru funcționarea sistemului energetic național (SEN), care dispune „măsuri graduale de siguranță”, pe care Transelectrica, operatorul sistemului, le poate pune în aplicare, doar în cazul unei situații de criză, în funcție de nivelul amenințării”, potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei.

Hotărârea a fost adoptată la cererea Ministerelor Energiei și Economiei, după ce acestea au primit de la operatorul de transport și de sistem, Transelectrica, notificări oficiale „cu privire la iminența apariției unei situații de criză în funcționarea SEN”, se spune în comunicatul Ministerului Energiei.

Măsurile vizează:

  • Trecerea centralelor electrice pe combustibil alternativ (păcură), „strict în situația în care România ar înregistra un deficit de gaze naturale”;
  • Reducerea sau chiar anularea capacității disponibile de interconexiune pe direcția de export. „Această măsură s-ar aplica în situația în care, deși există capacitate disponibilă la export, resursele ar fi limitate și ar risca să nu poată asigura necesitățile de consum ale populației. Această măsură nu ar afecta programele de schimb anterioare ale operatorilor economici ci ar împiedica apariția de exporturi suplimentare față de acestea”.
  • Reducerea sau anularea schimburilor notificate pe direcția de export. „Măsura este menită să protejeze populația de riscul întreruperii alimentării cu energie electrică și ar presupune intervenția operatorului de transport și sistem asupra tranzacțiilor angajate de energie electrică la export”.
  • Limitarea în tranșe a consumului de energie electrică. „Precizăm că limitarea nu ar afecta populația, aceasta fiind aplicată doar în zona industrială prin restricționarea consumului la o putere minimă tehnologică”, potrivit comunicatului Ministerului.
Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Potrivit Ministerului Energiei, Transelectrica a motivat, în 11 ianuarie, „ iminența apariției unei situații de criză în funcționarea SEN, cu următoarele argumente:

 


citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr