marți

16 iulie, 2024

20 martie, 2015

consiliuLiderii europeni au convenit joi să păstreze pînă la sfârșitul anului 2015 toate sancțiunile adoptate împotriva Rusiei. O eventuală reevaluare a acestor sancțiuni va fi posibilă numai în condițiile în care prevederile acordului de pace încheiat la Minsk în februarie 2015 va fi complet implementat și respectat.

Cea mai importantă prevedere a acestui acord se referă la deplinul control pe care Ucraina trebuie să îl recapete asupra frontierei de est, cu Rusia.

Semnalul acestei decizii a fost dat de către cancelarul Angela Merkel, care a spus joi, în discursul obişnuit din parlament, premergătoar Consiliului, că ar fi greşit ca presiunile asupra Rusiei să fie eliminate prematur. Angela Merkel a vorbit miercuri seara şi cu preşeidntele american, Barack Obama, şi au căzut de acord asupra faptului că nu trebuie să existe nicio relaxare a sancţiunilor până când rusia nu îşi îndeplineşte partea de înţelegere.

Presiune pe Rusia


Decizia cu privire la sancțiuni a fost luată în cadrul unui summit UE organizat la Bruxelles. ”Intenția noastră comună este foarte clară- vom menține aceste sancțiuni pînă când acordul de la Minsk este deplin implementat”, a afirmat președintele Consiliului, Donald Tusk, în cadrul unei conferințe de presă, transmite BBC. Decizia de joi ar trebui să forțeze Rusia să pună presiune pe separatiștii din Ucraina să respecte armistițiul încheiat în Belarus în februarie.

Potrivit BBC, o decizie formală cu privire la eventuala extindere a sancțiunilor va fi discutată după ce liderii UE vor evalua, în vară, modul de implementare al acordului de pace din Ucraina.

Gazul, o armă politică

La Bruxelles, liderii europeni au mai stabilit că este nevoie de o transparență crescută a contractelor de furnizare de gaze naturale pe care statele membre le au încheiate cu Rusia. Multe state europene se bazează pe fluxurile de energie provenite din Rusia, iar Comisia Europeană investighează Gazprom în urma unor suspiciuni conform cărora compania rusească ar stabili prețurile la gaz în mod arbitrar.

Donald Tusk a deplâns faptul că majoritatea acestor contracte sunt încheiate pe termen lung, chiar și de 20 de ani, iar acest lucru oferă anumite avantaje Rusiei. ”Gazul nu trebuie să reprezinte o armă politică”, a afirmat Donald Tusk.


Nu este foarte clar, afirmă BBC, cum va putea Comisia să monitorizeze viitoarele acorduri pe gaze pe care Rusia le va încheia, pentru a verifica dacă acestea sunt conforme reglementărilor europene în materie din cauză că furnizorul insistă pe caracterul secret al acestor înțelegeri.

UE, preocupată că pierde războiul propagandei cu Rusia

UE este preocupată că pierde războiul propagandei cu Rusia şi, pentru a evita ca acest lucru să se întâmple, vicepreşedinta Comisiei, Înaltul Reprezentant pentru Politica Externă a fost însărcinată cu redactarea unui plan de comunicare.

Un prim pas este crearea unei echipe de comunicare ale cărei sarcini să fie exact contracarearea propagandei ruse şi crearea unei reţele de corespondenţi în domeniul comunicării, în statele apreciate de Comisie că sunt cele mai expuse propagandei ruseşti.

Un diplomat citat de Euractiv.com, afirmă că este stupid demersul de a face public planul de comunicare în concluziile Consiliului, aşa cum se intenţionează. În plus, acesta consideră că propaganda rusă este peste tot. Punând însă pe hârtie faptul că propaganda rusă trebuie contracarată, afirmă diplomaţii, nu este decât să confirme Moscovei că este eficientă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: