fbpx

La obiect

Deficitul de cont curent – dublat după prima treime a anului, datoria externă a urcat spre 127 mld. euro

Balanța de plăți a înregistrat după luna aprilie 2021 un deficit de cont curent de 4.710 milioane euro, cu circa 107% peste nivelul din aceeași… Mai mult

14.06.2021

La obiect

Aprilie 2021 – producția industrială, scădere conjuncturală dar perspective bune per total

România a consemnat în luna aprilie 2021 o scădere la producția industriala de 5,9% față de luna anterioară, potrivit datelor publicate de INS. Valoarea ajustată… Mai mult

14.06.2021

La obiect

Sănătatea perfectă: peste 40% din spitale nu raportează nici măcar o infecție nosocomială sau eroare medicală

Peste 40% dintre spitalele înregistrate în Registrul informatic special creat în acest scop nu au raportat nici măcar un Eveniment Advers Asociat Asistenței Medicale (EAAAM)… Mai mult

13.06.2021

Europa

Salariul minim în pandemie – o analiză la nivelul UE

Salariul minim în majoritatea statelor UE a fost majorat precaut între 2020 și 2021, dar au crescut, spre deosebire de ceea ce se întâmplă în… Mai mult

13.06.2021

Criza din PNL și organizarea partidelor românești în două mari blocuri. Stânga și dreapta pe termen mediu și lung

de Victor Bratu 26.5.2014

Privite cu detaşare, rezultatele alegerilor europarlamentare de duminică nu sunt de natură să surprindă, oglindind de fapt dimensiunea structurilor din teritoriu ale fiecărei formaţiuni politice participante la procesul electoral. Momentul se suprapune cu criza din PNL, cauzată depunerea mandatelor de către Crin Antonescu și Klaus Iohannis.

Singura surpriză o reprezintă decizia abruptă a PNL de a trece la altă familie europeană, de centru-dreapta, mişcarea putând fi însă explicată – anunțul făcut de Crin Antonescu, potrivit căruia PNL se aliniază la PPE, părăsind grupul ALDE.

O consecinţă internă a unei viitoare afilieri la PPE a liberalilor o va constitui aşezerea politicii autohtone în doar două mari blocuri: de centru-stânga, compus din PSD şi sateliţii PC şi UNPR, şi de centru-dreapta, cu PNL, PDL şi PMP.

Între aceste blocuri rămâne să baleeze, aşa cum a făcut-o în ultimii 20 de ani, UDMR, formaţiune afiliată PPE dar care urmăreşte exclusiv interesul minorităţii pe care o reprezintă.

PNL părăseşte ALDE în favoarea PPE. Motivul şi consecinţa pe plan intern

“Biroul Politic Naţional al PNL a decis cu majoritate de voturi, un vot împotrivă şi trei abţineri, ca PNL să se alăture PPE şi europarlamentarii noştri să facă parte din grupului PPE. Decizia va fi supusă atenţiei şi Delegaţiei Permanente”, a anunţat luni purtătorul de cuvânt al formaţiunii, Cristina Pocora.

PNL a încercat şi în trecut să schimbe grupul politic european. Primii „germeni” ai acestei schimbări au apărut în 2002, dar tatonări mai serioase au apărut 10 ani mai târziu.

Discuţii pe această temă s-au purtat în 2012, au avut un caracter informal şi nu au fost aprofundate ca urmare a deciziei PNL de a constitui împreună cu PSD alianţa politică USL.

Motivul pentru care decizia de trecere la PPE s-a luat oficial astăzi este intenţia liberalilor de a se distanţa “decisiv” de PSD şi pentru a contracara încercarea acestuia de a acredita ideea că “USL trăieşte”, au explicat pentru cursdeguvernare.ro surse liberale.

Odată cu anunţul trecerii către o familie politică europeană de centru-dreapt, PNL se poziţionează de aceeaşi parte a baricadei cu PDL, membru al PPE, şi PMP, care a depus cerere de afiliere la PPE după constituirea formaţiunii.

După ce situaţia conducerii PNL va fi clarificată luna viitoare, se vor purta discuţii cu celelalte două formaţiuni pentru o construcţie politică comună în viitor, spun sursele citate.

Din PPE mai fac parte UDMR şi PNŢCD. Deocamdată liberalii nu iau în calcul să discute cu PNŢCD.

Încercările lui Călin Popescu Tăriceanu de-a întoarce PNL în alianță cu PSD

Fost preşedinte al PNL, Călin Popescu Tăriceanu încearcă să blocheze mişcarea foştilor săi colegi de partid.

Vineri, cu două zile înainte de alegeri, Călin Popescu Tăriceanu a încercat să revină în partid, anunţând că a acceptat “invitaţia” de a se reînscrie în filiala Satu Mare.

Mişcarea a fost facilitată de preşedintele CJ Satu Mare, Adrian Ştef, care a semnat cererea de adeziune fără să anunţe conducerea centrală.

Adrian Ştef este membru PNL şi este cumnat cu Ovidiu Silaghi, cel care a câştigat pentru PSD, duminică, mandatul de deputat pentru care s-au organizat alegeri anticipate într-un colegiu din Satu Mare.

Conducerea centrală a dizolvat luni organizaţia partidului din acest municipiu şi nu a validat înscrierea fostului preşedinte liberal.

Luni, PNL a mai decis şi excluderea din partid a fostului ministru Radu Stroe, un alt adept al refacerii USL şi al preşedintelui Senatului.

Călin Popescu Tăriceanu a discutat luni dimineaţa şi cu alţi foşti miniştrii liberali- Radu Gerea, Daniel Chiţoiu şi Cristian David, pe care încearcă să-i atragă în proiectul girat de Victor Ponta.

Călin Popescu Tăriceanu a încercat să pledeze cauza USL şi oficial, în interiorul Biroului Politic PNL. Mircea Ionescu Quintus şi Ludovic Orban au fost cei care s-au opus ca preşedintele Senatului să vorbească în BPN, determinându-l să părăsească adunarea.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 26.5.2014

Lăsați un comentariu


Europa

România lasă în urmă 6 state și urcă în plină pandemie la 79% din media UE la consum individual efectiv

Marin Pana

România s-a situat anul trecut la 79% din nivelul de trai mediu al UE 27, la egalitate cu Estonia și peste alte șase state membre,… Mai mult

Stiri

11% din absolvenții de clasa a VIII-a nu participă la Evaluarea Națională, din cauza corigențelor

Vladimir Ionescu

Un număr de 16.500 de absolvenți ai clasei VIII-a, ceea ce corespunde unui ponderi de 11% din total, nu se vor putea prezenta la Evaluarea… Mai mult

Stiri

Ajutoarele de 3 mil. lei pentru companiile din cultură din București au fost aprobate de Comisia Europeană

Vladimir Ionescu

Comisia Europeană a aprobat schema de ajutor în valoare de 610.000 euro (circa 3 milioane de lei) lansată de autorităţile române pentru sprijinirea companiilor active… Mai mult

Europa

Consiliul UE a prelungit cu un an sancțiunile împotriva Rusiei pentru anexarea Crimeei

Iulian Soare

Consiliul UE a anunțat luni că a reînnoit cu încă un an, până la 23 iunie 2022, sancțiunile introduse ca răspuns la anexarea ilegală a… Mai mult

Stiri

Companiile de la bursă riscă mici corecții de valoare după maximele istorice ale indicilor – analiză Prime Transaction

Adrian N Ionescu

Creșterea în valoare a celor mai importante companii de la Bursa de Valori București (BVB) le expune, eventual, doar la mici corecții, după ce BET… Mai mult

Stiri

Acord pentru “importul” de lucrători filipinezi – cererea de muncitori din Asia, în creștere

Razvan Diaconu

Ministrul filipinez al Muncii, Silvestre H. Bello III, și Mihail Bujor Sion, însărcinatul cu afaceri la Ambasada României din Manila, au semnat săptămâna trecută un… Mai mult

Europa

Robert Schuman, părinte fondator al UE, declarat Venerabil de către Papa Francisc – primul pas spre beatificare

Iulian Soare

Papa Francisc a autorizat decretul ce-i conferă francezului Robert Schuman (foto), considerat cel mai important dintre părinții fondatori ai Uniunii Europene, titlul de Venerabil, o… Mai mult