joi

25 aprilie, 2024

2 septembrie, 2013

Ţările lovite de criză din sudul Europei îşi vând proprietăţile de stat, pentru a-şi reduce deficitele bugetare, Spania încercând să facă bani din privatizarea siturilor din patrimoniul naţional, iar Grecia este sub presiune pentru a transfera managementul clădirilor istorice către o companie străină, potrivit EurActiv.

Rezervaţii naturale unice, clădiri, terenuri, toate parte din patrimoniul istoric al Spaniei, vor fi vândute în încercarea de a reduce deficitul bugetar al ţării, în valoare de 70 de miliarde de euro, în 2012, potrivit siteului, care citează publicaţia Le Monde.

Unul dintre bunurile sale publice este un domeniu ce aparţine unui parc natural unic, Los Alcornocales, un parc natural spectaculos, care adăposteşte cea mai extinsă formaţiune de stejari de plută din Peninsula Iberică şi o diversitate enormă de plante şi animale.


Pentru a grăbi vânzarea parcului, al cărui preţ de piaţă este estimat la circa 180 de milioane de euro, guvernul a autorizat construcţia unui hotel de cinci stele, a unui teren de golf şi a unui aerodrom.

În timp ce ministrul Agriculturii, Miguel Arias Cañete, a dat asigurări că autorităţile vor fi foarte atente la profilul cumpărătorului, pentru a fi sigure că acel domeniu natural unic va fi prezervat, partidele ecologiste şi cele de stânga, ca şi autorităţile locale şi sindicatele s-au declarat extrem de îngrijorate, cerând redactarea unui studiu, care să caute alternative.

Ei au cerut un model economic diferit: dezvoltarea industriei lemnului, promovarea agriculturii biologice şi a turismului rural, crearea unei centrale energetice pe biomasă, care ar crea în jur de 50 de locuri de muncă.

Financial Times a dezvăluit, de asemenea, un plan, conţinut într-un raport al Mecanismului European de Stabilitate (ESM), care ar permite unei companii străine să managerieze portofoliul imobiliar al Greciei, fără intervenţia guvernului elen, deşi decizia finală privind vânzarea unor clădiri ar aparţine executivului de la Atena.


Planul urmăreşte accelerarea procesului de privatizare, care susţine proiectele trocii creditorilor externi pentru acest an, după un al doilea împrumut primit de Grecia.

În prezent, până la 80.000 de clădiri şi alte facilităţi deţinute de stat sunt cuprinse în programul imobiliar de vânzare, doar câteva contracte fiind încheiate, din cauza unor probleme referitoare la actele de proprietate.

“Principalul obiectiv al acestui raport este să maximizeze valoarea proprietăţilor imobiliare deţinute de guvernul grec, făcându-le mai atractive pentru investitori”, a declarat un purtător de cuvânt al ESM, adăugând că raportul este un document intern, care nu a fost încă aprobat de agenţiile guvernamentale, ci va fi folosit în discuţiile ce vor avea loc la următoarea vizită a creditorilor UE, FMI, BCE, în septembrie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: