fbpx

Analiză

Strategia de administrare a datoriei publice în perioada 2021-2023: Ținte, măsuri, riscuri

Statul plănuiește să se folosească toate tipurile de instrumente financiare pentru a-și asigura finanțarea datoriei publice, însă vizează să se împrumute preponderent în lei, cu… Mai mult

04.05.2021

La obiect

România, țara din UE cu cei mai puțini ziariști. (Oare de ce?)

România este țara membră UE cu cea mai mică pondere a ziariștilor în totalul populației ocupate, potrivit datelor publicate de Eurostat, la (foarte) mare distanță… Mai mult

04.05.2021

Analiză

Cum a fost scăzut cu 25% deficitul bugetar pe T1, față de cel din T1-2020. Observații

Bugetul general consolidat a consemnat după primul trimestru al anului în curs un deficit de circa 14,6 miliarde lei, echivalent cu circa 1,3% din noul… Mai mult

03.05.2021

La obiect

Stadiul negocierilor PNRR. România rămâne cu alocarea inițială, de 29,2 miliarde de euro. Persistă ”diferențe de opinie” pe cel puțin 4 domenii

Premierul și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene vor merge la Bruxelles pe data de 10 mai pentru a negocia lista finală a proiectelor cuprinse în… Mai mult

29.04.2021

Criza cipurilor: VW & Toyota vs. Apple – sau de la erorile de calibrare a cererii la creșterea bruscă a comunicațiilor

de Adrian N Ionescu , 21.4.2021

FOTO: Investors.com

Grupul Volkswagen a emis la începutul acestei săptămâni cel mai recent avertisment privind efectele crizei cip-urilor, care ar putea duce la probleme de producție a autovehiculelor în al doilea trimestru și mai mari decât cele din  primul trimestru, potrivit lui Wayne Griffiths, preşedintele Volkswagen Seat, citat de FT și Reuters.

Situația în care se află uzina Seat din Martorell, de a porni liniile de fabricație numai în funcție de livrările de cipuri de la furnizori, arată și o cauză mai profundă a crizei semiconductorilor și a cip-urilor nanomentrice: rigiditatea reacției economiilor și a companiilor la șocuri de calibrul crizei coronavirus, dincolo de ruperea lanțurilor de aprovizionare.

Penuria de semiconductori și cip-uri se va fi ameliorat până la sfârșitul anului, probabil. Noi capacități de producție se vor construi în anii ce vin, în toate țările avansate ale lumii (pentru a reduce dependența de două mari companii din Taiwan și Coreea de Sud, care au circa 70%, respectiv 19% din total).

Totuși, economiile lumii nu vor căpăta astfel o flexibilitate în mod relevant mai mare  la șocuri, dacă șocurilor globale nu li se va opune o ecuație nouă și mai echilibrată a globalizării producției, potrivit analizelor consultate de CursDeGuvernare.

Erorile de calibrare a cererii „just in time” și concurența cu avansul abrupt al comunicațiilor

Piața globală a semiconductorilor a crescut în 2021, până la 469,4 miliarde de dolari, abrupt dar  nu departe de maximul anterior de 468,8 miliarde de euro, potrivit datelor citate de TechMonitor.

În anul pandemiei, 2020, piața semiconductorilor crescuse, în ciuda ruperii lanțurilor de aprovizionare, până la 433,1 miliarde dolari, de la 412,31 miliade de dolari în 2019. Altfel spus, nu criza este de blamat, ci gestionarea acesteia.

(Citiți și: „Cel mai mare producător de cipuri din lume investeşte 2,9 miliarde de dolari pentru a-şi majora capacitatea)

O altă statistică trimite însă la una dintre carențele pieței, caracterizată de ordine pe termen scurt. O creștere cu 6 zile a timpului de așteptare dintre plasarea comenzii și livrare  a însemnat o ascensiune abrubtă.

Când industria auto a început să-și reducă  activitatea, dând vina pe penuria de cipuri, nu a recunoscut erorile de estimare a cererii și nici deficiențele comenzilor de tip„just in time”. Sunt avantajoase pentru că nu consumă mulți bani pe stocuri, dar tocmai aceasta a accentuat problemele.

Comenzile „just in time” au permis companiilor auto să renunțe rapid la ele, atunci când, în primele valuri ale pandemiei, s-au așteptat la scăderi drastice ale vânzărilor, cum s-a și întâmplat, și pentru mult timp, cum nu s-a întâmplat.

Industria auto globală cumpără cipuri de 37 de miliarde de dolari anual, din care numai Toyota și Volkswagen cer mai mult de  4 miliarde de dolari fiecare, potrivit datelor citate de The Guardian.

Și, pe măsura acestei cereri, industria auto a dorit, apoi, să reia comenzile pe măsură ce incertitudinile inițiale s-au redus și cererea de mașini a început să crească.

Atunci, însă, capacitățile de producție de cipuri ale lumii fuseseră deja ocupate de creșterea considerabilă de echipamente de comunicație. Numai Apple cumpără chipuri de 58 miliarde de dolari anual.

„Pandemia a realocat cererea spre electronicele de larg consum și spre serverele de hiper-capacitate, iar 5G a pândit după colț”, a constatat Gaurav Gupta, vicepreședinte pentru semiconductori și electronice la Gartner, citat de TechMonitor.

În plus, industria auto este în plină tranziție spre motorizarea electrică, via hibrid, ceea ce sporește nevoia de cipuri.

Iar industria auto poate da indicii și pentru alte sectoare.

Consumul industrial are o pondere însemnată.

De la criza de apă a furnizorilor de cipuri și redesenarea hărții lor planetare

Spre sfârșitul luni martie, cel mai mare producător de cipuri din lume prin turnare (foundry), Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (TSMC) suferea de lipsa de apă, de care are nevoie în cantități foarte mari, potrivit Nikkei Asia, citată de FT.

Problema este suficient de importantă încât atât Casa Albă cât și Comisia Europeană să își propună să stimuleze construcția de capacități de producție „acolo unde plouă mult”, după cum spune FT.

Pe de altă parte, „cele mai multe companii cumpără de la brokerii furnizorilor și nu știu de la care fabrică a acestora din urmă le sunt trimit cipurile, sau de unde vin materiile prime pentru producție.  Prin maparea lanțului său de aprovizionare o companie își va cunoaște vulnerabilitatea la o eventuală rupere a acestuia și își va putea lua măsuri de rezervă”, a explicat Bindiya Vakil, CEO la Resilinc, citată de Suply & Demand Chain Executive.

Altfel, este nevoie de doi până la cinci ani pentru construcția de noi capacități de producție și configurarea lanțurilor de aprovizionarea, mai ales că și în această privință vor avea loc schimbări fundamentale.

Guvernele din Taiwan, Coreea de Sud, Singapore și China investesc zeci de miliarde de dolari anual pentru dezvoltarea industriei semiconductorilor și, cum SUA s-a confruntat cu scăderea de 3 ori în 30 de ani, până la 12% a cotei de piață a producției în domeniu, președintele  Joe Biden a dat, în februarie,  un ordin executiv prin care a cerut soluții și revizuirea lanțurilor de aprovizionare.

O prezentare a Casei Albe relevă importanța ordinului și pentru alte industrii.

La rândul său, Comisia Europeană și-a prezentat, luna trecută, planul „2030 Digital Compass”, menit să „asigure producția sustenabilă a semiconductorilor de înaltă performanță în Europa, inclusiv a procesoarelor, până la o cotă de piață globală de cel puțin 20%  din valoarea producției globale”.

Astfel de planuri ar trebui să ia în considerare și creșterea cererii, venită din noi direcții.

„Penuria va fi trecut de ce-a fost mai greu până la sfârșitul anului. (…)  Dar, dacă te uiți mai departe peste alți doi ani, pe măsură ce inteligența artificială devine tot mai răspândită și Internetul lucrurilor Iinternet of Things) se dezvoltă, vor apărea probleme serioase până în 2025 – 2027, în caz că nucreștre considerabil capacitatea de producție” a explicat Mike Orme, consultant la GlobalData, pentru TechMonitor.

 

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 21.4.2021

Lăsați un comentariu


Stiri

Fără mască în spațiile libere și fără restricții de circulație pe timp de noapte, de la 15 mai – Președintele Iohannis

Mariana Bechir

“Ne pregătim de relaxare, dar va fi o relaxare precaută”, după un calendar fix și corelat cu ținte de vaccinare, a declarat joi seara președintele… Mai mult

Europa

China – creștere cu 40% a investițiilor străine atrase în primele 4 luni ale anului

Vladimir Ionescu

Investiţiile străine directe (FDI) în China au crescut în primele patru luni din acest an cu 38,6%, la 397,07 miliarde de yuani (61,55 miliarde de… Mai mult

Stiri

Poliția Română are șef nou – Benone Matei, directorul de la Operațiuni Speciale

Vladimir Ionescu

Chestorul Benone Matei, directorul Direcției de Operațiuni Speciale a fost numit șeful Poliției Române, decizia premierului fiind publicată joi în Monitorul Oficial. Direcția de Operațiuni… Mai mult

Stiri

Parchetul General: Nu s-a stabilit încă diferența de voturi exprimate pentru Clotilde Armand şi Dan Tudorache, cercetările continuă

Vladimir Ionescu

Din verificările efectuate până acum, nu s-a putut stabili o diferenţă de voturi exprimate anul trecut pentru cei doi candidaţi la alegerile locale din Sectorul… Mai mult

Europa

Italia amendează Google cu 102 milioane euro pentru abuz de piață dominantă

Iulian Soare

Autoritate de reglementare a concurenței din Italia a amendat Google cu 102 milioane de euro pentru că a exclus din ecosistemul Android o aplicație de… Mai mult

Europa

Elon Musk s-a răzgândit: nu mai accepta bitcoin ca plată a mașinilor Tesla și invocă motive ecologice. Încurajează alte criptomonede

Adrian N Ionescu

Miliardarul Elon Musk, fondatorul Tesla, cea mai mare companii producătoare de mașini electrice, a fost autorul unui nou spectacol de volatilitate a criptomonedei bitcoin, anunțând… Mai mult

Stiri

Reorganizare a Academiei de Poliție – Cele 2 școli doctorale și 4 din cele 6 facultăți se desființează

Vladimir Ionescu

Guvernul a adoptat joi proiectul de HG privind organizarea și funcționarea Academiei de Poliție Alexandru Ioan Cuza, un document ce prevede desființarea celor două școli… Mai mult