vineri

26 aprilie, 2024

11 mai, 2023

Guvernul de la Madrid urmează să aprobe măsuri urgente pentru a atenua impactul economic grav al secetei istorice din țară, a anunțat ministrul spaniol al tranziției ecologice, Teresa Ribera, înaintea unei reuniuni extraordinare, programate joi, în care urmează să fie adoptat un pachet de măsuri speciale.

Lacurile de acumulare din Spania se află în prezent la 49,6% din capacitatea lor – o cifră similară cu cea înregistrată pentru aceeași perioadă în 2022, dar cu mult sub media de 68,7% din ultimul deceniu, scrie Euractiv.

Seceta extremă a atins niveluri nemaivăzute din anii 1960 și se află acum în centrul campaniei politice din perioada premergătoare alegerilor regionale de la sfârșitul lunii. În unele zone, precum nordul Cordobei, bazinele cu apă potabilă au secat, iat populația este aprovizionată, cu camionul, din rezervoare ale unor regiuni vecini.


Aproximativ 27% din teritoriul Spaniei trece acum prin secetă gravă, conform Ministerului Tranziției Ecologice, iar rezervele de apă sunt la 50% din capacitatea națională.

Avertizare de secetă în jumătate din teritoriul UE

Jumătate din teritoriul UE se află sub avertizare de secetă și 17% în stare de alertă, afirmă comisarul european pentru mediu, Virginius Sinkevičius, într-un interviu acordat ziarului To Vima și citat de Rador.

„Ne confruntăm cu provocări fără precedent din cauza unei triple crize: a schimbărilor climatice, a pierderii biodiversităţii şi a poluării. Fenomenele meteo din ce în ce mai imprevizibile arată că degradarea mediului și schimbările climatice ne afectează deja pe toți. UE s-a angajat să reducă emisiile de gaze cu efect de seră și să atingă neutralitatea climatică până în 2050 pentru a preveni alte consecinţe încă și mai grave ale schimbărilor climatice. Urmărim în permanență condițiile meteo. Există sisteme de avertizare timpurie în întreaga UE și colaborăm cu statele membre pentru a dezvolta planuri de urgență în caz de caninculă cu scopul de a proteja populațiile vulnerabile de fenomenele de căldură extremă”, a declarat comisarul Sinkevičius.

O nouă lege a solului

Întrebat despre efectele temperaturilor extrem de ridicate care sunt așteptate inclusiv în Grecia, Sinkevičius a răspuns: „Singura modalitate de a face față acestor condiții în schimbare este să ne asigurăm că suprafeţele agricole și pădurile noastre sunt mai rezistente la perioade lungi de secetă și sunt mai puțin predispuse la incendiu. Știm că pădurile cu biodiversitate sunt mai rezistente la schimbările climatice decât cele cu monoculturi, chiar și pădurile seculare. Acest lucru este deja stabilit clar în strategia UE privind pădurile și în liniile directoare adoptate recent cu privire le împădurirea, reîmpădurirea și plantarea de arbori care respectă biodiversitatea. Până la vară, vom publica, de asemenea, o nouă lege privind monitorizarea pădurilor, care să ne ajute să gestionăm mai bine pădurile. Ştim de asemenea că solurile sănătoase sunt mult mai bine echipate pentru a stoca chiar şi precipitațiile reduse în comparație cu terenurile cultivate intensiv. Până la vară vom propune, de asemenea, o nouă lege a sănătății solului, care vizează protejarea și refacerea solurilor și asigurarea exploatării durabile a acestora”.


****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: